Brangus = Angus + Brahman - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
brangus-angus-brahman
Historia rasy Rasa Brangus powstała poprzez skrzyżowanie rasy Angus z rasą Brahman.Ich genetyka określana jest na 3/8 Brahmana oraz 5/8 Angusa.Połączenie dwóch wspaniałych ras rodzicielskich daje nam odporność na choroby, wytrwałość oraz wybitny instynkt macierzyński Brahmana oraz wysokiej jakości tusze, płodność i mleczność Angusa.Pierwsze krzyżowania tych ras nastapiły w 1932 roku w USA (USDA Experiment Station w Jeanerette, Louisiana).

W tym samym okresie w Clear Creek Ranch Welch, Oklahomie i Grenadzie, Mississippi, Raymond Pope of Vinita, na ranczu Essar San Antonio, w Texasie i w kilku indywidualnych hodowlach w innych częściach Stanów Zjednoczonych i Kanady również prowadzono programy hodowli doświadczalnych. Szukali pożądanego typu mięsnego bydła, które zachowałoby naturalną zdolność do rozkwitu w niekorzystnych warunkach Brahmana oraz doskonałe właściwości Angusa.

2-go lipca 1949 roku  hodowcy z 16 Stanów oraz z Kanady spotkali się w Vinita gdzie założyli Amerykańskie Stowarzyszenie Hodowców Brangusa, później przemianowane na Międzynarodowe Stowarzyszenie Hodowców Brangusa (IBBA) z siedzibą w Kansas City  i ostatecznie w  San Antonio, gdzie stała siedziba została założona w styczniu 1973 roku. Stowarzyszenie ma teraz członków w prawie każdym Stanie, Kanadzie, Meksyku, Australii, Ameryce Środkowej, Argentynie i Południowej Rodezji w Afryce.

 

Charakterystyka rasy

Brangusy są czarne lub czerwone, bezrożne, o gładkiej sierści i napigmentowanej skórze. Ich uszy są średnie lub duże i posiadają fałdy luźnej skóry zwisającej z szyi.

Zad jest lekko zaokrąglony a byki mają na nim charakterystyczny garb.

Brangusy mają łagodne uspodobienie.

Dorosłe byki ważą 800-900 kg a krowy 500-600 kg.

Byki osiągają dojrzałość w wieku dwóch lat i są gotowe do rozpłodu przez 18 miesięcy.

Jałówki osiągają dojrzałość w wieku 14 miesięcy, pierwsze cielę dają po ukończeniu roku życia. Byki mogą być użytkowane rozpłodowo przez 12 lat, podczas gdy krowy mogą się cielić nawet do wieku 14 lat.

Rasa ta jest uważana za bardzo wszechstronną. Ma wysoką  odporność na ciepło i dużą wilgotność. Bardzo dobrze przyrasta. W warunkach chłodu  i zimna produkują wystarczająco dużo włosów dla odpowiedniej ochrony.

 

Krowy są dobrymi matkami a cielęta są zwykle średniej wielkości w chwili urodzenia.

 

Statystyki


- odporne na ciepło i dużą wilgotność

- harde w zimnym klimacie

- krowy są dobrymi matkami

- odporne na kleszcze oraz wzdęcia

- szybkie przyrosty masy ciała

- nieco późno dojrzewają

- tusze bez nadmiernego otłuszczenia

 

Porównanie ras

 

Badania w Luizjanie wykazały, że Brangusy zwiększyły swoją masę ciała w miesiącach letnich, podczas gdy krowy rasy Angus traciły wtedy na wadze, co wskazuje, że były one bardziej dostosowane do klimatów nadmorskich.

W ostatnich badaniach tuszy przeprowadzonych przez Texas A & M University potwierdziły zdolność do produkowania przez Brangusy wyjątkowo wysokiej jakości tusz.

W teście zostało użytych trzysta trzydzieści byków po siedemnastu ojcach rasy Brangus i trzydzieści dwa byki rasy Angus o wysokiej marmurkowatości  mięsa w tuszy. 19 reproduktorów zostało losowo skrzyżowanych z krowami rasy Brangus.

Bydło było w ten sam sposób utrzymywane oraz karmione w Iowa Beef  Processors w Teksasie.

Test siły ścinania Warner-Bratzler’a  został  przeprowadzony na próbkach antrykotu z każdego zwierzęcia.

97 % próbek mięsa z bydła Brangus zdobyło ocenę kruchego i bardzo kruchego , a 94% próbek Angusa  otrzymało status kruchego. Czternaście z siedemnastu Brangusów miało bardziej korzystną średnią niż Angus. Zgodnie z National  Beef  Tenderness  Survey średni  wskaźnik siły  ścinania wynosi 7.4 funtów.

 

Dystrybucja

 

Mięso z Brangusa można znaleźć w całym USA, Kanadzie, Meksyku, Australii, Argentynie i Południowej Rodezji w Afryce.


Zaloguj się aby dodać komentarz