XVI Forum Zootechniczno - Weterynaryjne - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Warsztaty terenowe w wyspecjalizowanych gospodarstwach oraz wykłady poprowadzone przez naukowców i praktyków! Będzie ciekawie! 

Jak hodować zwierzęta, by ograniczyć wpływ produkcji rolnej na klimat? Na to pytanie będą starali się odpowiedzieć uczestnicy XVI Forum Zootechniczno - Weterynaryjnego, który zaplanowany jest na 2-3 kwietnia w Biocentrum w Poznaniu.

 

Pierwszy dzień poświęcony będzie wizytom w nowoczesnych gospodarstwach rolnych skupionych na produkcji bydła z robotami udojowymi oraz innowacyjnymi automatami żywieniowymi. W kolejnym dniu wiele cennych informacji będzie można zdobyć podczas obrad plenarnych oraz wykładów poprowadzonych w trzech panelach: świnie, bydło i drób. Będą one dotyczyć m.in. zmian klimatycznych, a perspektyw w rolnictwie czy możliwości ograniczenia w produkcji zwierzęcej emisji gazów do atmosfery.

Rejestracja oraz więcej informacji na stronie forumzoowet.pl.

Wydarzenie organizowane jest pod patronatem:

 

 

PROGRAM XVI Forum Zootechniczno - Weterynaryjnego:

2.04.2020 WARSZTATY TERENOWE

TRASA A

07.00 Wyjazd - parking pod Biocentrum

08.00 - 09.00GR Olejniczak Piotr - Zamysłowo (rybia ość)

10.00 - 11.00 PH Roślin Sp. Z o.o. Z-d Kobylniki - Ferma w Czaczu (karuzela)

12.00 - 14.00 SK Pępowo Ferma tylko 10 osób

14.00 - 15.00 Obiad

18.00 Powrót do Poznania

TRASA B

07.00 Wyjazd - parking pod Biocentrum

08.00 - 09.00 Olejniczak Piotr - Zamysłowo (rybia ość)

10.00 - 11.00 PH Roślin Sp. Z o.o. Z-d Kobylniki – Ferma w Czaczu (karuzela)

12.00 - 14.00 SK Pępowo Ferma bez możliwości zwiedzania - dłuższy pobyt na fermie w Czaczu

14.00 - 15.00- Obiad

18.00 Powrót do Poznania

TRASA C

7.00 Wyjazd - parking pod Biocentrum

10.00 - 14.00 GR Hendriks Bramka k/ Świecia nad Wisła

14.00 - 15.00 Obiad

18.00Powrót do Poznania

3.04.2020 DZIEŃ WYKŁADOWY

08.00 - 09.00 Rejestracja uczestników

09.00 - 09.10 Otwarcie XVI FORUM

09.10 - 09.25 Przedstawienie sylwetki prof. dr hab. Zdzisława Śliwy - prof. dr hab. Piotr Ślósarz, UP w Poznaniu

OBRADY PLENARNE

09.30 - 10.00 Zmiany klimatyczne, a perspektywy  w rolnictwie - prof. UP dr hab. Bogdan Chojnicki, UP w Poznaniu

10.00 - 10.30 Możliwości ograniczenia w produkcji zwierzęcej emisji gazów do atmosfery -  prof. dr hab. Jacek Dach, UP w Poznaniu

10.30 - 11.00 Zmiany klimatyczne a rozprzestrzenienie chorób zakaźnych - prof. PIWet-PIB dr hab. Magdalena Larska, Zakład Wirusologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

11.00 - 11.30  Stres cieplny wyzwaniem dla bujatry w stadach krów mlecznych - prof. dr hab. Krzysztof Lutnicki, Łukasz Kurek, Klaudia Miętkiewska, Wydział Med. Wet. UP Lublin

11.30 - 12.00 Przerwa kawowa

SEKCJA BYDŁO

12.00 - 12.20  Precyzyjne żywienie krów mlecznych jako ograniczenia emisji N do środowiska - dr inż. Barbara Stefańska, UP w Poznaniu

12.20 - 12.40 Profilaktyka stresu cieplnego  w odchowie cieląt i jałówek - dr hab.  Paweł Górka, UR w Krakowie

