Listeria w wędlinie wołowej w Holandii - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Wędliny wołowe w Holandii zawierały bakterię Listeria monocytogenes. Tamtejsze władze 4 października zgłosiły powiadomienie w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF.

 

Główny Inspektorat Weterynarii informuje, że nie było dystrybucji tego produktu na rynek polski oraz że dochodzenie w tej sprawie jest w toku.

Listeria monocytogenes kilka dni wcześniej została wykryta w również w kiełbasie wieprzowej w Niemczech.

Kiełbaski wieprzowe skażona bakterią Listeria monocytogenes również nie trafiły z Niemiec na rynek polski.

Listeria monocytogenes to beztlenowa, żyjąca wewnątrz komórek bakteria, która wywołuje listeriozę.

Należy do bardzo zjadliwych patogenów. Według niektórych źródeł od 20 do 30 proc. infekcji wywołanych tą bakterią kończy się śmiercią.

 

źródło: Agropolska

Zaloguj się aby dodać komentarz