Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

harbi-meat-wprowadza-produkty-halal-w-polsce-i-otwiera-sklep-w-warszawie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Rynkową nowością, która coraz częściej pojawia się w zestawieniach i raportach, jest pozyskiwane z uboju rytualnego mięso halal. Ta metoda, w przeciwieństwie do tradycyjnej, niemal całkowicie pozbawia je krwi.Podstawą działalności sklepu Harbi Meat jest wysokiej jakości mięso i jego przetwory. Firma zajmuje się produkcją oraz sprzedażą hurtową i dystrybucją mięsa dla odbiorców na terenie Warszawy i całej Polski. Właściciel prowadzi też sklep mięsny online.
irlandia-wesprze-sprzedaz-wolowiny

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Kampania będzie częścią nowego finansowania przez Unię Europejską wsparcia sprzedaży wspólnotowych towarów rolno-spożywczych na rynkach zagranicznych.Bruksela wesprze irlandzki program na kwotę 3 mln EUR, natomiast resztę zainwestuje Bord Bia.Przy okazji władze irlandzkie mają nadzieję na odblokowanie rynku chińskiego na dostawy wołowiny oraz jagnięciny.W 2016 roku Irlandia wyeksportowała 1,5 tys. ton mięsa wołowego do Hongkongu oraz 1,2 tys. ton do Japonii.
spadaja-ceny-skupu-bydla

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Spadki cen są cały czas notowane. Ostatni wzrost miał miejsce w drugiej połowie 2015 roku i od tamtej pory zakłady skupujące bydło stopniowo obniżają ceny. Najbardziej jest to widoczne przy porównaniu danych za styczeń 2016. Niewiele jest zakładów, które utrzymały wcześniejsze ceny obserwując sytuację na rynku co skutkuje znacznym zróżnicowaniem cen pomiędzy zakładami.Największy spadek dotyczy młodego bydła, najmniejsze zmiany cenowe odnotowano za krowy. W skrajnych przypadkach spadek cen (WBC) wyniósł z tygodnia na tydzień nawet 1 zł. 
dania-moze-opodatkowac-czerwone-mieso

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Duńska Rada Etyki zwraca uwagę, że produkcja mięsa wiąże się z dużą emisją gazów, co przyspiesza globalne ocieplenie. Rada zaleciła wprowadzenie podatku od czerwonego mięsa, działając tym samym na rzecz wyeliminowania "etycznego problemu" związanego ze zmianami klimatu. Rada podkreśliła także, że konsumenci powinni mieć wybór, czy chcą kupować produkty "szkodliwe dla klimatu", takich jak chociażby wołowina. 
weterynarze-chca-waloryzacji-plac-pisza-do-ministra

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Weterynarze chcą podwyżek i proszą ministra o spotkanie."Szanowny Panie Ministrze, z przykrością piszemy ten list. Z przykrością, ponieważ dwukrotnie od grudnia zeszłego roku wysyłaliśmy do pana pisma z prośbą o spotkanie. Do tej pory nie uzyskaliśmy ani odpowiedzi, ani zaproszenia na rozmowy" - czytamy w liście.
polska-wolowina-cieszy-sie-duzym-zainteresowaniem-w-hiszpanii

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
- Z optymizmem patrzymy na segment wołowiny na rynku hiszpańskim i tu dostrzegamy największe perspektywy rozwoju – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Bogusław Miszczuk.- Polska wołowina cieszy się w Hiszpanii dużym zainteresowaniem z uwagi na to, że reprezentuje korzystny stosunek jakości do ceny. Firmy współpracujące z nami podkreślają, że jesteśmy w stanie utrzymać wysokie standardy jakościowe, co jest niezwykle cenne – dodaje.Hiszpania jest jednym z największych odbiorców polskiego bydła i wołowiny.
wolowina-tanieje-w-unii-europejskiej

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Ceny tego gatunku mięsa w minionym miesiącu poszły w górę tylko w sześciu krajach Wspólnoty - we Włoszech (3,1 proc.), w Szwecji (1,7 proc.), Hiszpanii (1,3 proc.), Finlandii (0,9 proc.) oraz na Słowacji i w Czechach (po 0,5 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
rozwoj-produkcji-mleczarskiej-z-prow-2014-2020

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
  Limit środków przeznaczony na nowy PROW wynosi 2,4 mld euro z czego znaczna część, czyli prawie 1 mld zł jest przeznaczona na inwestycje związane z produkcją mleczarską.-Warunkiem ubiegania się o pomoc jest posiadanie min. 15 krów w gospodarstwie, a docelowo po realizacji projektu ich liczba musi osiągnąć 25 sztuk. Jednocześnie wielkość ekonomiczna gospodarstwa nie może przekroczyć 200 tys. euro – tłumaczyła Małgorzata Niemiec, zastępca dyrektora działań inwestycyjnych ARiMR podczas konferencji na Podlasiu.
weterynarze-otrzymaja-podwyzki

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje również, że na wniosek Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej podjęto i zakończono prace nad nowelizacją rozporządzenia w sprawie wysokości opłaty związanej z wydaniem paszportu dla przemieszczanych w celach niehandlowych zwierząt domowych towarzyszących podróżnym w celu podwyższenia  opłaty za wydanie paszportu z 51 zł do 100 zł, z czego wynagrodzenie lekarza weterynarii za wydanie paszportu wzrośnie  z 30 zł do 70 zł.
wywoz-wolowiny-z-meksyku-moze-wzrosnac

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Wzrost ten będzie odbiciem stale powiększającego się pogłowia bydła w tym kraju. Według meksykańskich źródeł statystycznych, w ostatnich dziesięciu latach pogłowie bydła w tym kraju zwiększyło się o 46 proc., rosnąc od 1,4 mln sztuk do 2,7 mln sztuk rocznie. Zdaniem przedstawicieli meksykańskiego przemysłu roczny wzrost pogłowia tych zwierząt powinien utrzymać się na poziomie 17 proc. Tym samym Meksyk zajmie wkrótce 12. miejsce wśród największych eksporterów mięsa wołowego na świecie.  Źródło: Portal Spożywczy