Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jak wszyscy wiemy, blisko 60% produkowanej u nas wołowiny podlega wywozowi, z tego 80% trafia do krajów Unii Europejskiej – to oczywiście cieszy. Jednak z drugiej strony niepokoi dość skromna wielkość krajowej konsumpcji, która obecnie jest na poziomie4 kilogramówna osobę rocznie, a 20 lat temu było to nawet17 kg.  
highland2.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W latach 60. rozpoczęto krzyżowanie towarowe z rasami mięsnymi, co pozwoliło na rozwój eksportu tzw. bukatów. Pierwsze stado krów rasy mięsnej trafiło do Polski w 1964 roku.W tym samym roku trafiło do Polski pierwsze hodowlane stado rasy mięsnej. Takie były początki chowu i hodowli bydła ras mięsnych. 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Zdaniem specjalistów z USA, w 2011 roku światowy import wołowiny ukształtuje się na poziomie 6,9 mln ton, tj. będzie o 1,8% większy niż w 2010 roku. Kraje Unii Europejskiej sprowadzą 450 tys. ton tego gatunku mięsa, co oznacza 3,2% wzrost w stosunku do poziomu notowanego przed rokiem. Poprzednie wskazywały na wielkość nieznacznie większą, jednakże wolniejsza poprawa warunków ekonomicznych w UE, wzrost cen oraz redukcja dostaw z krajów Ameryki Południowej, wpłynęły na zredukowanie tych prognoz.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W naszym kraju naturalne łąki i pastwiska od najdawniejszych czasów stanowią podstawę żywienia bydła, na której zwierzęta nie konkurują o pożywienie z człowiekiem. Jeśli uda nam się wykorzystać bogactwo doskonałej paszy dla bydła tkwiące w użytkach zielonych, to nowe możliwości produkcji i eksportu zdrowej polskiej wołowiny są obiecujące, jak nigdy dotąd. Wydajność rzeźna zwierząt utrzymywanych na takich użytkach zielonych będzie oczywiście nieco niższa, ale będzie to mięso zdrowsze i z pewnością smaczniejsze. 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Przewaga małych sklepów, jako miejsce zakupu mięsa (w tym wołowiny) to żadna nowość. Wszak, gdzie można popatrzeć, powąchać, obejrzeć, dotknąć z tej i z tamtej strony to i owo. Markety takiej wolności nie dają. Styropian, folia i różowe światło nad lodówką nie zachęcają do zakupów. Za to małe sklepy osiedlowe są nadal ostoją tradycyjnego, spokojnego stylu życia, miejscem integracji lokalnej społeczności; stanowią zdrową przeciwwagę dla szybkiego tempa życia, anonimowości i braku rzeczywistych kontaktów międzyludzkich.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM) przy współpracy z Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim z Olsztyna opracowało i wdrożyło system produkcji wołowiny wysokiej jakości Quality Meat Program (QMP). W tym celu SGGW, UWM oraz PZPBM utworzyły związek, którego efektem ma być wdrożenie do praktyki osiągnięć naukowych zmierzających do poprawy jakości krajowej wołowiny. 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Roczna sprzedaż mięsa w Polsce wynosi blisko75 kgna osobę. Taki wynik plasuje nas na wysokim, 12 miejscu na świecie. W rankingu lideruje Argentyna, gdzie sprzedaż mięsa na jedną osobę na rok wynosi aż115 kg. Polska z uzyskanym wynikiem sprzedaży mięsa wyprzedza takie kraje jak Włochy czy Niemcy, gdzie sprzedaż mięsa wynosi odpowiednio49,2 kgi60,8 kgna jedną osobę.