Baza wiedzy - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!

System QMP zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Zapraszamy do obejrzenia odcinków z cyklu.

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider


Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Rola rozpłodnika często jest niedoceniana, a przecież to on ma największy wpływ na ilość cieląt, które możemy uzyskać w kolejnym sezonie wycieleń.  Jedna krowa da nam tylko jedno cielę, a od jednego byka możemy „uzyskać” od 20 do 40 cieląt w sezonie. 


Okres użytkowania rozpłodnika wynosi maksymalnie 3 lata. Po tym czasie w wiek rozrodczy wchodzą jego córki. Nie można dopuścić  aby były pokryte przez swojego ojca. Wyjątek stanowią nieliczne gospodarstwa, w których młode jałówki zostały wyprzedane, a w stadzie podstawowym chodzą jedynie stare krowy, tam buhaj może być użytkowany dłużej.

Na jednego buhaja kryjącego powinno przypadać maksymalnie 30 krów.

W gospodarstwach o stosunkowo małych pastwiskach buhaj może pokryć nawet 40 krów. Najlepiej jednak stosować zasadę, że na jednego buhaja przypada maksymalnie 30 krów. Najsprawniejsze są byki w wieku około 3–4 lat. Mając w najbliższym sezonie 70 sztuk, które chcesz pokryć, powinieneś mieć trzech rozpłodników. Dwóch może nie podołać lub dojdzie do ich nadmiernej eksploatacji. Zaś ten trzeci  poprawi wskaźnik zacieleń. 


Jaki buhaj jest najlepszy do krycia?

Niektórzy hodowcy decydują się na wymianę rozpłodników pomiędzy swoimi stadami. Część sprzedaje posiadanego buhaja do innego stada lub na rzeź i szuka "nowego". Najlepszym wyborem jest kupno stosunkowo młodego byka w wieku ok. 2 lat. Starsze byki mogą być nosicielami chorób przenoszonych drogą płciową, mogą też mieć uszkodzone narządy płciowe. Można też kupić bardzo młodego buhaja, co wiąże się z najmniejszymi kosztami, jednak trzeba to zrobić z wyprzedzeniem, gdyż będzie musiał podrosnąć, aby w 100% być gotowym do krycia.

Oprócz kompletu dokumentów (paszport, karty hodowlane, licencja rozpłodowa, badania), które musi przedstawić sprzedawca, kupującego powinny interesować dane o ważeniach kontrolnych. W zależności od intensywności żywienia przyrosty mogą być bardzo różne, jednak zawsze powinien przyrastać min. 0,9 kg dziennie. Możemy kierować się tu zasadą, że im lepiej byk przyrasta, tym lepiej poradzi sobie na pastwisku w sezonie krycia.

  • Buhaj w sezonie krycia może tracić nawet 1,5 kg masy ciała dziennie. Do rozrodu można przeznaczyć byka, który waży minimum 450 kg i ma więcej niż 16 miesięcy. Jeżeli trafimy na duże stado i możemy wybrać buhaja spośród wielu, dobrym znakiem jest sytuacja, gdy byk skacze na inne zwierzęta. Jego ruchy powinny być płynne.
  • Nie kupuj byka, który kuleje. Obserwuj oczy, powinny lśnić. Zobacz jak się zachowują zwierzęta wobec obsługi. Nikt nie chce kupić byka, który przy pierwszej okazji będzie chciał zrobić krzywdę człowiekowi bądź będzie agresywny względem krów, ale także zbyt płochliwy osobnik nie będzie dobrym rozwiązaniem. Popatrz na racice, nie powinny być zbyt długie. Zwróć uwagę na jądra. Jest to fabryka plemników więc powinna być duża. Badania dowodzą, że córki byków z dużymi jądrami szybciej osiągają dojrzałość płciową. Można też sprawdzić jakość nasienia byka, którego chcemy kupić. 

