Baza wiedzy - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!

System QMP zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider

czy-istnieje-szybka-metoda-poprawienia-polskiej-wolowiny

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 W Polsce podstawowym źródłem wołowiny jest rasa czarno- biała ze znaczącym udziałem krwi holsztyńsko- fryzyjskiej odznaczająca się dobra użytkowością mleczną, lecz mająca tendencje do odkładania w tuszy znacznych ilości zapasowego tłuszczu, szczególnie w opasie do wyższej masy ciała.Istnieje jednak możliwość poprawienia tej cechy, poddając zwierzęta procesowi odchudzania w końcowym okresie opasu. Wówczas okazuje się że4 nasze dotychczasowe opinie co do przewagi ras mięsnych musza ulec rewizji.
brava-de-lide

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Portugalia jest krajem znanym z wielu pięknych miejsc oraz z bogatej historii, zwłaszcza tej związanej z wielkimi wyprawami morskimi i kolonizacją. Kraj ten znany jest również z bogatej tradycji pod względem produktów spożywczych. Portugalia zajmuje w UE 4 miejsce pod względem liczby zarejestrowanych produktów (126 produktów – stan na 20.03.2015). Wśród tych 126 nazw, 30 obejmuje produkty mięsne świeżę i podroby. Mimo położenia geograficznego i kuchni opierającej się w bardzo dużej mierze o ryby i owoce morza, Portugalia znana jest także z jagnięciny oraz wołowiny.
uwaga-na-kleszcze-zagrozone-bydlo-miesne-utrzymywane-na-pastwisku

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 Najczęściej obawiamy się kleszczy, w kontekście ich ewentualnych ataków na ludzi oraz wiążącej się z tym groźby przeniesienia różnego rodzaju chorób. Jednak te krwiopijne pajęczaki są groźne również dla naszego bydła. Zagrożenie te jest aktualnie zwielokrotnione, ponieważ kolejna z kolei zima nieobfitująca w silne morzy, skutkuje zwiększeniem populacji kleszczy.
odrobaczanie-bydla-miesnego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Czy odrobaczyłeś już stado?Większość hodowców rozpoczęła już sezon pastwiskowy. Użytki zielone zostały zasilone kilka tygodni temu, wiosenną dawką nawozu, odbył się przegląd ogrodzeń. Ale czy na pewno wszystko zostało przygotowane?Na ok. 2 tygodnie przed rozpoczęciem wypasu, bydło powinno zostać odrobaczone. Rutynowe leczenie ma poprawić zdrowotność osobników zarażonych chorobami pasożytniczymi oraz uchronić  zwierzęta dzielące pastwisko z nosicielami, przed ewentualnym zarażeniem.
przepisy-prawne-dotyczace-ibr-ipv

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Ponadto, zgodnie z art. 10 tej dyrektywy, jeżeli państwo członkowskie uzna, że jego terytorium lub część́ terytorium są̨ już̇ wolne od tej choroby, może ono przedłożyć́ Komisji Europejskiej odpowiednią dokumentację potwierdzającą̨ ten fakt.Państwa członkowskie lub ich regiony, które zostaną̨ uznane przez Komisję Europejską za prowadzące zatwierdzony krajowy program zwalczania tej choroby lub za wolne od BHV1, mogą̨ żądać́ dodatkowych gwarancji weterynaryjnych w handlu wewnątrzwspólnotowym bydłem.
kiedy-odzyskamy-dawne-rynki-zbytu-miesa-halal

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Po ponad czterech miesiącach od decyzji Trybunału Konstytucyjnego, przywracającej ubój rytualny w naszym kraju, istnieją duże problemy z eksportem wołowiny halal. Jak twierdzą przedstawiciele organizacji zrzeszających przetwórców mięsnych, taka sytuacja wynika z zajęcia rynku przez konkurencją. Stosunkowo krótki okres podczas którego polskie ubojnie nie były w stanie eksportować mięsa halal, wystarczył aby naszych kontrahentów przejęła konkurencja.Trudny powrót na rynki
minimalne-wymagania-wzajemnej-zgodnosci-w-odchowie-cielat

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Cielę to młody potomek bydła od urodzenia do szóstego miesiąca życia. Obowiązkiem właścicieli zwierząt w krajach UE jest zapewnienie im wymaganych - odpowiednich warunków utrzymania, żywienia i obsługi.Wymagania w zakresie utrzymania cieląt
dobrostan-bydla-podczas-transportu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Na terenie państw Unii Europejskiej kwestie dotyczące transportu znajdują się Rozporządzeniu Rady (WE) NR 1/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas transportu i związanych z tym działań, a także dyrektywie 64/432/EWG i 93/119/WE oraz rozporządzeniu (WE) nr 1255/97. Zgodnie z wyżej wymienionym Rozporządzeniem Rady (WE) NR 1/2005 za zwierzęta niezdolne do transportu uznaje sie te osobniki, u których ruch sprawia ból oraz nie są zdolne do przemieszczenia bez pomocy ludzi. Również zwierzęta z poważnymi ranami oraz wypadnięciami są uznawane za niezdolne do transportu.
wolowina-w-portugalii-kraju-tradycji

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Carne de Bravo do Ribatejo jest to nazwa używana w odniesieniu do mięsa otrzymanego z bydła rasy Brava de Lide. Jest to bydło, które często występuję podczas corridy. Jako przodków tego bydła uznaję się Tura oraz bydło sprowadzone na półwysep iberyjski przez Kartagińczyków i Berberów. 
wirus-schmallenberg-u-bydla

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Nazwa wirusa pochodzi od nazwy miasta znajdującego się w Niemczech w rejonie Nadrenii Północnej-Westfalii (zachód Niemiec) w pobliżu, którego w roku 2011 wykryto go po raz pierwszy u bydła. Wirus ten należy do rodzaju Orthobunyavirideae, grupy wirusów Akabane -podobnych wirusów, należących do serogrupy wirusów Simbu (podserogrupy Oropouche) (Ziętek-Barszcz). Jeśli chodzi o Orthobunyawirusy są to wirusy popularne w Afryce, Australii czy też Oceanii a więc w bardziej tropikalnych strefach klimatycznych w porównaniu z klimatem umiarkowanym.