Wolce w produkcji wołowiny - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!

System QMP zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
wolce-w-produkcji-wolowiny
Wolce są to kastrowane buhajki przeznaczone na opas. Celem opasania wolców jest produkcja mięsa wołowego wysokiej jakości.Kastrację sztuk przeznaczonych na opas jako wolce zaleca się z wielu powodów:- samce wykastrowane są znacznie spokojniejsze, co ogranicza ilość walk w stadzie oraz zwiększa bezpieczeństwo osób obsługujących- kastrowane sztuki mogą być wypasane wraz z pozostałymi sztukami jako jedno stado.- po kastracji zwiększa się zawartość tłuszczu w tuszy.

- zmniejszenie ilości męskich hormonów w organizmie zwiększa kruchość pozyskanego mięsa

Nie bez znaczenia przy opasie wolców jest termin ich kastracji, którego dobór stawia nie lada problem. Wyróżnia się dwa terminy:

- wczesny termin jest to kastracja cieląt będących noworodkami- zabieg w tym okresie wykonuje się łatwo ze względu na m.in. niewielkie rozmiary i masę ciała zwierzęcia. Ponadto kastracja w tym okresie jest mniej stresująca dla zwierząt. Najwcześniejszym okresem w którym można kastrować jest moment kiedy jądra schodzą do moszny. Zwykle jest to 2- 3 tydzień życia. Taki termin zmniejsza ryzyko zachorowalności czy śmierci po kastracji, a także skraca okres zmniejszonych przyrostów masy ciała po kastracji.

- późny termin jest to kastracja w około 6-7 miesiącu życia. Kastracja w tym wieku pozwala na zwiększenie przyrostów masy ciała. Należy jednak pamiętać, że nie zaleca się kastrowanie sztuk powyżej 10 miesiąca życia, ponieważ cięcia po zabiegu się ciężko goją, a przyrosty są mniejsze przez około 2 tygodnie.

Wolce opasa się do masy ciała około 2 lat i masy 500-650 kg. Wolce w porównaniu z buhajkami są przystosowane do opasu półintensywnego z zastosowaniem użytków zielonych lub kiszonki z traw. Ten sposób opasu jest popularny w krajach gdzie podstawę żywienia bydła stanowią pasze gospodarskie.

 

Źródło:
Hoduj z głową Bydło
Źywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 3 (88), 51-60

Komentarze   

#1 Joanna Parzychowska 2017-11-20 10:58
Czy ktoś produkuje wolce w Polsce i chciał by podzielić się informacją jak jest z ceną i skupem?
#2 Jacek Mojski 2018-03-27 14:45
Właśnie wytrzebilem 20 sztuk w wadze ok 200 kg .
Jestem ciekaw czy ktoś to kupi w rozsądnych pieniadzach
#3 janusz gągała 2018-08-31 20:43
Jacek Jak tam kastraty sie chowają

Zaloguj się aby dodać komentarz