 

Zanim nowy buhaj dołączy do stada

Nigdy nie wpuszczaj nowego buhaja do większej grupy innych byków. Zdarza się, że grupa byków poturbowała nowo przybyłego do stada towarzysza. Byk powinien też być w optymalnej kondycji zanim zacznie kryć. Nie może być ani otłuszczony, ani zbyt chudy.

 

 

 

 

 

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Odwiedzając gospodarstwa na terenie całej Polski obserwujemy, że tam gdzie tylko pozwala na to baza paszowa oraz lokalowa, równolegle z produkcją mleka prowadzony jest opas buhajków pochodzących z krzyżowania towarowego z bydłem mięsnym.

Jakie krowy do krzyżowania towarowego?

Wybierane są oczywiście krowy o najsłabszej użytkowości mlecznej, których potomstwo – nawet przy zacieleniu buhajami ras phf – nie byłoby wykorzystywane na remont stada. Krzyżowanie pozwala na poprawę wartości opasowej mieszańców, które posiadają wyższe przyrosty dobowe, mniej i lepiej zużywają paszę na przyrost kilograma masy ciała i mają lepsze umięśnienie. W efekcie uzyskujemy lepszą wartość rzeźną takich sztuk. 

Wybór rasy do krzyżowania

Wielu hodowców decydując się na kierunek, który ma stanowić dodatkowe źródło dochodu, zastanawia się, którą rasę bydła wybrać do krzyżowania. Na pytanie, którą rasę wybrać nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo poszczególne rasy mięsne wykazują zróżnicowaną przydatność do krzyżowania towarowego. Każda z nich, obok zalet, przenosi na potomstwo również mniej korzystne cechy. Nie ma zatem idealnej rasy, którą można wykorzystywać bez względu na warunki środowiskowe i system opasu. 

Przed przystąpieniem do krzyżowania towarowego trzeba wybrać odpowiedniego buhaja!
Obok informacji o wartości opasowej i rzeźnej danego rozpłodnika należy uwzględnić cechy związane z rozrodem: łatwość porodów, masę ciała przy urodzeniu i długość ciąży.


Do opasu intensywnego prowadzonego do wysokiej masy ciała najbardziej przydatne są mieszańce po buhajach dużych ras takich jak charolaise, blonde de aquitaine, simental mięsny. Osiągają one wysokie przyrosty masy ciała, bardzo dobrze wykorzystują pasze, dostarczając dobrze umięśnionych i słabo otłuszczonych tusz. Ze względu na dużą masę ciała rodzących się cieląt, istnieje jednak zagrożenie trudnych porodów. Z tego względu nasieniem buhajów tych ras nie należy zacielać jałówek pierwiastek oraz krów słabo wyrośniętych. Bardzo dobrą przydatność do krzyżowania towarowego wykazuje rasa limousine. Jej potomstwo osiąga dobre przyrosty, bardzo dobre umięśnienie, małe otłuszczenie, doskonałą jakość mięsa, wysoki jego udział w tuszy. Jeszcze jedną bardzo ważną zaletą jest łatwość ocieleń. Podobnymi zaletami tuszy wyróżniają się mieszańce z rasą piemontese

W porównaniu z wymienionymi rasami, mniejszą przydatność do krzyżowania towarowego wykazują najbardziej liczne na świecie, predysponowane do ekstensywnych systemów opasu, brytyjskie rasy hereford i angus oraz francuska rasa salers. Do niedawna zaliczane były one do bydła małego, a dziś już do średniego. Niestety, z uwagi na swój kaliber nie poprawiają one tempa wzrostu mieszańców, których tusze są znacznie otłuszczone. Do krzyżowania ich z jałówkami, pierwiastkami i krowami małymi preferuje je natomiast łatwość ocieleń.



Decyzja, którego mięsnego buhaja wybrać do krzyżowania towarowego z krowami ras mlecznych należy oczywiście do Was.

