Efektywność ekonomiczna chowu bydła mięsnego w gospodarstwach ekologicznych - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Analizując zróżnicowanie w szybkości opasania bydła w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych, można postarać się w przybliżeniu określić, jakie są różnice w zyskach przy obu typach gospodarstw. Zakładając, że w obu typach gospodarstw opasanie buhajków prowadzi się od 150 do 450 kg masy ciała, œśredni przyrost w gospodarstwie konwencjonalnym wynosi 1200 g/dzień, a w gospodarstwie ekologicznym 900-1000 g/dzień, zaśœ cena 1 kg żywca wynosi 5 zł to: w gospodarstwie konwencjonalnym opas będzie trwać 250 dni a w gospodarstwie ekologicznym 300 dni. Jeżeli przy cenie 5 zł za 1 kg żywca w obu przypadkach rolnik uzyska cenę 2250 zł za sztukę, to o 50 dni dłuższy okres opasania w gospodarstwie ekologicznym podraża jego koszt o około 20%. W związku z tym, cena 1 kg żywca wołowego w gospodarstwie ekologicznym powinna wynosić 6 zł/kg (2700 zł za sztukę), a nie 5,0 zł/kg jak w gospodarstwie konwencjonalnym.

Zaloguj się aby dodać komentarz