Baza wiedzy - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

wartosc-zdrowotna-miesa-wolowego-pozyskiwanego-w-warunkach-ekologicznych

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Mięso wołowe jest cennym źródłem składników pokarmowych w żywieniu człowieka. Białka występujące w mięsie odznaczają się większą wartością biologiczną niż białka roślinne i są wartościowszym źródłem aminokwasów egzogennych niezbędnych dla człowieka. Mięso jest także niezastąpionym źródłem witamin i składników mineralnych.Wołowina pozyskiwana w warunkach ekologicznych może charakteryzowac sie udziałem substancji biologicznie czynnych, które moga mieć duże znaczenie dla zdrowia człowieka.
czy-istnieje-szybka-metoda-poprawienia-polskiej-wolowiny

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 W Polsce podstawowym źródłem wołowiny jest rasa czarno- biała ze znaczącym udziałem krwi holsztyńsko- fryzyjskiej odznaczająca się dobra użytkowością mleczną, lecz mająca tendencje do odkładania w tuszy znacznych ilości zapasowego tłuszczu, szczególnie w opasie do wyższej masy ciała.Istnieje jednak możliwość poprawienia tej cechy, poddając zwierzęta procesowi odchudzania w końcowym okresie opasu. Wówczas okazuje się że4 nasze dotychczasowe opinie co do przewagi ras mięsnych musza ulec rewizji.
brava-de-lide

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Portugalia jest krajem znanym z wielu pięknych miejsc oraz z bogatej historii, zwłaszcza tej związanej z wielkimi wyprawami morskimi i kolonizacją. Kraj ten znany jest również z bogatej tradycji pod względem produktów spożywczych. Portugalia zajmuje w UE 4 miejsce pod względem liczby zarejestrowanych produktów (126 produktów – stan na 20.03.2015). Wśród tych 126 nazw, 30 obejmuje produkty mięsne świeżę i podroby. Mimo położenia geograficznego i kuchni opierającej się w bardzo dużej mierze o ryby i owoce morza, Portugalia znana jest także z jagnięciny oraz wołowiny.
kiedy-odzyskamy-dawne-rynki-zbytu-miesa-halal

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Po ponad czterech miesiącach od decyzji Trybunału Konstytucyjnego, przywracającej ubój rytualny w naszym kraju, istnieją duże problemy z eksportem wołowiny halal. Jak twierdzą przedstawiciele organizacji zrzeszających przetwórców mięsnych, taka sytuacja wynika z zajęcia rynku przez konkurencją. Stosunkowo krótki okres podczas którego polskie ubojnie nie były w stanie eksportować mięsa halal, wystarczył aby naszych kontrahentów przejęła konkurencja.Trudny powrót na rynki
wolowina-w-portugalii-kraju-tradycji

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Carne de Bravo do Ribatejo jest to nazwa używana w odniesieniu do mięsa otrzymanego z bydła rasy Brava de Lide. Jest to bydło, które często występuję podczas corridy. Jako przodków tego bydła uznaję się Tura oraz bydło sprowadzone na półwysep iberyjski przez Kartagińczyków i Berberów. 
tradycyjne-i-regionalne-produkty-pochodzenia-wolowego-wielka-brytania

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Nie wszystkie zarejestrowane produkty pochodzą z krajów należących do UE (np. Andora i ich Carn d’Andorra). Na dzień dzisiejszy zarejestrowanych jest 1261 produktów, z czego 145 dotyczy produktów pochodzących ze świeżego mięsa bądź podrobów. W przypadku wołowiny, obecnie zarejestrowanych jest 44 produktów pochodzących z mięsa wołowego. W Wielkiej Brytanii zarejestrowane są 4 produkty (3 uznane, jako Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz 1 produkt zarejestrowany, jako Chroniona Nazwa Pochodzenia).
sklad-chemiczny-miesa-wolowego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Dominującym składnikiem każdego mięsa, w tym również mięsa wołowego jest woda. Występuje ona w postaci roztworów, a jej  część jest trwale związana głównie w strukturze białek. Ilość i forma związanej wody decyduje o cechach organoleptycznych oraz jakości technologicznej. Białko stanowi około 20% masy, a jego duża wartość odżywcza czyni go wręcz niezastąpionym komponentem diety ludzkiej.  Białka mięsa wołowego charakteryzują się wysoką wartością biologiczną dzięki zawartości wszystkich aminokwasów egzogennych.