Podczas wystawy będzie można podziwiać najlepsze okazy: koni, bydła ras mięsnych i mlecznych, trzody chlewnej, owiec, kóz, kaczek i kur, strusi, zwierząt futerkowych (króliki, szynszyle i nutrie), pszczół, ślimaków oraz ryb, a nawet alpak i wielbłądów. Po raz kolejny będzie można obejrzeć także zwierzęta objęte programami ochrony w ramach wystawy Polskich Ras Zachowawczych organizowanej przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy. Organizator pomyślał także o strudzonych gościach wystawy, której towarzyszyć będzie Kiermasz Produktu Lokalnego i Regionalnego.
W ramach Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych odbędzie się także niecodzienne spotkanie mieszkańców Poznania przy wspólnym stole. Szereg kulinarnych atrakcji propagujących ideę zdrowego żywienia, prezentacje, degustacje i warsztaty odbędzie się w ramach akcji „Mięsna Arena”. Podczas dwudniowej (11-12 maja) uczty kulinarnej zlokalizowanej na terenie przy pawilonie 2 (MTP2-ka) uczestnicy spotkania będą mieli okazję wziąć udział w Wielkiej Majówce Kulinarnej. Bezpłatne wejście na targi gwarantuje dostęp do wszelkich atrakcji począwszy od warsztatów kulinarnych prowadzonych pod bacznym okiem mistrza Leszka Gryki, warsztatów dla dzieci, spotkań z dietetykami.
Na wystawie prezentować się będzie także Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego a wraz z nim oczywiście Bukaciarnia. Zapraszamy wszystkich na degustację znakomitej wołowiny. Nie zabraknie także Bukaciarniowych gadżetów!
Opracował: Obi oba, Bukaciarnia.pl