Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

mieso_wolowe7_ranch.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Wśród konsumentów wołowiny rosną obawy o odpowiednie traktowanie tych zwierząt, a dobrostan, cierpienie zwierzęcia w trakcie życia może mieć negatywny wpływ na jakość uzyskanego z niego mięsa. System zabudowań gospodarczych może mieć wysoki wpływ na dobrostan zwierząt, istnieje jednak niewiele dowodów, że jakość mięsa może być zaburzone w zwykłych warunkach gospodarowania. Transport może powodować stres, a ten z kolei niską jakość tuszy, zbyt niskie wartości pH, gdy zwierzęta są transportowane zbyt długo lub w niewłaściwych warunkach. 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Potrzeby żywieniowe bydła mięsnego w produkcji ekologicznej powinny być prowadzone w następujący sposób: 60% pasza objętościowa (w lecie - zielonka pastwiskowa, a w zimie - kiszonka z traw i siana łąkowego). Wypas powinien trwać minimum 150 dni w ciągu roku. Ilość paszy treściwej w czasie opasania zwierząt nie powinna przekraczać 40% suchej masy dawki pokarmowej.
taureau_charolais.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Umaszczenie jest śmietankowe do jasnożółtego, śluzawica, rogi i racice są jasne. Cielęta rodzą się duże o masie ciała 45-48kg – niestety występuje tu problem trudnych porodów. Rasa wymaga obfitego żywienia i nadaje się do wypasu pastwiskowego na żyznych pastwiskach. Ze względu na późne dojrzewanie może być opasana do wysokiej masy ciała bez obawy przetłuszczania. 
limousinede_face.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Rasa nadaje się do ekstensywnego chowu na otwartym powietrzu. Buhaje dorosłe osiągają masę ciała 1100kg, przy wysokości w kłębie 145cm, a jałówki 650- 850kg, przy wysokości w kłębie 135cm. Umaszczenie jednolicie czerwone o odcieniach od ciemno wiśniowego do bułanego. Wyraźne rozjaśnienie sierści występuje wokół śluzawicy, oczu i na kończynach. Zwierzęta posiadają delikatny kościec o doskonałym umięśnieniu grzbietu i zadu. Bardzo łatwe wycielenia przy krzyżowaniu towarowym. Mieszańce nadają się do opasu intensywnego i ekstensywnego.
race_piemontaise.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Doskonałe umięśnienie osobników męskich. Kaliber średni - buhaje osiągają 900kg, przy 145cm w kłębie, jałówki do 600kg i 140cm wysokości w kłębie. Umaszczenie siwo-białe lub jasnobeżowe, śluzawica, uszy, nogi i racice są ciemno pigmentowe. Wysoka wydajność rzeźna, a tusza zawiera dużo mięśni oraz mało tłuszczu i kości. Masa cieląt 39-42kg. Często występują podwójne pośladki. Buhaje wykorzystywane do krzyżowania poprawiają u mieszańców wydajność rzeźną oraz cechy jakościowe mięsa. Umaszczenie mieszańców jest ciemne prawie czarne. 
hereford_bull_large.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Buhaje mają masę ciała 900kg, a jałówki 600kg. Umaszczenie jest ciemnowiśniowe z białą głową, podgardlem, podbrzuszem i końcem ogona. Rasa cechuje się dobrą płodnością, doskonałą naturalną odpornością, łatwymi wycieleniami i dużą troskliwością krów o cielęta. Główną zaletą tego bydła jest bardzo wysoka zdolność przystosowania się do surowych warunków klimatycznych i ekstensywnych systemów żywienia. 
anguscattle.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Późniejsze dojrzewanie pozwala prowadzić opas systemem ekstensywnym do wyższych mas ciała (550kg) bez obawy nadmiernego otłuszczenia tuszy. Dorosłe buhaje ważą ok. 1000kg, a jałówki 650kg. Cechą dominującą jest bezrożność i czarne umaszczenie z aksamitną sierścią. Występuje również Angus o umaszczeniu czerwonym. 
simmentaler_fleckvieh.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W Polsce buhaje osiągają przeciętną masę ciała 900-1100kg, a jałówki 680kg przy wydajności mleka 4000-5000 litrów. Umaszczenie ciała dość zróżnicowane od słomkowo białej do wiśniowo-brunatnej. Głowa i kończyny białe. Kaliber duży z silnie podkreślonymi cechami mięsnymi. Mieszańce z bydłem mlecznym charakteryzują się dobrym tempem wzrostu i wykorzystaniem pasz oraz dobrym umięśnieniem i małym otłuszczeniem tuszy. 
raw_beef_slices.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Ważnym składnikiem tłuszczu mięsa wołowego jest kwas linolowy (SKL), potocznie zwany kwasem żwaczowym. Ma on szereg właściwości prozdrowotnych, m.in. jest czynnikiem zapobiegającym otyłości, ma właściwości antymiażdżycowe i antynowotworowe oraz stymuluje układ odpornościowy. 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Analizując zróżnicowanie w szybkości opasania bydła w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych, można postarać się w przybliżeniu określić, jakie są różnice w zyskach przy obu typach gospodarstw.