Wysłodki buraczane w żywieniu bydła mięsnego - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
wyslodki-buraczane-w-zywieniu-bydla-miesnego
Wysłodki buraczane są produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Powstają w wyniku wyługowania wodą rozdrobnionych buraków cukrowych i innych składników rozpuszczalnych w wodzie w trakcie procesu wytwarzania cukru. Stanowią cenną paszę dostępną głównie w okresie kampanii cukrowniczej. Wysłodki stosujemy w żywieniu zwierząt w kilku formach: świeże i świeże prasowane w czasie kampanii cukrowniczej, suszone i zakiszane poza sezonem.

Wysłodki buraczane zawierają około 80% węglowodanów (w tym duża zawartość włókna) , śladowe ilości tłuszczu. Związki azotowe stanowi tu głównie białko właściwe. Wszystkie postaci wysłodek buraczanych mają wysoką zawartość potasu (0,6 – 0,8% w s.m.) i wapnia (0,8 – 1,0% w s.m.), a niską fosforu ( ok. 0,1% w s.m.).

Świeże wysłodki powinny być skarmiane jak najszybciej. Przechowywanie ich w postaci świeżej nie powinno być dłuższe niż tydzień. Warto jednak pamiętać, że z powodu wysokiej zawartości wody (około 90%) wysłodki w takiej postaci mają małą zawartość energii, ich transport wiąże się ze sporym wyciekiem wody, a przechowywanie też nie jest zbyt łatwe. Przy skarmianiu wysłodek świeżych wskazane jest uzupełnianie dawki w składniki mineralne.

Chcąc nieco ułatwić sobie zadanie można kupić świeże wysłodki prasowane o zawartości suchej masy na poziomie 20-24%. Taka postać świeżych wysłodek jest znacznie łatwiejsza do transportu, a także zawiera więcej energii niż niesprasowane świeże wysłodki. W żywieniu bydła opasowego w okresie letnim prasowane wysłodki podajemy w ilości około 5-10 kg, natomiast zimą w ilości 15-25 kg. Nie zaleca się jednak podawanie świeżych wysłodek buraczanych jałówkom i krowom wysokocielnym, dla nich znacznie lepsze będą wysłodki prasowane z wyższą zawartością suchej masy.

 

Chcąc stosować wysłodki w dawkach przez dłuższy okres czasu należy poddać je konserwacji poprzez zakiszenie lub wysuszenie.

Zakiszane wysłodki buraczane zawierają około 20-22% suchej masy. Podczas zakiszania niektóre prasy stwarzają możliwość dozowania melasy (przeważnie 1-2%) lub innych preparatów mikrobiologicznych (bakterie kwasu mlekowego) wzbogacając w ten sposób kiszonkę. Zakiszając wysłodki można zmieszać je z paszami objętościowymi suchymi w ilości około 10% w stosunku wagowym. Dodatek ten mogą stanowić plewy, czy słoma pocięta na sieczkę. Wysłodki prasowane nadają się też do mieszanego zakiszania z odłamkami buraków czy kukurydzą.

Zasady zakiszania są oczywiście takie same jak przy pozostałych paszach: szybko zakisić, dobrze ubić masę, usunąć powietrze i szczelnie zamknąć zakiszane wysłodki.

Najczęściej zakiszamy wysłodki w rękawach foliowych. Tak zakiszone wysłodki są bardzo dobrej jakości i mają małe straty składników pokarmowych. Do zakiszania w rękawach foliowych potrzebna jest odpowiednia prasa oraz rękaw. W zależności od zapotrzebowania na rynku dostępne są różne wymiary rękawów o średnicach od 1,95 do 3,5m i długościach od 45 do 150 m. Ilość zakonserwowanej paszy w jednym rękawie wynosi od 150 do 1000 t.

W mniejszych gospodarstwach zaleca się zakiszanie wysłodek w ofoliowanych belach cylindrycznych. Niestety zakiszane w pryzmie bardzo często powoduje spore straty składników pokarmowych, aż do 30% oraz gorszej jakości kiszonkę.

Suszone wysłodki buraczane charakteryzują się zawartością suchej masy na poziomie 90-93%. Dopuszczalna wilgotność wysłodek w takiej postaci wynosi 12%.
Wysłodki w takiej postaci są bardzo łatwe w przechowywaniu. W postaci suszonej można dostać także suszone wysłodki melasowane lub o większej zawartości białka (białko pochodzi z azotu, zwiększa ilość białka surowego o około 17%). Na rynku można zakupić suszone wysłodki w postaci wiórek lub paletowane.


źródło: agronewis.com.pl

tygodnik-rolniczy.pl

wpr.pl

 

Zaloguj się aby dodać komentarz