Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

rada-sektora-wolowiny-chce-zakazu-importu-wolowiny-z-brazylii

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Brazylijska policja federalna wydała 38 nakazów aresztowania urzędników i pracowników zakładów przetwórstwa mięsa w związku z zarzutami, że niektóre z dużych firm z branży od lat przekupywali inspektorów sanitarnych, by móc sprzedawać zepsutą wołowinę i drób. Wśród oskarżonych firm oprócz giganta BRF jest także JBS, największy eksporter wołowiny na świecie. Sprawa wywołała oburzenie w Brukseli, tym bardziej, że brazylijskie władze nie poinformowały oficjalnie UE o tym procederze, a Komisja Europejska dowiedziała się o całej sprawie z mediów. 
do-ue-trafia-coraz-wiecej-wolowiny-w-ramach-tzw-kwoty-hiltonskiej

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Eksperci podkreślają, że w ubiegłym roku, podobnie jak w roku 2014, konsumpcja wołowiny ukształtowała się na poziomie 1,6 kg na mieszkańca. Stanowi to nieznaczny wzrost w stosunku do roku 2013, kiedy to na jednego Polaka przypadało średnio 1,5 kg mięsa wołowego. 
nadzor-weterynaryjny-przy-uboju-tak-bardzo-konieczny

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Senacka komisja rolnictwa zapoznała się we wtorek z wnioskami z raportu NIK „Działania organów administracji rządowej na rzecz bezpieczeństwa żywności”.Jak informuje wiceprezes NIK Inspekcja Weterynaryjna nie wykazała się dostateczną skutecznością swoich działań. Według kontrolerów ich poczynań najbardziej dyskusyjna jest kwestia dotycząca bezpieczeństwa żywności, przede wszystkim w zakresie nadzoru nad ubojem zwierząt w gospodarstwach i utylizacją powstających tak odpadów szczególnego ryzyka. Sprawa dotyczy rynku krajowego.
program-pomocy-dla-producentow-mleka

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
1 sierpnia 2016 r. ma ruszyć program pomocy dla producentów mleka, którzy muszą wnieść opłatę za przekroczenie kwot indywidualnych w roku 2014/2015, pod warunkiem uzyskania zgody Komisji Europejskiej na jego realizację. Chodzi o opłaty za wprowadzenie do obrotu mleka lub jego przetworów w ilości przekraczającej kwoty indywidualne.Program będzie polegał na umorzeniu w całości lub części opłat za przekroczenie kwot indywidualnych, których wniesienie zagraża ważnym interesom rolników. Program pomocowy jest konieczny ze względu na drastyczny spadek cen skupu mleka.
czy-jest-szansa-na-poprawe-sytuacji-na-rynku-mleka

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Rolnicy są już zmęczeni obecną sytuacją. Przypomnijmy, że produkcją mleka zajmuje się 134 tys. gospodarstw. Koszty na inwestycje poniesione przed kilku laty nie dość, że się nie zwracają, to jeszcze wielu musi znaleźć środki na spłatę zaciągniętych kredytów. Nie pomaga fakt, że nad częścią z nich nadal wisi widmo spłaty kar za przekroczenie kwot mlecznych.
pzpbm-nawiazalo-wspolprace-z-gmp-international

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM) jest właścicielem Systemu QMP, którego celem jest wspieranie produkcji wysokiej i powtarzalnej jakości mięsa wołowego. System QMP jest dobrowolny system jakości mięsa wołowego, którego celem jest zagwarantowanie wysokiej jakości mięsa wołowego. System jest skierowany do producentów bydła mięsnego, producentów pasz, przewoźników zwierząt gospodarskich oraz przetwórców mięsa, którzy muszą poddać się kontroli niezależnej jednostki certyfikującej.
technologia-efektywnych-mikroorganizmow-w-rolnictwie-i-hodowli

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Technologia Efektywnych Mikroorganizmów (EM) pojawiła się po raz pierwszy w uproszczonej formie w 1968 r. Powstała w wyniku badań mających na celu osiągnięcie poprawy jakości zbiorów oraz opracowanie środków zaradczych zapobiegających problemom związanym z postępującą chemizacją produkcji rolnej. W praktyce na większą skalę technologię EM zastosowano w 1980 r., a produkcję preparatu o określonej formule, z przeznaczeniem do konkretnych celów użytkowych, rozpoczęto w 1982 r.
1207038-wolowina.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jak napisał Reuters, według Vilsacka negocjowana obecnie umowa o wolnym handlu między UE a USA powinna znieść nie poparte dowodami naukowymi bariery, które powstrzymują amerykańskich rolników od sprzedawania wielu upraw GMO i niektórych poddanych obróbce chemicznej mięs w Europie. Chodzi np. o kurczaki odkażane chlorem czy wołowinę poddaną działaniu hormonów wzrostu.
logo_inspekcja_weterynaryjna_3.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jednocześnie w wyniku prowadzonych w dniach 16 kwietnia – 12 maja 2014 r. kontroli ujawniono 17 prowadzonych nielegalnie działalności.
istock_000010672108xsmall.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Zgodnie z zaleceniem Komisji 2014/180/UE z dnia 27 marca 2014 r., unijne laboratoria rozpoczęły drugą serię badań produktów z wołowiny. Wszystko po to, by mieć pewność, że zawierają one deklarowane przez producentów mięso. Zeszłoroczna afera z koniną mocno nadszarpnęła zaufanie do unijnej branży spożywczej. Testy mają dać konsumentom przekonanie, że kupowana przez nich żywność nie jest zafałszowana.