Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

in_vitro.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Pierwszą w historii tkankę zwierzęcą uzyskano w laboratorium NASA w 2002 roku. Jednak wyhodowane w ten sposób mięśnie indyka i ryb w specjalnym odżywczym roztworze urosły jedynie dwukrotnie, a sam proces był nieproporcjonalnie kosztowny. Przełom nastąpił w 2009 roku, gdy prof. Mark Prost zdecydował się na hodowlę z komórek macierzystych. Dzięki użyciu pojedynczych komórek udało mu się wyhodować płaty mięśniowe o długości ok. 2 centymetrów i grubości milimetra. Jest to jednoznaczne z rozrostem ponad tysiąckrotnym.
bse.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Dnia 23 września 2011 roku Główny Lekarz Weterynarii otrzymał informację o podejrzeniu wystąpienia kolejnego przypadku gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) w Polsce. W ramach realizowanego nadzoru nad BSE, w grupie bydła powyżej 72 m-ca życia skierowanego do normalnego uboju w rzeźni położonej w województwie małopolskim, w dniu 23 września 2011r. w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej w Krakowie uzyskano dodatni wynik w kierunku BSE.
slaughterhouse.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 Zgodnie z danymi Komisji Europejskiej w okresie I-VII 2011 roku zostało utrzymane dodatnie saldo w handlu żywcem oraz mięsem wołowym w krajach Wspólnoty. W bieżącym roku bilans handlu tymi towarami osiągnął poziom 183,5 tys. ton (w roku ubiegłym eksport przewyższył import o ponad 106 tys. ton). W pierwszych siedmiu miesiącach 2011 r. kraje Unii Europejskiej wyeksportowały poza Wspólnotę łącznie 373,1 tys. ton żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa oraz wołowiny, czyli o 96 proc. więcej niż rokiem minionym.
meat-raw-beef.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Sprzedawcy detaliczni w Hiszpanii zdecydowali się na obniżenie cen wołowiny, w celu zachęcenia klientów do zakupów i zatrzymania spadku spożycia mięsa wołowego. 
3555172910_76440154e2.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W pierwszych dwóch tygodniach września br. ceny wołowiny we Wspólnocie nadal zwyżkowały. W sierpniu br. w stosunku do lipca br. wzrosły ceny we wszystkich krajach UE, za wyjątkiem Litwy (-0,7%) oraz Portugalii (-1,4%).

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W celu przebadania potencjalnych różnic zebrali 95 tusz buhajków sześciu ras (charolais, limousin, hereford, czerwony angus i simental oraz mieszańce F1 cb x piemontese). Zwierzęta opasano do ukończenia 14 miesiąca życia, a następnie po 24-godzinnym głodzeniu poddano ubojowi. Następnie mięso poddano 24-godzinnemu chłodzeniu i poddano rozbiorowi na wyręby, które następnie wyodrębniono mięśnie, tłuszcz i kości. 
rosol.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 A czy wiecie skąd wzięła się nazwa rosół? Zupa pierwotnie powstawała jako efekt długotrwałego gotowania w wodzie mięsa, które w dawnych czasach było konserwowane przez zasolenie i wysuszenie. Wywar ten zwano „rozsół” (czy „rozsol”), skąd wywodzi się dzisiejsza nazwa.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jak wszyscy wiemy, blisko 60% produkowanej u nas wołowiny podlega wywozowi, z tego 80% trafia do krajów Unii Europejskiej – to oczywiście cieszy. Jednak z drugiej strony niepokoi dość skromna wielkość krajowej konsumpcji, która obecnie jest na poziomie4 kilogramówna osobę rocznie, a 20 lat temu było to nawet17 kg.  
highland2.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W latach 60. rozpoczęto krzyżowanie towarowe z rasami mięsnymi, co pozwoliło na rozwój eksportu tzw. bukatów. Pierwsze stado krów rasy mięsnej trafiło do Polski w 1964 roku.W tym samym roku trafiło do Polski pierwsze hodowlane stado rasy mięsnej. Takie były początki chowu i hodowli bydła ras mięsnych.