Baza wiedzy - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!

System QMP zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider


Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Choć nie wydaje się to trudne to wybór dobrego cielaka nie jest wcale prosty. 

Co zrobić i na co uważać, aby wybrać najlepsze zwierzęta do opasu?

wolce-w-produkcji-wolowiny

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Wolce są to kastrowane buhajki przeznaczone na opas. Celem opasania wolców jest produkcja mięsa wołowego wysokiej jakości.Kastrację sztuk przeznaczonych na opas jako wolce zaleca się z wielu powodów:- samce wykastrowane są znacznie spokojniejsze, co ogranicza ilość walk w stadzie oraz zwiększa bezpieczeństwo osób obsługujących- kastrowane sztuki mogą być wypasane wraz z pozostałymi sztukami jako jedno stado.- po kastracji zwiększa się zawartość tłuszczu w tuszy.
wady-i-zalety-produkcji-zywca-wolowego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Niestety, prowadzenie gospodarstwa rolnego jest jednym z najbardziej podatnym na czynniki niezależne od właściciela interesem. Zmieniająca się sytuacja rynkowa, warunki pogodowe czy występujące klęski żywiołowe przekładają się na możliwość uzyskania dochodu.  Ale także w tym przypadku wyróżnić możemy działy bardziej lub mniej narażonych na wahania. Do najstabilniejszych zaliczyć można bez wątpienie produkcję żywca wołowego. Dlaczego warto zainteresować się tym działem produkcji?Zobaczcie sami: Zalety:
dezynfekcja-wazny-element-profilaktyki

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Zdrowie zwierząt jest jednym z ważniejszych czynników decydujących o opłacalności naszej produkcji zwierzęcej w naszym gospodarstwie. Stosowanie programu profilaktycznego znacznie zmniejsza ryzyko zachowania naszych sztuk. Bardzo ważnym elementem tego programu jest dezynfekcja obiektów inwentarskich. Szczególnie ważne znaczenie ma w gospodarstwach z dużą liczbą zwierząt, ponieważ duża koncentracja zwierząt na małym obszarze sprzyja pojawianiu i się i szybkiemu rozprzestrzenianiu się chorób.
jak-pomoc-bydlu-przetrwac-upal

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Bydło jest gatunkiem, który poci się około 10 razy mniej niż człowiek, przez co jest mało odporne na wysokie temperatury powietrza. Najbardziej optymalne warunki cieplne dla tych zwierząt są, gdy temperatura wynosi między 4 a 10 oC. Temperatura powyżej 25 oC powoduje zmiany metaboliczne u bydła oraz znaczne podwyższenie temperatury ciała, a nawet stres cieplny. Gdy krowy mają podwyższoną temperaturę objawi się to dyszeniem i ślinieniem się zwierząt.
opasanie-razowek

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Opas razówek sprawdza się w gospodarstwach o dużej powierzchni pastwisk. Razówki są to jałówki z przeznaczeniem na produkcję wołowiny, które kryje się i użytkuje mlecznie przez 100 dni, po czym przeznacza się na ubój.Jałówki z przeznaczeniem na razówki w okresie odchowu żywimy dość intensywnie (na poziomie przyrostów 500-600 g/dzień). Następnie jałówki te kryje się w wieku 13-15 miesięcy. Bardzo ładnie wyrośnięte sztuki można pokryć gdy osiągną masę ciała na poziomie 270-320 kg w przypadku angusa i hereforda, natomiast 330-350 kg w przypadku limousine, simentala i charolaisa.
opas-jalowek-to-sie-moze-oplacac

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Słysząc słowo opas większość, kojarzy je z produkcja wołowiny opartą na opasie buhajów. Jednakże co raz więcej producentów bydła mięsnego opasa jałówki. Czemu? Otóż w optymalnych warunkach pozwalają uzyskać zadowalające zyski, przy odpowiednich parametrach tuszy, za które można otrzymać premię. Ponadto utrzymywanie jałówek ze względu na ich łagodne usposobienie oraz mniejsze rozmiary zwiększa bezpieczeństwo w gospodarstwie.
grupy-producenckie-wiele-korzysci

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
GRUPY PRODUCENCKIENa zachodzie Europy tworzenie grup producenckich jest bardzo powszechne, ponieważ stwarzają bardzo wiele korzyści. W Polsce także zaczyna powstawać ich co raz więcej, a czemu?Łączenie się w grupy producenckie ma bardzo wiele zalet, kilka najważniejszych podajemy poniżej.  
co-to-jest-feedlot

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Feedlots lub feedyard jest to ostatni etap w intensywnej produkcji bydła mięsnego szeroko stosowany w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Australii. W tym etapie największy nacisk nakłada się na efektywny przyrost masy ciała zwierząt. W tym okresie bydło utrzymywane jest w zagrodach mieszczących po tysiące sztuk bydła, gdzie karmione są wysokoenergetycznymi paszami.Celem feedlotów jest zwiększenie przyrostów masy ciała zwierząt w bardzo krótkim czasie.Produkcja
odrobaczanie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jednym z podstawowych zabiegów profilaktycznych jest odrobaczanie. Zabieg ten dotyczy to wszystkich zwierząt gospodarskich i towarzyszących, w szczególności wychodzących poza teren gospodarstwa m.in. na pastwiska. Podczas wypasu pasożyty wnikają do organizmu, gdzie bytują i się rozmnażają powodując jego dodatkowe obciążenie, a przez to wyniszczenie.Pasożyty wewnętrzne bydła mogą znacznie wpłynąć na wynik ekonomiczny naszej produkcji poprzez: