Jakie inne śruty poekstrakcyjne oprócz sojowej i rzepakowej można stosować w żywieniu bydła? - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
jakie-inne-sruty-poekstrakcyjne-oprocz-sojowej-i-rzepakowej-mozna-stosowac-w-zywieniu-bydla
  PYTANIE:  

Jakie inne śruty poekstrakcyjne oprócz sojowej i rzepakowej można stosować w żywieniu bydła. Jakie sa ich zalety i wady?

 



 

ODPOWIEDŹ:

 

 

Witam,

W żywieniu bydła oprócz dwóch wyżej wymienionych śrut poekstrakcyjnych możemy stosować następujące śruty poekstrakcyjne:

·         Bawełnianą

·         Arachidową

·         Słonecznikową

·         Lnianą

Wartość biologiczną białka wybranych śrut zawiera tabela poniżej.

 

 

Jeroch H., LIpiec A. "Pasze i dodatki paszowe", PWRiL, Warszawa 2012.


Jak widzimy najwyższą zawartością aminokwasu lizyny charakteryzuje się śruta sojowa (33,1 g/kg SM), metioniny śruta słonecznikowa, tryptofanu śruta rzepakowa, treoniny śruta sojowa. Największe rozbieżności występują w zawartości lizyny ponieważ, zawartość pomiędzy śrutą która zawiera tego aminokwasu najmniej (słonecznikowa) a najwięcej (sojowa) jest ponad 2x większa.

Po krótce postaram się opisać śruty poekstrakcyjne:

·         Śruta poekstrakcyjna arachidowa

o   Zawiera około 50% BO o niskiej wartości biologicznej

o   Często zdarza się porażenie śruty grzybami z rodzaju Aspergillus flavus, które wytwarzają aflatoksyny B1, B2, G1, G2.

·         Śruta poekstrakcyjna słonecznikowa

o   Śruta z nasion nie obłuszczonych ma zastosowanie tylko w żywieniu dorosłych przeżuwaczy,

o   Śruta z nasion obłuszczonych ma wyższą wartość pokarmową,

o   Zawiera mało lizyny co limituje jej wartość odżywczą

o   Wartość śruty z nasion obłuszczonych jest bliska 1 JPM/kg SM (0,92), a z nasion nie obłuszczonych tylko 0,65 JPM/kg SM

 

·         Śruta poekstrakcyjna lniana

o   Zawiera BO w 35-38 % SM o nskiej wartości biologicznej ze względu na niską zawartość lizyny

o   Ma właściwości dietetyczne

o   Ma zastosowanie w żywieniu młodzieży hodowlanej

o   Nasiona lnu zawierają glikozyd o nazwie linamaryna oraz enzym linamarynazę w efekcie czego powstaje kwas pruski – jednak po zabiegach obróbki termicznej ginie

o   Ma wysoką zawartość włókna

·         Śruta poekstrakcyjna bawełniana

o   Śruta ta zawiera około 40% BO w SM jednak zwiera mnij licyny  i treoniny w porównaniu do śruty sojowej

o   Zawiera dużo białka o niskim rozkładzie w żwaczu (białko typu bypass)

o   Gossypol zawarty w śrucie ogranicza jej wartość odżywczą. Jednak obróbka termiczna powoduje związanie tej substancji, co stwarza ją mniej szkodliwą.

 

Kierując się wyborem podczas stosowania tych pasz, należy wziąć pod uwagę cene tych pasz oraz dostępność na rynku lokalnym.

 

Pozdrawiam

Inż. Maciej Wałachowski

 

Zaloguj się aby dodać komentarz