Piemontese - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
piemontese
Rasa ta powstała w wyniku przekrzyżowania Pakistańskiego Zebu z Turem na terenach północno- wschodnich Włoch. Takie połączenie genów oraz ostre warunki klimatu (okresowe susze i mroźne zimy) spowodowały, że bydło tej ras jest znakomicie przystosowane do zróżnicowanego żywienia i trudnych warunków klimatycznych. Zastosowana z czasem selekcja bydła w kierunku pociągowym i mięsnym znacząco poprawiły umięśnienie przy średnim kalibrze. Dorosłe buhaje osiągają masę ciała około 900- 1000kg przy wysokości w kłębie około 145 cm, natomiast krowy przy wzroście 140 cm w kłębie osiągają masę ciała około 600 kg.

Krowy rasy Piemontese jest od siwo-białego do jasnobeżowego z bardzo charakterystyczną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów oraz racic. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze niż krów z dodatkowym podpalaniem na głowie i rogach oraz w okolicach nasady ogona.
Pokrojowo bydło te ma niewielką głowę, zwarty tułów i cieni kościec. Bydło to jest bardzo dobrze umięśnione z bardzo dobrym umięśnieniem karku i łopatek oraz doskonałym umięśnieniem zadu wynikające z genetycznie utrwalonej hipertrofii tych mięśni.

Rasa ta jest średnio wcześnie dojrzewającą. Pierwsze krycie możliwe jest już w wieku 16- 18 miesięcy. Krowy użytkowane są przez około 9 sezonów. Masa urodzeniowa cieląt jest niewielka (cieliczki około 35 kg, buhajki 40 kg), a główki cieląt są małe i podłużne co sprawia że porody obywają się bez komplikacji. Niestety młode cechują się słabą żywotnością. Ubarwienie cieląt po porodzie jest czerwonożółtawe i jaśnieje z wiekiem.

Rasa Piemontese osiąga satysfakcjonujące wyniki opasu i rzeźne, bardzo dobrze widoczne przy intensywnym opasie. Bydło przyrasta szybko. Intensywnie żywione buhajki osiągają przyrosty rzędu 1000- 1200 g na dobę. Zaleca się opas jałówek do masy ciała 400-450 kg ( 14-15 mies.), a buhajków do masy 550-600kg (15-18 mies.).

Cienki kościec, mała ilość tłuszczu i bardzo dobre umięśnienie pozwalają uzyskać wydajność rzeźną na poziomie około 65%. Tusza i mięso są chude i smaczne. Optymalna zawartość tłuszczu śródmięśniowego jest delikatne i soczyste, a przy tym kruche. Niska zawartość cholesterolu sprawia, że surowiec jest pożądany na rynku.

Buhaje ras Piemontese są szeroko stosowane w krzyżowaniu w celu poprawienia przyrostów oraz wydajności rzeźnej. Mimo wielkich rozmiarów tej rasy porody krów krytych tymi buhajami również odbywają się bez problemów. Mieszańce uzyskane z krzyżowania krów z buhajami ras piemontese są prawie czarne z miejscowymi rozjaśnieniami.

Co ciekawe od tej rasy we Włszech pozyskuje się także mleko w celu produkcji mleka Castelmagno, Bra, Raschera i Tome. Bydło osiąga wydajność mleczną na poziomie do 2000 kg mleka, z zawartością tłuszczu około 3,8-4,0%.

Źródło: „Hodowca bydła”

zootechnik.com,

rynek- rolny.pl,

bydło.com.pl

 

 

Zaloguj się aby dodać komentarz