Buhaje limousine oceniane we francuskim centrum genetycznym pożądane na całym świecie. - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

W Lanaud niedaleko Limoges w centralnej Francji znajduje się centrum genetyczne dla buhajów rasy limousine. Bydło tej rasy charakteryzuje się bogatą tradycją, księga hodowlana we Francji została założona w 1886 roku. Stacja oceny buhajów powstała w 1984 roku.

Eksport na cały świat

W ostatnich 20 latach, francuskie buhaje rasy limousine  są najczęściej eksportowane. Zwierzęta trafiają, aż na pięć kontynentów i znajdują odbiorców z 80 krajów. Dawniej hodowcy sprzedawali bydło, głównie do Ameryki Południowej. Obecnie popularny kierunek to Rosja, Mongolia czy Kazachstan. Oprócz sprzedaży żywych zwierząt, dużym zainteresowaniem cieszy się sprzedaż nasienia buhajów.

Cele hodowlane

Selekcja w rasie limousine prowadzona jest w taki sposób, żeby zadowolić wymagania hodowców i przemysłu mięsnego. Jej celem jest zachowanie wartości macierzyńskich przy jednoczesnym zapewnieniu kulinarnych walorów mięsa. Dzięki takim działaniom rasa ta jest tak popularna. Hodowcy w Lanaud największą uwagę zwracają na takie cechy, jak płodność, łatwość wycieleń, mleczność, wykorzystanie paszy i łagodność. W przypadku mięsności, zwierzęta selekcjonuje się pod kątem wielkości dobowych przyrostów oraz rozwoju tkanki mięśniowej u osobników męskich.

Centrum genetyczne dla bydła limousine to jedyne takie miejsce we Francji. Co roku z terenu całego kraju, przyjeżdża tu około dwa tysiące buhajów, które wcześniej wybrał wyspecjalizowany selekcjoner. Do stacji trafiają zwierzęta w wieku 8-9 miesięcy o masie ciała 300-350 kg. Pierwsza ocena dotyczy łagodności bydła. Agresywne sztuki są natychmiast eliminowane. Buhaje, które zostały zakwalifikowane, pozostają w stacji przez kolejne sześć miesięcy. W tym czasie poddawane są wnikliwej kontroli. Hodowcy mierzą dzienne przyrosty, które według ich założeń nie mogą przekraczać 1300 gramów. Selekcjonerzy oceniają wszystkie cechy funkcjonalne. Zwierzęta w wieku 14-15 miesięcy są przygotowywane do aukcji, skąd trafiają do dalszej hodowli na cały świat.

Wszystkie sztuki w stacji są wycenione genomowo, a nowi właściciele otrzymują wszystkie informacje.

Ponad 20 tysięcy za buhaja

 

Początkowa cena na aukcji zaczyna się od 2,8 tyś. euro. Średnią wartość sprzedaży, jaką osiągają buhaje to 4,5-5 tys. euro. Wszystkie sztuki posiadają świadectwo zdrowia i są wolne od IBR, BVD ponadto zwierzęta są ubezpieczone.

Francuski rolnik, który zostawia buhaja w stacji płaci za jego pobyt. Jest to kwota około 800-900 euro. Pobyt ich buhaja w stacji to dla nich prestiż.

Źródło: ,,Hoduj z głową – bydło”, Nr 1 (91), 2018

agropolska.pl

Zaloguj się aby dodać komentarz