Baza wiedzy - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!

System QMP zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider

rola-i-skutki-niedoborow-makroelementow-w-zywienie-bydla-cz-1

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Do makroelementów zaliczamy wapń, fosfor, sód, potas, chlor, siarkę oraz magnez. Ich działanie w organizmie polega m.in. na spełnianiu roli budulcowej oraz regulacji procesów fizjologicznych. Ich niedobory mogą powodować liczne schorzenia.Wapń
zrodla-pasz-bialkowych-przemysl-olejarski

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Z powodu tegorocznej suszy, hodowcy bydła stoją przed realnym zagrożeniem, niedoboru paszy dla swoich zwierząt. Z powodu braku opadów, ucierpiały m.in. użytki zielone. W gospodarstwach, które opierały dawkę pokarmową dla bydła na kiszonkach z traw istnieje duży niedobór białka w dawce. Istotnym źródłem pasz białkowych, które może pomóc w tym trudnym okresie, jest przemysł rolno-spożywczy.
skladniki-mineralne-w-zywieniu-bydla

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Bilansując dawkę żywieniową dla bydła, skupiamy się zwykle na energii, białku oraz włóknie. Nie możemy jednak zapominać o bardzo ważnych, dla prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i fizjologicznych u zwierząt, składnikach mineralnych. Ich niedobór może być przyczyną zaburzeń rozwoju, produkcyjności, przyrostów oraz zdrowotności zwierząt.
alternatywne-zrodla-pasz-energetycznych-przemysl-owocowo-warzywny-i-piekarniczy

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Obecny rok pokazał dobitnie, że niesprzyjająca aura potrafi znaczenie ograniczyć zimowe zapasy paszy. Z powodu suszy najbardziej ucierpiały łąki, pastwiska oraz zasiewy kukurydzy. Znaczne organicznie zielonej masy oraz mniejsza procentowa zawartość kolb kukurydzy spowodowała, ze dawki pokarmowe w wielu gospodarstwach są niedostatecznie energetyczne.
zrodla-pasz-bialkowych-przemysl-gorzelniany-i-browarniany

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Z powodu tegorocznej suszy, hodowcy bydła stoją przed realnym zagrożeniem, niedoboru paszy dla swoich zwierząt. Z powodu braku opadów, ucierpiały m.in. użytki zielone. W gospodarstwach, które opierały dawkę pokarmową dla bydła na kiszonkach z traw istnieje duży niedobór białka w dawce. Istotnym źródłem pasz białkowych, które może pomóc w tym trudnym okresie, jest przemysł rolno-spożywczy.Przemysł gorzelniany
alternatywne-zrodla-pasz-energetycznych-przemysl-cukrowniczy

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Obecny rok pokazał dobitnie, że niesprzyjająca aura potrafi znaczenie ograniczyć zimowe zapasy paszy. Z powodu suszy najbardziej ucierpiały łąki, pastwiska oraz zasiewy kukurydzy. Znaczne organicznie zielonej masy oraz mniejsza procentowa zawartość kolb kukurydzy spowodowała, ze dawki pokarmowe w wielu gospodarstwach są niedostatecznie energetyczne.
jaki-komponent-ojcowski-wybrac-do-krzyzowania-towarowego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jaki komponent ojcowski wybrać do krzyżowania towarowego? Zapotrzebowania na wysokiej jakości żywiec wołowy systematycznie rośnie. Z powodu małej populacji czystorasowego bydła mięsnego w naszym kraju, producenci żywca muszą polegać na cielętach pochodzących z krzyżowania buhajów wyspecjalizowanych ras mięsnych z krowami mlecznymi. Jakie rasy sprawdzają się najlepiej jako komponent ojcowski w tego typu krzyżowaniu?
bezstresowe-odsadzanie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jeśli w naszym gospodarstwie wychowujemy cielęta przy mamkach, to nieuchronnie musi przyjść moment odsadzenia. To w jaki sposób przeprowadzimy ten proces, może mieć wpływ na zdrowotność i kondycję odsadka i wyniki opasu. Ważne jest aby następstwem odsadzania był jak najmniejszy stres u cielęcia. Efektem źle przeprowadzonej separacji młodych zwierząt od mamek, może być spadek apetytu, problemy ze zdrowiem oraz najbardziej widoczna i słyszalna wokalizacja.Podawanie ciepłej wody
bydlo-galloway-najstarsza-brytyjska-rasa-bydla-miesnego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Historia rasyChoć pierwszy związek hodowców bydła galloway powstał w 1877 r., historia rasy sięga czasów znacznie wcześniejszych. Pierwsze wzmianki o tych zwierzętach pochodzą z II w., gdy Rzymianie podbijający wyspy brytyjskie zachwycali się wyśmienitym mięsem czarnych, bezrogich krów. Choć brakuje dokładnych danych dotyczących powstania rasy, wiadomo, że jest ona wysoce homozygotyczna – powstała bez udziału innych ras.
fundusze-unijne-zmienily-polski-sektor-rolno-spozywczy

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Dyskusja zaczęła się od ogólnej oceny kondycji polskiego sektora spożywczego. Stanisław Duch, dyrektor SM Mlekovita, stwierdził, że w polskim mleczarstwie sytuacja była dobra do wprowadzenia rosyjskiego embarga. Do lipca branża mleczarska rozwijała się. - W tej chwili sytuacja jest bardzo skomplikowana, gdyż embargo dotyczy nie tylko Polski, ale całej Unii. W obecnej sytuacji branży mleczarskiej, gdy z jednej strony mamy embargo, a z drugiej nie ma możliwości zwiększenia konsumpcji wewnętrznej, wsparcie powinny otrzymać firmy eksportowe - mówił Stanisław Duch.