 

 

 

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Choć nie wydaje się to trudne to wybór dobrego cielaka nie jest wcale prosty. 

Co zrobić i na co uważać, aby wybrać najlepsze zwierzęta do opasu?

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W Lanaud niedaleko Limoges w centralnej Francji znajduje się centrum genetyczne dla buhajów rasy limousine. Bydło tej rasy charakteryzuje się bogatą tradycją, księga hodowlana we Francji została założona w 1886 roku. Stacja oceny buhajów powstała w 1984 roku.

wolce-w-produkcji-wolowiny

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Wolce są to kastrowane buhajki przeznaczone na opas. Celem opasania wolców jest produkcja mięsa wołowego wysokiej jakości.Kastrację sztuk przeznaczonych na opas jako wolce zaleca się z wielu powodów:- samce wykastrowane są znacznie spokojniejsze, co ogranicza ilość walk w stadzie oraz zwiększa bezpieczeństwo osób obsługujących- kastrowane sztuki mogą być wypasane wraz z pozostałymi sztukami jako jedno stado.- po kastracji zwiększa się zawartość tłuszczu w tuszy.
piemontese

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Rasa ta powstała w wyniku przekrzyżowania Pakistańskiego Zebu z Turem na terenach północno- wschodnich Włoch. Takie połączenie genów oraz ostre warunki klimatu (okresowe susze i mroźne zimy) spowodowały, że bydło tej ras jest znakomicie przystosowane do zróżnicowanego żywienia i trudnych warunków klimatycznych. Zastosowana z czasem selekcja bydła w kierunku pociągowym i mięsnym znacząco poprawiły umięśnienie przy średnim kalibrze.
wyslodki-buraczane-w-zywieniu-bydla-miesnego

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Wysłodki buraczane są produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Powstają w wyniku wyługowania wodą rozdrobnionych buraków cukrowych i innych składników rozpuszczalnych w wodzie w trakcie procesu wytwarzania cukru. Stanowią cenną paszę dostępną głównie w okresie kampanii cukrowniczej. Wysłodki stosujemy w żywieniu zwierząt w kilku formach: świeże i świeże prasowane w czasie kampanii cukrowniczej, suszone i zakiszane poza sezonem.
wady-i-zalety-produkcji-zywca-wolowego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Niestety, prowadzenie gospodarstwa rolnego jest jednym z najbardziej podatnym na czynniki niezależne od właściciela interesem. Zmieniająca się sytuacja rynkowa, warunki pogodowe czy występujące klęski żywiołowe przekładają się na możliwość uzyskania dochodu.  Ale także w tym przypadku wyróżnić możemy działy bardziej lub mniej narażonych na wahania. Do najstabilniejszych zaliczyć można bez wątpienie produkcję żywca wołowego. Dlaczego warto zainteresować się tym działem produkcji?Zobaczcie sami: Zalety:
rasa-miesna-marchigiana

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Bydło mięsne rasy MarchigianaJest to rasa pochodząca z Włocha dokładniej z regionu Marches w środkowo- wschodniej części Półwyspu Apenińskiego. Spotkać również ją możemy w okolicach Neapolu- Kampanii oraz na Sycylii. Powstała w wyniku krzyżowania bydła roboczego najpierw z rasą chinina a następnie z rasą romagnola, w celu polepszenia cech mięsnych. Pierwsze księgi hodowlane tej rasy powstały w 1931 roku.
kwas-maslowy-w-zywieniu-cielat

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Żywienie cieląt ma wielki wpływ na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego a przez to na uzyskane przyrosty i właściwy rozwój organizmu. Cielęta rodzą się częściowo rozwiniętym przewodem pokarmowym, dlatego od pierwszych chwil życia powinno dążyć się do właściwego rozwoju zarówno żołądków jak i jelit. Możemy dokonać tego poprzez podawanie pasz o odpowiednim składzie i konsystencji.