W Warszawie trwa 66 zjazd EAAP - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
w-warszawie-trwa-66-zjazd-eaap
  Gośćmi otwarcia byli przedstawiciele najważniejszych instytucji i organizacji branżowych, reprezentanci Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Wśród nich m.in. prorektor SGGW prof. dr hab. Bogdan Klepacki, prorektor SGGW Marek Szyndel, dziekan Wydziału Nauk o Zwierzętach Wanda Olech-Piasecka, radca w Ministerstwie Gospodarki Henryk Kobierowski, prezes Agencji Nieruchomości Rolnych Leszek Świętochowski, wiceprezes Agencji Rynku Rolnego Andrzej Łuszczewski oraz poseł Dariusz Bąk z Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Nie zabrakło także przedstawiciele branży hodowli i produkcji zwierzęcej. Reprezentowali ją Leszek Hądzlik,  prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Paweł Dakowski wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Leszek Sobolewski dyrektor Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt, prof. Eugeniusz Herbut dyrektor Instytutu Zootechniki oraz prof. Jacek Skomiał dyrektor Instytutu Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN.

W otwarciu uczestniczył również Waldemar Guba z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który scharakteryzował polskie rolnictwo i przedstawił mocne strony krajowego sektora rolno-spożywczego.

Pierwszego dnia zjazdu główny organizator zjazdu prof. dr hab. Roman Niżnikowski wraz z przedstawicielami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zachęcali zagranicznych gości do zapoznania się z bogatymi osiągnięciami polskiej myśli zootechnicznej.

Program Zjazdu przewiduje liczne sesje tematyczne poświęcone między innymi zasadom nowoczesnej hodowli, strategiom żywieniowym, zapobieganiu chorób u zwierząt hodowlanych czy też genetyce. Panele i dyskusje dotyczą chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt gospodarskich, bydła mięsnego i mlecznego, trzody chlewnej, drobiu, kóz, owiec i wielu innych.

 

 

Źródło: AgroPolska.pl

Zaloguj się aby dodać komentarz