Baza wiedzy - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!

System QMP zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider

bezstresowe-odsadzanie-cielat

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jeśli w naszym gospodarstwie wychowujemy cielęta przy mamkach, to nieuchronnie musi przyjść moment odsadzenia. To w jaki sposób przeprowadzimy ten proces, może mieć wpływ na zdrowotność i kondycję odsadka i wyniki opasu.Ważne jest aby następstwem odsadzania był jak najmniejszy stres u cielęcia. Efektem źle przeprowadzonej separacji młodych zwierząt od mamek, może być spadek apetytu, problemy ze zdrowiem oraz najbardziej widoczna i słyszalna wokalizacja.Podawanie ciepłej wody
zadbaj-o-laki-i-pastwiska

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Zabiegi pielęgnacyjne na łąkach i pastwiskach powinny być wykonywane przez cały okres wegetacji roślin, a wiosną są one szczególnie ważne. Już teraz pomyślmy o swoich użytkach zielonych- jako o przyszłym najważniejszym źródle białka w żywieniu bydła mięsnego. 
bialogrzbieta

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Bydło Białogrzbiete jest rasą objętą Programem Ochrony Zasobów Genetycznych.Kiedyś licznie występujące i cenione bydło w rejonach środkowej i północno-wschodniej Polski uległo stopniowemu zaniknięciu.Obecnie niektórzy rolnicy powracają do utrzymywania tej rasy bydła ze względu na ważne cechy hodowlane takie jak: długowieczność, zdrowotność i łatwość zacielenia się, jak i możliwość dwukierunkowego użytkowania bydła.Użytkując samice w kierunku mlecznym można liczyć na wydajność na poziomie około 4 tys. kg mleka za laktację, a czasem przekraczające nawet 8 tysięcy kg.
bioasekuracja-w-stadach-bydla

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Bioasekuracja jest to sposób postępowania, mający na względzie utrzymanie lub poprawę statusu zdrowia zwierząt, z jednoczesną ochroną przed wtargnięciem nowych patogenów.  Bioasekuracja obejmuje zapobieganie wniknięciu czynnika zakaźnego oraz w przypadku jego wystąpienia ograniczenie rozprzestrzeniania się go w gospodarstwie.   Lepiej zapobiegać niż leczyć. Mimo, że stosowanie bioasekuracji generuje koszty, to i tak są one mniejsze niż koszty przywrócenia zdrowia zwierzętom. 
domki-dla-cielat

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W odchowie cieląt bardzo ważne jest zapewnienie im odpowiednich warunków. Często zwierzęta utrzymuje się w budynkach (cielętniki) gdzie jest duże zagęszczenie. Gdy do tego wentylacja nie działa na odpowiednim poziomie, a temperatura oraz stężenie gazów i patogenów jest zbyt wysokie, to cielęta utrzymywane w ten sposób są narażone na różnego rodzaju infekcje. Czynniki te mogą być również przyczyną występowania groźnych dla cieląt biegunek.
przyzyciowe-metody-oceny-wartosci-rzeznej-bydla

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Pojęcie wartości rzeźnej jest bardzo złożone i najczęściej określane jako ilość i jakość mięsa oraz tłuszczu uzyskiwanych ze zwierząt po uboju. Przy ocenie wartości rzeźnej należy pamiętać, że o udziale surowców zasadniczych w tuszy decydują głównie czynniki genetyczne (płeć, wiek) oraz środowiskowe (żywienie, warunki utrzymania). Na jakość mięsa, oprócz wyżej wymienionych czynników, istotny wpływ ma także obrót przedubojowy oraz postępowanie z tuszami i mięsem po uboju. Podstawowym parametrem charakteryzującym wartość rzeźną zwierząt jest wskaźnik wydajności poubojowej (rzeźnej).
wartosc-zdrowotna-miesa-wolowego-pozyskiwanego-w-warunkach-ekologicznych

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Mięso wołowe jest cennym źródłem składników pokarmowych w żywieniu człowieka. Białka występujące w mięsie odznaczają się większą wartością biologiczną niż białka roślinne i są wartościowszym źródłem aminokwasów egzogennych niezbędnych dla człowieka. Mięso jest także niezastąpionym źródłem witamin i składników mineralnych.Wołowina pozyskiwana w warunkach ekologicznych może charakteryzowac sie udziałem substancji biologicznie czynnych, które moga mieć duże znaczenie dla zdrowia człowieka.
zywe-i-zabite-szczepionki-przeciwko-bvd-co-je-rozni

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Kontrola BVD ma na celu eliminację tej choroby z naszego stada. Programy zwalczania BVD wymagają od nas wielu działań polegających na monitoringu stada, eliminacji zwierząt trwale zakażonych a także zabezpieczenia naszego stada za pomocą sczepień i działań bioasekuracyjnych.
aubrac

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Historia rasyAubrac (znany również jako Laguiole) pochodzi z Owernii, z południowej Francji, w szczególności z małego miasteczka o nazwie Aubrac. Pierwsze zarejestrowane sztuki w ewidencji sięgają roku 1894.W pismach z XVII wieku jest mowa, że mnisi mieszkających w klasztorze w miejscowości Aubrac, poczyniając pierwsze kroki w kierunku selekcji specyficznych cech u bydła.Owernia jest górzysta i nie nadaje się do produkcji zbóż, a więc cechy, które zostały wybrane to : wytrzymałość, mleczność i utrzymanie głownie na pastwisku.
technologia-produkcji-zywca-wolowego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
OPAS MŁODEGO BYDŁAOpasanie cieląt zazwyczaj rozpoczynamy w wieku 4- 5 miesięcy gdy cielę osiągnie masę ciała około 120 kg. Za najbardziej opłacalny opas uważa się opas do masy ciała 400 kg w przypadku jałówek i 450 kg w przypadku buhajków i wolców w wieku 18 miesięcy. W sumie odpas z odchowem cieląt zajmuje nam około półtora roku.Najtańszym sposobem wyżywienia naszego bydła jest w sezonie jesienno-zimowym stosowanie kiszonki i siana jako podstawy dawki, natomiast w lecie trawy najlepiej poprzez wypas zwierząt.