Baza wiedzy - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!

System QMP zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider

profilaktyka-w-pielegnacji-racic

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jakość rogu racic zależna jest od wielu czynników takich jak: materiału genetycznego zwierzęcia, żywienia, rodzaju podłoża, zdolności wiązania wody, odporności na czynniki zewnętrzne.
mocznik-w-zywieniu-bydla

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jednym z wartościowych źródeł białka, które jest tańsze od śruty sojowej jest mocznik. Stosowany w żywieniu bydła podnosi poziom białka ogólnego w dawce. 1kg mocznika dostarcza do organizmu zwierzęcia około 2800-2900g białka ogólnego. Jednak nie jest to takie „cudowne” źródło białka, należy pamiętać, iż w porównaniu do śruty sojowej dostarczającej zarówno azot jak i cenne aminokwasy, mocznik jest źródłem tylko azotu.
dezynfekcja-wazny-element-profilaktyki

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Zdrowie zwierząt jest jednym z ważniejszych czynników decydujących o opłacalności naszej produkcji zwierzęcej w naszym gospodarstwie. Stosowanie programu profilaktycznego znacznie zmniejsza ryzyko zachowania naszych sztuk. Bardzo ważnym elementem tego programu jest dezynfekcja obiektów inwentarskich. Szczególnie ważne znaczenie ma w gospodarstwach z dużą liczbą zwierząt, ponieważ duża koncentracja zwierząt na małym obszarze sprzyja pojawianiu i się i szybkiemu rozprzestrzenianiu się chorób.
jak-pomoc-bydlu-przetrwac-upal

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Bydło jest gatunkiem, który poci się około 10 razy mniej niż człowiek, przez co jest mało odporne na wysokie temperatury powietrza. Najbardziej optymalne warunki cieplne dla tych zwierząt są, gdy temperatura wynosi między 4 a 10 oC. Temperatura powyżej 25 oC powoduje zmiany metaboliczne u bydła oraz znaczne podwyższenie temperatury ciała, a nawet stres cieplny. Gdy krowy mają podwyższoną temperaturę objawi się to dyszeniem i ślinieniem się zwierząt.
miedzyplony-scierniskowe

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Małe żniwa już ruszyły w całej Polsce, duże żniwa ruszą niebawem. Warto więc zastanowić się co wysiać na międzyplon ścierniskowy.W przypadku rzepaku, który wcześnie schodzi z pola, możemy wysiać sporo roślin poplonowych, które wymagają długiego okresu wegetacji. W praktyce nie stosuje się tego, ponieważ rzepak sam w sobie jest dobrym przedplonem do uprawy zbóż. Najczęściej wysiewaną rośliną jest pszenica ozima.
opasanie-razowek

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Opas razówek sprawdza się w gospodarstwach o dużej powierzchni pastwisk. Razówki są to jałówki z przeznaczeniem na produkcję wołowiny, które kryje się i użytkuje mlecznie przez 100 dni, po czym przeznacza się na ubój.Jałówki z przeznaczeniem na razówki w okresie odchowu żywimy dość intensywnie (na poziomie przyrostów 500-600 g/dzień). Następnie jałówki te kryje się w wieku 13-15 miesięcy. Bardzo ładnie wyrośnięte sztuki można pokryć gdy osiągną masę ciała na poziomie 270-320 kg w przypadku angusa i hereforda, natomiast 330-350 kg w przypadku limousine, simentala i charolaisa.
opas-jalowek-to-sie-moze-oplacac

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Słysząc słowo opas większość, kojarzy je z produkcja wołowiny opartą na opasie buhajów. Jednakże co raz więcej producentów bydła mięsnego opasa jałówki. Czemu? Otóż w optymalnych warunkach pozwalają uzyskać zadowalające zyski, przy odpowiednich parametrach tuszy, za które można otrzymać premię. Ponadto utrzymywanie jałówek ze względu na ich łagodne usposobienie oraz mniejsze rozmiary zwiększa bezpieczeństwo w gospodarstwie.
zyto-stuletnie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Żyto stuletnie znane też jako: żyto kępkowe, żyto o łamliwej osadce kłosowej. Po łacinie znajdziemy je pod nazwą Secale Strictum /Prest/ Prest. Jest to zboże, które może być użytkowane przez wiele lat. Zaletą tego zboża jest samoregulacja zwartości plantacji.
grupy-producenckie-wiele-korzysci

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
GRUPY PRODUCENCKIENa zachodzie Europy tworzenie grup producenckich jest bardzo powszechne, ponieważ stwarzają bardzo wiele korzyści. W Polsce także zaczyna powstawać ich co raz więcej, a czemu?Łączenie się w grupy producenckie ma bardzo wiele zalet, kilka najważniejszych podajemy poniżej.  
co-to-jest-feedlot

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Feedlots lub feedyard jest to ostatni etap w intensywnej produkcji bydła mięsnego szeroko stosowany w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Australii. W tym etapie największy nacisk nakłada się na efektywny przyrost masy ciała zwierząt. W tym okresie bydło utrzymywane jest w zagrodach mieszczących po tysiące sztuk bydła, gdzie karmione są wysokoenergetycznymi paszami.Celem feedlotów jest zwiększenie przyrostów masy ciała zwierząt w bardzo krótkim czasie.Produkcja