Rasa mięsna- Marchigiana - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider


Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
rasa-miesna-marchigiana
Bydło mięsne rasy MarchigianaJest to rasa pochodząca z Włocha dokładniej z regionu Marches w środkowo- wschodniej części Półwyspu Apenińskiego. Spotkać również ją możemy w okolicach Neapolu- Kampanii oraz na Sycylii. Powstała w wyniku krzyżowania bydła roboczego najpierw z rasą chinina a następnie z rasą romagnola, w celu polepszenia cech mięsnych. Pierwsze księgi hodowlane tej rasy powstały w 1931 roku.

Rasa ta cechuje się bardzo dużym kalibrem oraz późnym dojrzewaniem. Krowy tej rasy ważą około 800 kg, a buhaje około 1200 kg. Mimo dużego kalibru nie jest to bydło wysokie, krowy w kłębie osiągają około 142 cm, a buhaje 147 cm.

Bydło to charakteryzuje się białym umaszczeniem oraz krótką i gładką okrywą włosową przy czarnej, zmiennej pigmentacji skóry, błon śluzowych i śluzawicy. U samców czasami można zaobserwować szare przebarwienia sierści. Głowa jest lekka z średniej wielkości rogami czarno zabarwionymi na końcach. Dopuszcza się czerwonawe włosy w okolicy czoła, szarego ogona i częściowo depigmentowanej śluzawicy. Cielęta rody się z sierścią koloru pszenicy, a następnie do około 3 miesiąca życia zmieniają umaszczenie na właściwe tej rasie. Skóra cienka, łatwa do podniesienia, miękka, delikatna szczególnie w obrębie podgardla i pochwy.

Bydło Marchigiana charakteryzuje się bardzo dobrym umięśnieniem. Zad jest bardzo widocznie muskularny, uda szerokie, pośladki dobrze wyraźnie uwypuklone. Ponadto rasa ta posiada głęboki i długi korpus, krótki i silny kark oraz długi, prosty grzbiet.

Bydło tej rasy późno dojrzewa. Dojrzałość hodowlaną osiągają w wieku 18-24 miesięcy. Rasa ta charakteryzuje się dobrą płodnością i łatwymi wcieleniami przy dużej masie cieląt. Tuż po urodzeniu cieliczki mają masę ciała około 38-40 kg natomiast buhajki 42-45 kg. Pierwsze wydzielenia przypadają na około 27 miesiąc życia. Mleczność matek jest dobra i bez problemu odchowują młode nawet jak rodzą się bliźnięta. Ponadto krowy charakteryzują się długowiecznością, co pozwala na długie ich użytkowanie.

Bydło tej rasy bardzo dobrze sprawdza się w opasie. Przyrosty dzienne kształtują się na poziomie 1100-1300 g dziennie, a wydajność rzeźną na poziomie 67% w wieku 15-16 miesięcy.

Pod względem jakości tusz Marchigiana też wypada bardzo dobrze. Przy tak bardzo dobrym umięśnieniu udział mięsa w tuszy jest wysoki przy małym udziale tłuszczu i kości. Mięso odznacza się widoczną marmurkowatością, niskim poziomem cholesterolu oraz bardzo dobrą jakością i smakowitością.

W obrębie tej rasy wyróżnia się linię 2M charakteryzującą się tzw. Dwupośladkowością.

Źródła:

www.kisamen.pl

www.bzdo.com.pl

http://www.odkryjmieso.pl

 

 

Komentarze   

#1 Beata Jażdżyk 2017-11-21 14:04
Bardzo przydatne informacje

Zaloguj się aby dodać komentarz