Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

niebieski_jezyk.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Program ma objąć wykrywanie występowania choroby niebieskiego języka, a także kontrolować i ograniczać przemieszczanie niektórych zwierząt należących do gatunków podatnych za zarażenie chorobą. Program postanawia, że w przypadku uzyskania dodatniego wyniku badania laboratoryjnego, lekarz weterynarii jest zobowiązany do pobrania próbki od zwierząt, u których stwierdzono obecność przeciwciał przeciwko wirusowi choroby niebieskiego języka i przesyłania ich do dalszego badania w celu wykrycia materiału genetycznego wirusa. 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Średnioważone ceny masła i masła w blokach oraz odtłuszczonego mleka w proszku zebrane z ok. 80 przedsiębiorstw wytypowanych do przekazywania informacji z rynku mleka, spełniających wymogi sanitarno-weterynaryjne UE i uprawnione do eksportu do UE.  Cena sprzedaży netto, bez podatku VAT, za kilogram. 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Uważają, że nie wykorzystano szansy do rozwiązania problemów dotyczących dobrostanu zwierząt, wynikających z intensywnych systemów produkcji rolnej, a powodujących ich zdaniem cierpienie milionów zwierząt gospodarskich i pozostających w sprzeczności z oczekiwaniami mieszkańców Europy, którzy oczekują żeby produkty spożywcze były produkowane bez zadawania bólu zwierzętom.
wykres_skup.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W analizowanym okresie według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW średnia cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych wyniosła 13,38 zł/kg i była o 1,3% wyższa niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była wyższa niż przed miesiącem o 6% oraz o 37% wyższa niż pod koniec września 2010 r. Agencja Rynku Rolnego wspiera przedsiębiorców branży mięsnej wypłacając refundacje do wywozu mięsa oraz jego przetworów poza obszar celny UE. Od 1 stycznia do 30 września 2011 r. przedsiębiorcy uzyskali z ARR 30,2 mln zł do wywozu 33 tys. ton wołowiny.
eu.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Bruksela, dnia 12 października 2011 r. – Komisja Europejska przedstawiła dzisiaj projekt reformy wspólnej polityki rolnej (WPR) na okres po 2013 r. Projekt ten ma na celu zwiększenie konkurencyjności oraz zrównoważonego i trwałego charakteru rolnictwa na wszystkich obszarach, aby zagwarantować obywatelom Europy zdrową żywność wysokiej jakości, chronić środowisko i rozwijać obszary wiejskie.
do_raportu.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W I półroczu 2011 roku produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca w wadze bitej ciepłej wyniosła 1860 tys. ton i była wyższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku o 6%. Produkcja żywca wieprzowego wzrosła o 7%, wołowego o 11%, a drobiowego o 4%. W II półroczu, w stosunku do II półrocza 2010 roku, produkcja drobiu wzrośnie prawdopodobnie o ok. 5%, obniży się natomiast produkcja wołowiny i wieprzowiny odpowiednio o 1% i 7%. 
20110125-beef.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Intytutu Badawczego szacuje, że w 2011 roku produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca ukształtuje się prawdopodobnie na poziomie około 3700 tys. ton i będzie o około 2 proc. wyższa rdr. Największy spadek dotyczyć ma produkcji wieprzowiny (o około 12 proc.). Produkcja wołowiny zmniejszyć się może o około 2 proc. Wzrost produkcji o 4 proc. wystąpić może jedynie w produkcji drobiu.
european_parliament.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W dniu dzisiejszym (5 października) odbędzie się posiedzenie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego (AGRI), na którym zostanie poruszona kwestia zmiany rozporządzenia Rady (WE) nr 617/2009 otwierającego autonomiczny kontyngent taryfowy na przywóz wołowiny wysokiej jakości. 
in_vitro.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Pierwszą w historii tkankę zwierzęcą uzyskano w laboratorium NASA w 2002 roku. Jednak wyhodowane w ten sposób mięśnie indyka i ryb w specjalnym odżywczym roztworze urosły jedynie dwukrotnie, a sam proces był nieproporcjonalnie kosztowny. Przełom nastąpił w 2009 roku, gdy prof. Mark Prost zdecydował się na hodowlę z komórek macierzystych. Dzięki użyciu pojedynczych komórek udało mu się wyhodować płaty mięśniowe o długości ok. 2 centymetrów i grubości milimetra. Jest to jednoznaczne z rozrostem ponad tysiąckrotnym.