Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Warsztaty terenowe w wyspecjalizowanych gospodarstwach oraz wykłady poprowadzone przez naukowców i praktyków! Będzie ciekawie! 

Jak hodować zwierzęta, by ograniczyć wpływ produkcji rolnej na klimat? Na to pytanie będą starali się odpowiedzieć uczestnicy XVI Forum Zootechniczno - Weterynaryjnego, który zaplanowany jest na 2-3 kwietnia w Biocentrum w Poznaniu.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

W okresie przedświątecznym na rynku wołowiny utrzymała się trwająca od września ubr. tendencja wzrostowa cen bydła w skupie i dotyczyła wszystkich głównych kategorii bydła.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Jak poinformował Główny Inspektorat Weterynarii w związku z pozytywnymi wynikami audytu przeprowadzonego w dniach 30 września - 4 października 2019 r., służby weterynaryjne Królestwa Arabii Saudyjskiej ponownie otworzyły swój rynek dla mięsa wołowego i produktów wołowych z Polski. Tym samym zniesiony został zakaz eksportu ww. towarów nałożony w lutym 2019 r. 
 
Do eksportu dopuszczone są zatwierdzone zakłady, zgodnie z listą zamieszczoną na stronie GIW: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/arabia-saudyjska.

 

Źródło: www.farmer.pl

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

VI Forum Sektora Wołowiny miało miejsce w dniach 2-3 grudnia w Warszawie. W spotkaniu wzięli udział hodowcy, producenci żywca wołowego, przedstawiciele ubojni, zakładów rozbioru, przedstawiciele administracji szczebla krajowego i samorządowego, przedstawiciele handlu, dostawcy produktów oraz usług dla przemysłu mięsnego, przedstawiciele świata nauki, branżowych stowarzyszeń, rządowych agencji i ośrodków doradztwa rolniczego.

 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Jesień na rynku wołowiny jest zwykle okresem wzrostu cen bydła w skupie a szczególnie bydła młodego. Również listopad w br. był kolejnym miesiącem wzrostu średnich miesięcznych cen zakupu wszystkich kategorii bydła.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W 2020 r. Komisja Europejska przeznaczy 200,9 mln euro na współfinansowanie działań promujących produkty rolno-spożywcze UE zarówno we wspólnocie jak i poza jej granicami m.in. w Kanadzie, Chinach, Japonii, Korei, Meksyku i Stanach Zjednoczonych. - Reputacja europejskich produktów rolno-spożywczych na świecie jest doskonała – zapewnia unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Sprzedaż zagraniczna branży mięsnej wciąż rośnie, ale osiągnięcie dobrych wyników w kolejnych latach jest coraz trudniejsze. Problemem jest m.in. spadek cen wołowiny oraz afrykański pomór świń.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W Polsce w ostatnich latach październik był zwykle miesiącem wzrostu cen bydła w skupie. Również w bieżącym roku w miesiącu tym odnotowano wzrost średnich miesięcznych cen dla wszystkich kategorii bydła.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Nabór wniosków w ramach poddziałania 6.5 "Płatności na rzecz rolników kwalifikujących się do systemu dla małych gospodarstw, którzy trwale przekazali swoje gospodarstwo innemu rolnikowi"kończy się 27 października, ale w związku z tym, że jest to dzień wolny od pracy, ARiMR będzie przyjmowała wnioski o takie wsparcie jeszcze w poniedziałek 29 października.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Według opublikowanego raportu większość konsumentów może bez obaw jeść czerwone mięso nawet kilka razy tygodniu.