Wady i zalety produkcji żywca wołowego - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!

System QMP zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
wady-i-zalety-produkcji-zywca-wolowego
Niestety, prowadzenie gospodarstwa rolnego jest jednym z najbardziej podatnym na czynniki niezależne od właściciela interesem. Zmieniająca się sytuacja rynkowa, warunki pogodowe czy występujące klęski żywiołowe przekładają się na możliwość uzyskania dochodu.  Ale także w tym przypadku wyróżnić możemy działy bardziej lub mniej narażonych na wahania. Do najstabilniejszych zaliczyć można bez wątpienie produkcję żywca wołowego. Dlaczego warto zainteresować się tym działem produkcji?Zobaczcie sami: Zalety:
  1. Dobre prognozy rynkowe
    Według danych podanych ostatnio przez GUS, spożycie mięsa wołowego w Polsce wzrosło aż o 75%! Tak rekordowy wzrost to dobra prognoza na nadchodzące lata. Należy też zauważyć ze globalne zapotrzebowanie na wołowinę rośnie. Nie przewiduje się także zagrożenia ze strony wystąpienia czynników chorobobowych, który mógłby negatywnie odbyć się na tym sektorze jak ASF na rynek trzody chlewnej. 
  2. Łatwość i niewielki koszt przestawienia gospodarstwa
    Bydło mięsne jest odporne na niskie temperatury i złe warunki pogodowe, dlatego nie potrzebuje solidnych i drogich obór. Celem budynków i wiat w przypadku bydła mięsnego jest zapewnienie schronienia przed deszczem, wiatrem i śniegiem, a także zapewnienie dobrego mikroklimatu o niskiej zawartości szkodliwych gazów. Dobrze sprawdzają się w tej roli budynki o lekkiej konstrukcji, otwarte lub półotwarte w postaci hali czy zaadoptowanej w tym celu stodoły. 
    Nie trzeba zatem, jak to jest w przypadku produkcji mleka, zaczynać od bardzo kosztochłonnych inwestycji.
  3. Premiowana jakość
    Producenci żywca wołowego zwracający uwagę na jakość produkowanego surowca mogą liczyć na zyski zdecydowanie przewyższające średnie ceny uzyskiwane przy normalnej produkcji. Opłaca się zatem specjalizować się  w danej dziedzinie produkcji. 
  4. Niskie koszty opieki weterynaryjnej.
    Bydło mięsne jest stosunkowo najbardziej odporne na choroby, a największym kosztem jest prewencja weterynaryjna a nie samo leczenie.
  5. Niska Pracochłonność
    W dobie niskiego bezrobocia, oraz dużych problemów w znaleźnemu pracowników do obsługi gospodarstw rolnych, produkcja żywca wołowego staje się pomysłem na dochodowy i mało pracochłonny biznes. Brak dojenia, mniej skomplikowana dawka pokarmowa to tylko dwie zalety produkcji żywca wołowego.
  6. Niższe niż w przypadku bydła mlecznego wymagania co do precyzyjnego żywienia 
    W stadach o dużej wydajności mlecznej co raz częściej mówimy o żywieniu precyzyjnym- dopasowanym nie tylko do wydajności, parametrów mleka ale także parametrów krwi zwierząt. Zapobiega nie kwasicy, ketozie czy zespołowi tłustej krowy determinuje konieczność wykonywania znacznej ilości badań tych zwierząt- w przypadku wysokowydajnych sztuk opasanych sprawa jest dużo prostsza.
    Dodatkowo, podstawą żywienia bydła mięsnego są użytki zielone, w przypadku ras predysponowanych do utrzymania ekstensywnego- nawet bardzo słabe.
  7. Możliwość opasu dobrego materiału
    Po reformie rynku mleka coraz większa część producentów decyduje się na wykonywanie krzyżowania towarowego. Cielęta będące efektem takiej produkcji stanowią doskonały materiał do opasu.

Wady

Brak ciągłego dochodu  (sprzedaż kilka razy w roku) zależy to oczywiście od zorganizowania opasu w danym gospodarstwie oraz jego wielkości.

 

 Źródło: agrofakt; Grodzki H., Jasiorowski H., Trela J., „Aktualny stan i perspektywy chowu i hodowli bydła mięsnego w Polsce”; tygodnik-rolniczy.pl

 

Komentarze   

#1 Monika Nowacka 2017-11-21 15:45
8) meeega

Zaloguj się aby dodać komentarz