Które rasy mięsne najlepiej się nadają do krzyżowania towarowego? - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!

System QMP zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider


Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Odwiedzając gospodarstwa na terenie całej Polski obserwujemy, że tam gdzie tylko pozwala na to baza paszowa oraz lokalowa, równolegle z produkcją mleka prowadzony jest opas buhajków pochodzących z krzyżowania towarowego z bydłem mięsnym.

Jakie krowy do krzyżowania towarowego?

Wybierane są oczywiście krowy o najsłabszej użytkowości mlecznej, których potomstwo – nawet przy zacieleniu buhajami ras phf – nie byłoby wykorzystywane na remont stada. Krzyżowanie pozwala na poprawę wartości opasowej mieszańców, które posiadają wyższe przyrosty dobowe, mniej i lepiej zużywają paszę na przyrost kilograma masy ciała i mają lepsze umięśnienie. W efekcie uzyskujemy lepszą wartość rzeźną takich sztuk. 

Wybór rasy do krzyżowania

Wielu hodowców decydując się na kierunek, który ma stanowić dodatkowe źródło dochodu, zastanawia się, którą rasę bydła wybrać do krzyżowania. Na pytanie, którą rasę wybrać nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo poszczególne rasy mięsne wykazują zróżnicowaną przydatność do krzyżowania towarowego. Każda z nich, obok zalet, przenosi na potomstwo również mniej korzystne cechy. Nie ma zatem idealnej rasy, którą można wykorzystywać bez względu na warunki środowiskowe i system opasu. 

Przed przystąpieniem do krzyżowania towarowego trzeba wybrać odpowiedniego buhaja!
Obok informacji o wartości opasowej i rzeźnej danego rozpłodnika należy uwzględnić cechy związane z rozrodem: łatwość porodów, masę ciała przy urodzeniu i długość ciąży.


Do opasu intensywnego prowadzonego do wysokiej masy ciała najbardziej przydatne są mieszańce po buhajach dużych ras takich jak charolaise, blonde de aquitaine, simental mięsny. Osiągają one wysokie przyrosty masy ciała, bardzo dobrze wykorzystują pasze, dostarczając dobrze umięśnionych i słabo otłuszczonych tusz. Ze względu na dużą masę ciała rodzących się cieląt, istnieje jednak zagrożenie trudnych porodów. Z tego względu nasieniem buhajów tych ras nie należy zacielać jałówek pierwiastek oraz krów słabo wyrośniętych. Bardzo dobrą przydatność do krzyżowania towarowego wykazuje rasa limousine. Jej potomstwo osiąga dobre przyrosty, bardzo dobre umięśnienie, małe otłuszczenie, doskonałą jakość mięsa, wysoki jego udział w tuszy. Jeszcze jedną bardzo ważną zaletą jest łatwość ocieleń. Podobnymi zaletami tuszy wyróżniają się mieszańce z rasą piemontese

W porównaniu z wymienionymi rasami, mniejszą przydatność do krzyżowania towarowego wykazują najbardziej liczne na świecie, predysponowane do ekstensywnych systemów opasu, brytyjskie rasy hereford i angus oraz francuska rasa salers. Do niedawna zaliczane były one do bydła małego, a dziś już do średniego. Niestety, z uwagi na swój kaliber nie poprawiają one tempa wzrostu mieszańców, których tusze są znacznie otłuszczone. Do krzyżowania ich z jałówkami, pierwiastkami i krowami małymi preferuje je natomiast łatwość ocieleń.



Decyzja, którego mięsnego buhaja wybrać do krzyżowania towarowego z krowami ras mlecznych należy oczywiście do Was.

 

 

 

Zaloguj się aby dodać komentarz