Wolce w produkcji wołowiny - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.
Szkody wyrządzone przez psa należącego do rolnika będą pokryte z OC

Sąd najwyższy zdecydował że to nie rolnicy powinni ponosić konsekwencje finansowe szkód. Teraz szkody wyrządzone przez psy rolników będą obejmowane...

Sąd najwyższy zdecydował że to nie rolnicy powinni ponosić konsekwencje finansowe szkód. Teraz szkody wyrządzone przez psy rolników będą obejmowane...

Sąd najwyższy zdecydował że to nie rolnicy powinni ponosić konsekwencje finansowe szkód. Teraz szkody wyrządzone przez psy rolników będą obejmowane...

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
wolce-w-produkcji-wolowiny
Wolce są to kastrowane buhajki przeznaczone na opas. Celem opasania wolców jest produkcja mięsa wołowego wysokiej jakości.Kastrację sztuk przeznaczonych na opas jako wolce zaleca się z wielu powodów:- samce wykastrowane są znacznie spokojniejsze, co ogranicza ilość walk w stadzie oraz zwiększa bezpieczeństwo osób obsługujących- kastrowane sztuki mogą być wypasane wraz z pozostałymi sztukami jako jedno stado.- po kastracji zwiększa się zawartość tłuszczu w tuszy.

- zmniejszenie ilości męskich hormonów w organizmie zwiększa kruchość pozyskanego mięsa

Nie bez znaczenia przy opasie wolców jest termin ich kastracji, którego dobór stawia nie lada problem. Wyróżnia się dwa terminy:

- wczesny termin jest to kastracja cieląt będących noworodkami- zabieg w tym okresie wykonuje się łatwo ze względu na m.in. niewielkie rozmiary i masę ciała zwierzęcia. Ponadto kastracja w tym okresie jest mniej stresująca dla zwierząt. Najwcześniejszym okresem w którym można kastrować jest moment kiedy jądra schodzą do moszny. Zwykle jest to 2- 3 tydzień życia. Taki termin zmniejsza ryzyko zachorowalności czy śmierci po kastracji, a także skraca okres zmniejszonych przyrostów masy ciała po kastracji.

- późny termin jest to kastracja w około 6-7 miesiącu życia. Kastracja w tym wieku pozwala na zwiększenie przyrostów masy ciała. Należy jednak pamiętać, że nie zaleca się kastrowanie sztuk powyżej 10 miesiąca życia, ponieważ cięcia po zabiegu się ciężko goją, a przyrosty są mniejsze przez około 2 tygodnie.

Wolce opasa się do masy ciała około 2 lat i masy 500-650 kg. Wolce w porównaniu z buhajkami są przystosowane do opasu półintensywnego z zastosowaniem użytków zielonych lub kiszonki z traw. Ten sposób opasu jest popularny w krajach gdzie podstawę żywienia bydła stanowią pasze gospodarskie.

 

Źródło:
Hoduj z głową Bydło
Źywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 3 (88), 51-60

Komentarze   

#1 Joanna Parzychowska 2017-11-20 10:58
Czy ktoś produkuje wolce w Polsce i chciał by podzielić się informacją jak jest z ceną i skupem?

Zaloguj się aby dodać komentarz