Baza wiedzy - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Chcesz mieć lżej przy bydle, to poznaj jego psychikę – tak mawiała matka Zbigniewa Karcza. – Zwierzę to twój mniejszy brat – dodawał ojciec i od pierwszych minut w gospodarstwie pana Zbigniewa widać szacunek i zrozumienie dla zwierząt, a na głos hodowcy zwierzęta przybiegają z odległej łąki i nie może się od nich opędzić.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Rola rozpłodnika często jest niedoceniana, a przecież to on ma największy wpływ na ilość cieląt, które możemy uzyskać w kolejnym sezonie wycieleń.  Jedna krowa da nam tylko jedno cielę, a od jednego byka możemy „uzyskać” od 20 do 40 cieląt w sezonie. 

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Odwiedzając gospodarstwa na terenie całej Polski obserwujemy, że tam gdzie tylko pozwala na to baza paszowa oraz lokalowa, równolegle z produkcją mleka prowadzony jest opas buhajków pochodzących z krzyżowania towarowego z bydłem mięsnym.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Choć nie wydaje się to trudne to wybór dobrego cielaka nie jest wcale prosty. 

Co zrobić i na co uważać, aby wybrać najlepsze zwierzęta do opasu?

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W Lanaud niedaleko Limoges w centralnej Francji znajduje się centrum genetyczne dla buhajów rasy limousine. Bydło tej rasy charakteryzuje się bogatą tradycją, księga hodowlana we Francji została założona w 1886 roku. Stacja oceny buhajów powstała w 1984 roku.

wolce-w-produkcji-wolowiny

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Wolce są to kastrowane buhajki przeznaczone na opas. Celem opasania wolców jest produkcja mięsa wołowego wysokiej jakości.Kastrację sztuk przeznaczonych na opas jako wolce zaleca się z wielu powodów:- samce wykastrowane są znacznie spokojniejsze, co ogranicza ilość walk w stadzie oraz zwiększa bezpieczeństwo osób obsługujących- kastrowane sztuki mogą być wypasane wraz z pozostałymi sztukami jako jedno stado.- po kastracji zwiększa się zawartość tłuszczu w tuszy.
piemontese

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Rasa ta powstała w wyniku przekrzyżowania Pakistańskiego Zebu z Turem na terenach północno- wschodnich Włoch. Takie połączenie genów oraz ostre warunki klimatu (okresowe susze i mroźne zimy) spowodowały, że bydło tej ras jest znakomicie przystosowane do zróżnicowanego żywienia i trudnych warunków klimatycznych. Zastosowana z czasem selekcja bydła w kierunku pociągowym i mięsnym znacząco poprawiły umięśnienie przy średnim kalibrze.
wyslodki-buraczane-w-zywieniu-bydla-miesnego

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Wysłodki buraczane są produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Powstają w wyniku wyługowania wodą rozdrobnionych buraków cukrowych i innych składników rozpuszczalnych w wodzie w trakcie procesu wytwarzania cukru. Stanowią cenną paszę dostępną głównie w okresie kampanii cukrowniczej. Wysłodki stosujemy w żywieniu zwierząt w kilku formach: świeże i świeże prasowane w czasie kampanii cukrowniczej, suszone i zakiszane poza sezonem.
wady-i-zalety-produkcji-zywca-wolowego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Niestety, prowadzenie gospodarstwa rolnego jest jednym z najbardziej podatnym na czynniki niezależne od właściciela interesem. Zmieniająca się sytuacja rynkowa, warunki pogodowe czy występujące klęski żywiołowe przekładają się na możliwość uzyskania dochodu.  Ale także w tym przypadku wyróżnić możemy działy bardziej lub mniej narażonych na wahania. Do najstabilniejszych zaliczyć można bez wątpienie produkcję żywca wołowego. Dlaczego warto zainteresować się tym działem produkcji?Zobaczcie sami: Zalety:
rasa-miesna-marchigiana

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Bydło mięsne rasy MarchigianaJest to rasa pochodząca z Włocha dokładniej z regionu Marches w środkowo- wschodniej części Półwyspu Apenińskiego. Spotkać również ją możemy w okolicach Neapolu- Kampanii oraz na Sycylii. Powstała w wyniku krzyżowania bydła roboczego najpierw z rasą chinina a następnie z rasą romagnola, w celu polepszenia cech mięsnych. Pierwsze księgi hodowlane tej rasy powstały w 1931 roku.