Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Zakłady Mięsne Zakrzewscy, zainwestowali w jedną z najnowocześniejszych w Europie linii rozbioru mięsa wołowego. Od teraz będą mogli produkować na eksport nie tylko ćwierćtusze wołowe ale i konfekcjonowane, porcjowane i pakowane próżniowo mięso.

nowoczesny-rozbior-wolowiny-rowniez-w-polsce

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Linia powstała w niecałe pól roku. Umożliwi to teraz zakładowi zarówno ubój jak i rozbiór mięsa wołowego. Nowa linia wymagać będzie zatrudnienia około 100 nowych pracowników.Nowa linia umożliwi wysyłkę na eksport gotowych produktów do sprzedaży, ponadto nowoczesne linia pakowania pozwoli przedłużyć termin możliwości do spożycia tego mięsa. Wielkim atutem nowego sprzętu jest możliwość identyfikacji mięsa na każdym etapie produkcji, obejmuje to nie tylko gospodarstwo z którego pochodziło to mięsa ale i z której sztuki bydła ono powstało.
wolowina-nadal-malo-popularna-w-polsce-74-proc-produkcji-trafia-na-eksport

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Najpopularniejszym bydłem mięsnym w Polsce jest limousine, które stanowi 72 proc. Na kolejnych miejscach jest bydło charolaise (13 proc.), hereford (4 proc.), simental (3 proc.), angus czerwony (3 proc.) i angus czarny (2 proc.).  W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowaliśmy 412,66 tys. ton wołowiny mpc (masa poubojowa ciepła). Było to o 17,8 proc. więcej niż w 2013 r. Produkowana wołowina w zdecydowanej większości pochodziła jednak ze stad mlecznych.
spada-poglowie-krow-mlecznych-w-lubuskim-prawie-o-jedna-czwarta

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
  W raporcie Federacji czytamy, że w I połowie 2015 roku, pogłowie krów mlecznych w Polsce wynosiło 2 279 tys. sztuk, tym samym stopa redukcji pogłowia zmalała do poziomu 1,3 proc. W takim samym stopniu obserwowano zmiany w  gospodarstwach  indywidualnych, utrzymujących prawie 95 proc. krajowego pogłowia.
spadek-cena-mleka-wyzszy-w-ue-niz-w-polsce

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Według najnowszych danych Komisji Europejskiej za 100 kg białego surowca europejskie mleczarnie płaciły w sierpniu 2015 r. średnio 29,3 euro. To o 0,4 i 2,54 euro mniej niż odpowiednio w lipcu i styczniu br. Najniższe stawki otrzymywali farmerzy w takich krajach, jak Litwa, Łotwa i Rumunia – odpowiednio 19,10, 20,57 i 22,84 euro/100 kg mleka. Najwyższe ceny oferowano na Cyprze, Malcie i w Grecji. Tamtejsi producenci mogli liczyć na zapłatę w wysokości odpowiednio: 55,81, 46,49 oraz 40,98 euro/100 kg.
039580.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
URZĄDZENIAWśród prezentowanych systemów i rozwiązań Marel znajdą się:- DeboFlex - linia do odkastniania przodków wieprzowych- StreamLine - system do odkastniania i wykrawania- TSM - system zarządzania mięsami drobnymi i analiza zawartości tłuszczu- Kontrola i standaryzacja na przyjęciu mięsa - Linia marynowania- Linia do hamburgerów - Linia do kotletów wieprzowych- Linia do kotletów wołowych- Oprogramowanie do zarządzania produkcją - Innova- ... i wiele, wiele innych 
chili05beef.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
- RPA importuje żywność mniej przetworzoną z krajów sąsiednich, np. owoce, zboża, chociaż nie są to wielkie ilości, bo kraje afrykańskie produkują żywność głównie na własne potrzeby. Do RPA trafia też żywność przetworzona, która musi być sprowadzana spoza Afryki. RPA dużo produktów sprowadza z Europy i widać te produkty na półkach - np. makarony z Włoch, wyroby mięsne z Niemiec czy sery z Włoch - tłumaczy Sławomir Sonarski, który w okresie marzec 2009 - marzec 2013 pełnił funkcję pierwszego sekretarza WPHI w Johannesburgu.
raw-meat-1.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W odróżnieniu od innych gałęzi branży spożyczej, np. przemysłu piekarniczego czy mleczarskiego, sprzedaż mięsa i przetworów w poszczególnych miesiącach roku różni się dosyć istotnie. - W święta zakupy mięsa i przetworów często obejmują asortymenty, których nie kupuje się w pozostałych okresach, często z powodu ich wysokiej ceny. Konsumenci wybierają dziczyznę, gęsi, kaczki czy drogie wędliny, np. dojrzewające wędzonki - mówi Janusz Rodziewicz. - Zakłady mięsne przygotowując się do okresu zwiększonego zapotrzebowania robią odpowiednie zapasy surowców.
03.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk uczestniczył 23 listopada w uroczystym otwarciu Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa, które powstało, z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.W Centrum szkoleni będą doradcy, nauczyciele i uczniowie szkół rolniczych, a przede wszystkim rolnicy, którzy prowadząc gospodarstwa chcą także wytwarzać produkty, na które istnieje zapotrzebowanie głównie na rynku lokalnym.