12.40 - 13.00 Stres cieplny w żywieniu krów - dr inż. Lach Zbigniew

13.00 - 13.20 Stres cieplny, a płodność - lek. wet. Michał Hądzlik, Drzewce

13.20 - 13.40 Przerwa kawowa

13.40 - 14.00 Produkcja pasz z użytków zielonych w warunkach suszy - prof. dr hab. Piotr Goliński, UP w Poznaniu

14.00 - 14.20 Możliwości ograniczenia emisji metanu - dr hab. Marcin Pszczoła, UP w Poznaniu

14.20 - 14.30 Precyzyjne zarządzanie żywieniem w technologii TMR w kontekście zmian klimatycznych - mgr inż. Dawid Chudaś, ALIMA-BIS

14.30 - 14.50 Zioła w żywieniu bydła i rola produkcji ekologicznej jako wyznacznik nowoczesnych trendów bioróżnorodności żywieniowej człowieka - dr inż. Krzysztof Białoń, Adifeed

14.50 - 15.10 Wpływ zmian klimatycznych na pasze - Mikotoksyny w kiszonkach - Żanetta Chodorowska, BIOMIN

15.10 Obiad

SEKCJA ŚWINIE

12.00 - 12.30 Stymulacja naturalnych mechanizmów obronnych szansą na ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie i hodowli świń - prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól, UP w Poznaniu

12.30 - 13.00  Profilaktyka środowiskowa i odpowiednie programy szczepień profilaktycznych – sposób na ograniczanie stosowania antybiotyków - dr n wet. Bogusław Zakrzewski, MSD Animal Health

13.00 - 13.30 Antybiotykooporność (antybiotykowrażliwość) bakterii wywołujących problemy kliniczne u świń - dr n. wet. Artur Jabłoński, SGGW Warszawa

13.30 - 13.50 Przerwa kawowa

13.50 - 14.20 Bioasekuracja XXI wieku w hodowli trzody chlewnej - dr Wojciech Korczyński, Vetoquinol Biowet sp. z o.o

14.20 - 14.50 Bezpieczna żywność - zdrowe zwierzęta - narastająca presja antybiotykooporności w intensywnej hodowli trzody chlewnej - mgr inż. Maciej Janus, Adifeed

14.50 - 15.20 Zanieczyszczenie środowiska przez produkcję zwierzęcą – metody pomiaru oraz sposoby redukcji poziomu czynników zanieczyszczających środowisko - dr Aleksander Skoracki, BASKO

14.20 - 15.50 Możliwości ograniczenia stresu cieplnego u świń za pomocą innowacyjnych dodatków fitogenicznych - dr n. wet Artur Bzorski, BIOMIN

15.50   Obiad

SEKCJA DRÓB

12.00 - 12.20 Ograniczanie emisji amoniaku w produkcji drobiu - dr inż. Paulina Mielcarek-Bocheńska, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Poznaniu

12.20 - 12.40 Warunki pogodowe w cyklu rocznym a bezpieczeństwo mikrobiologiczne kurników - dr inż. Kinga Stuper-Szablewska, UP w Poznaniu

12.40 - 13.00 Ochrona skuteczności terapeutycznej chemioterapeutyków z wykorzystaniem rozwiązań eubiotycznych - dr inż. Paulina Abramowicz - Pindor (Adifeed)

13.00 - 13.20 Alternatywne systemy utrzymania drobiu - dr hab. Monika Michalczuk, prof. SGGW

13.20 - 13.40 Zmiany w hodowli kur w Europie - dr Jan Szeptycki, UP Poznań

13.40 - 14.00 Przerwa kawowa

14.00 - 14.20 Redukcja mikroorganizmów w budynku inwentarskim jako sposób poprawy dobrostanu stada- mgr Maria Kostecka - Firma Smart Nanotechnologies S.A.

Organizatorzy Forum:

Poznańskie Koło Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego

Wielkopolski Oddział Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych

Katedra Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego  w Poznaniu

Katedra Żywienia Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców Uniwersytetu Przyrodniczego  w Poznaniu

Katedra Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

 

Źródło: http://wiescirolnicze.pl/

Zaloguj się aby dodać komentarz