"Królewska" wołowina powstaje w Polsce - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
krolewska-wolowina-powstaje-w-polsce
Scottish Highland uchodzi za jedną z najstarszych ras bydła mięsnego na świecie. Wyhodowano ją w północnej Szkocji. Do Polski rasa trafiła w XIX stuleciu. Highlandery wyróżniają się długimi rogami i kudłatą sierścią, a także dużą wytrzymałością na warunki naturalne - przez cały rok mogą żyć na powietrzu. Ich mięso ma wysokie walory kulinarne. Jest soczyste, marmurkowate, ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, w smaku przypomina dziczyznę. Idealnie nadaje się na carpaccio, tatara czy steki.

"Mięso tej rasy uchodzi za królewskie. Pachnie tym co krowa je, czyli sianem i ziołami, które znajdzie na pastwisku. Jest wyjątkowo naturalne - bez domieszek, np. odżywek i hormonów dodawanych paszy" - mówi PAP Life Łukasz Krupiński, który na łąkach przy Pilicy zajmuje się hodowlą tego bydła, działając w ramach Stowarzyszenia "Polska Ekologia".

"Cała tajemnica smaku tego mięsa polega na powolnym przyroście tkanki mięsnej. Ze względu na grubą okrywę włosową - naturalną barierę termoizolacyjną, pod skórą nie odkłada się tłuszcz" - wyjaśnia Krupiński.

Mięso higlanderów uchodzi za królewskie również z tego względu, że własne stado krów tej rasy ma brytyjska rodzina królewska. W 1953 r., na prośbę królowej Elżbiety, przy zamku Balmoral w Szkocji, letniej rezydencji Windsorów, założono hodowlę Highland Cattle. Obecnie stado liczy około 30 krów. 

 

Źródło: pap

Zaloguj się aby dodać komentarz