Baza wiedzy - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W Lanaud niedaleko Limoges w centralnej Francji znajduje się centrum genetyczne dla buhajów rasy limousine. Bydło tej rasy charakteryzuje się bogatą tradycją, księga hodowlana we Francji została założona w 1886 roku. Stacja oceny buhajów powstała w 1984 roku.

piemontese

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Rasa ta powstała w wyniku przekrzyżowania Pakistańskiego Zebu z Turem na terenach północno- wschodnich Włoch. Takie połączenie genów oraz ostre warunki klimatu (okresowe susze i mroźne zimy) spowodowały, że bydło tej ras jest znakomicie przystosowane do zróżnicowanego żywienia i trudnych warunków klimatycznych. Zastosowana z czasem selekcja bydła w kierunku pociągowym i mięsnym znacząco poprawiły umięśnienie przy średnim kalibrze.
rasa-miesna-marchigiana

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Bydło mięsne rasy MarchigianaJest to rasa pochodząca z Włocha dokładniej z regionu Marches w środkowo- wschodniej części Półwyspu Apenińskiego. Spotkać również ją możemy w okolicach Neapolu- Kampanii oraz na Sycylii. Powstała w wyniku krzyżowania bydła roboczego najpierw z rasą chinina a następnie z rasą romagnola, w celu polepszenia cech mięsnych. Pierwsze księgi hodowlane tej rasy powstały w 1931 roku.
rasa-beefmaster

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Jest to Amerykańska rasa bydła mięsnego o umaszczeniu czerwonym lub biało-czerwonym. Powstała w Texasie w 1946 roku, a oficjalnie została uznana w 1954r. Zaistniała w wyniku skrzyżowania ze sobą trzech ras mięsnych: Brahman, Hereford i Shorthorn. Obecnie występuje prawie na całym świecie.
bialogrzbieta

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Bydło Białogrzbiete jest rasą objętą Programem Ochrony Zasobów Genetycznych.Kiedyś licznie występujące i cenione bydło w rejonach środkowej i północno-wschodniej Polski uległo stopniowemu zaniknięciu.Obecnie niektórzy rolnicy powracają do utrzymywania tej rasy bydła ze względu na ważne cechy hodowlane takie jak: długowieczność, zdrowotność i łatwość zacielenia się, jak i możliwość dwukierunkowego użytkowania bydła.Użytkując samice w kierunku mlecznym można liczyć na wydajność na poziomie około 4 tys. kg mleka za laktację, a czasem przekraczające nawet 8 tysięcy kg.
aubrac

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Historia rasyAubrac (znany również jako Laguiole) pochodzi z Owernii, z południowej Francji, w szczególności z małego miasteczka o nazwie Aubrac. Pierwsze zarejestrowane sztuki w ewidencji sięgają roku 1894.W pismach z XVII wieku jest mowa, że mnisi mieszkających w klasztorze w miejscowości Aubrac, poczyniając pierwsze kroki w kierunku selekcji specyficznych cech u bydła.Owernia jest górzysta i nie nadaje się do produkcji zbóż, a więc cechy, które zostały wybrane to : wytrzymałość, mleczność i utrzymanie głownie na pastwisku.
braford-hereford-brahman

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Historia rasyBraford został stworzony aby zapewnić skuteczną rasę do produkcji wołowiny. rasa powstała poprzez skrzyżowanie byka Hereforda oraz krowy rasy Brahman. Braford posiada cechy obydwu tych ras. Po raz pierwszy skrzyżowano te dwie rasy na Florydzie w 1947 roku. Panowie Hudgins i Partin wykonali kilka prób aby uzyskać dobre genetycznie zwierzęta. Zwierzęta z pierwszych prób miały za słabe kończyny i oczy do klimatu jaki panuje na Florydzie.
brangus-angus-brahman

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Historia rasy Rasa Brangus powstała poprzez skrzyżowanie rasy Angus z rasą Brahman.Ich genetyka określana jest na 3/8 Brahmana oraz 5/8 Angusa.Połączenie dwóch wspaniałych ras rodzicielskich daje nam odporność na choroby, wytrwałość oraz wybitny instynkt macierzyński Brahmana oraz wysokiej jakości tusze, płodność i mleczność Angusa.Pierwsze krzyżowania tych ras nastapiły w 1932 roku w USA (USDA Experiment Station w Jeanerette, Louisiana).
najpopularniejsze-rasy-bydla-miesnego-w-polsce

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
W Polsce użytkowanych jest 15 ras bydła mięsnego, jednak tylko kilka z nich zyskało dużą popularność. Zanim rozpoczniemy nasza działalność w tym obszarze, warto zapoznać się z poszczególnymi rasami oraz wymaganiami dotyczącymi ich utrzymania i obsługi.Pochodzenie ras:
przyblizamy-dozwolone-w-polsce-metody-kolczykowania-i-znakowania-bydla

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Znakowanie bydła było wykorzystywane od dawna do rozpoznawania osobników w stadzie. Istnieje szereg metod znakowania bydła, ale w Polsce przyjął się tylko jeden. Od momentu wstąpienia Polski do Unii Europejskiej system identyfikacji i znakowania bydła ujednolicił się, tak aby ewentualna sprzedaż lub zakup mogły być przeprowadzane w zgodzie z obecnie istniejącymi prawami.