Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

3555172910_76440154e2.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W pierwszych dwóch tygodniach września br. ceny wołowiny we Wspólnocie nadal zwyżkowały. W sierpniu br. w stosunku do lipca br. wzrosły ceny we wszystkich krajach UE, za wyjątkiem Litwy (-0,7%) oraz Portugalii (-1,4%).

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Malejąca krajowa podaż, uzupełniana przez drogi import żywca i mięsa wieprzowego spowodowała, że w połowie września 2011 roku w Polsce kontynuowany był wzrost cen skupu trzody chlewnej - wynika z cotygodniowego raportu Agencji Rynku Rolnego.Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 12-18.09.2011 r. za 1 kg żywca wieprzowego przeciętnie płacono 4,99 zł, tj. o 1,1 proc. więcej niż w poprzednim notowaniu, o 5 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 17 proc. więcej niż rok wcześniej.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Cena ta była o 32 proc. wyższa niż tok temu. Dla porównania warto podać, że przeciętna cena zakupu w roku 2010 wyniosła 4,64 PLN/kg. Wysoki popyt zagraniczny na polską wołowinę napędza wzrost cen. Około 4/5 produkcji kierowane jest na eksport, dlatego ma on tak duże znaczenie. W ostatnich tygodniach podwyżki cen są dodatkowo napędzane przez słabnącego złotego.
wrzuc.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Obecnie Wielka Brytania nie może dostarczać wołowiny na rynek rosyjski ze względu na restrykcje związane z tzw. chorobą szalonych krów (BSE).Tymczasem, gdyby doszło do zniesienia embarga wartość eksportu wołowiny z Wysp do Rosji może osiągnąć rocznie poziom ponad 100 mln funtów.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
O wzroście dostaw zaważył zwiększony import z krajów europejskich. W minionym sezonie import wołowiny z Europy do Rosji zwiększył się o 324 proc. do 101,8 tys. ton. Więcej wołowiny dostarczyły Niemcy (wzrost o 263 proc. do 29,5 tys. ton), Litwini (wzrost o 98 proc. do 13,7 tys. ton), Włosi (wzrost o 304 proc. do 13,2 tys. ton), Polacy (wzrost o 502 proc. do 10,9 tys. ton) oraz Irlandczycy (wzrost o 1349 proc. do około 10 tys. ton).

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W stosunku do lipca 2010 roku ceny wołowiny we Wspólnocie zwiększyły się średnio o 11 proc., natomiast ceny wieprzowiny oraz drobiu wzrosły odpowiednio o 5 proc. i 12 proc. Najwyższy roczny wzrost cen wołowiny odnotowano w Polsce (+34 proc.), na Litwie (+26 proc.), na Słowacji (+19 proc.), w Irlandii i Danii (po 16 proc.), a także w Słowenii (+15 proc.), w Szwecji (+14 proc.), w Holandii (+14 proc.), w Niemczech (+14 proc.), w Austrii (+12 proc.) oraz w Wielkiej Brytanii (+12 proc.).

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszych sześciu miesiącach tego roku wyeksportowano z Polski 124 tys. t mięsa wołowego chłodzonego (CN 0201) i 20 tys. t mięsa wołowego mrożonego (CN 0202). Było to odpowiednio o 22 i 25% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Łącznie daje to 144 tys. t - dla porównania w pierwszej połowie 2004 r. eksport wynosił 29 tys. ton. Jak łatwo policzyć daje to imponujący 5-krotny wzrost w przeciągu zaledwie siedmiu lat.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Tym samym wołowina eksportowana z UE do Tunezji podlega podobnym wymaganiom, jakie stosuje się w krajach Unii Europejskiej. Na podobny ruch zdecydowała się Rosja/Unia Celna (Rosja, Białoruś, Kazachstan) w lipcu oraz RPA w sierpniu. Kraje Wspólnoty złagodziły od 1 lipca br. przepisy dotyczące stosowania obowiązkowych testów na BSE w 22 krajach członkowskich (oprócz Polski, Bułgarii, Rumunii, Czech i Słowacji).
mieso_wolowe_3.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W ostatnich osiemnastu miesiącach wzrost eksportu wynikał z większej ilości bydła kierowanego na ubój. Trend ten został podtrzymany w pierwszej części 2011 roku za sprawą suszy, która odbiła się negatywnie na zaopatrzeniu w pasze. W II połowie br. liczba ubojów bydła w UE powinna zacząć maleć, co z kolei wpłynie na redukcję eksportu. Proces ten będzie także kontynuowany w 2012 roku. Pomimo spadkowej liczby ubijanych zwierząt, wyższa waga bydła kierowanego do rzeźni, wpłynie na utrzymanie produkcji w 2012 roku na poziomie około 8 mln ton - informują analitycy FAMMU/FAPA.
automatyczny_roz.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
"Władysław Rutkowski produkcją mleka zajmuje się od lat 70. Gospodarstwo w miejscowości Karniewo w okolicach Ciechanowa prowadzi wraz z żoną Mariolą. W sumie Rutkowscy posiadają ok. 140 zwierząt, w tym 60 krów dojnych. - Wydajność stada to około 7-8 tys. kg, dla wielu pewnie nie jest imponująca, ale ja mam swoją teorię - im większa wydajność, tym więcej problemów i szybsze brakowanie krów. Ilość mleka, jaką dają nasze krowy, pozwala użytkować je średnio przez pięć, sześć laktacji - komentuje pan Władysław. JAKIE CIELĘ, TAKA KROWA