Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

krolewska-wolowina-powstaje-w-polsce

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Scottish Highland uchodzi za jedną z najstarszych ras bydła mięsnego na świecie. Wyhodowano ją w północnej Szkocji. Do Polski rasa trafiła w XIX stuleciu. Highlandery wyróżniają się długimi rogami i kudłatą sierścią, a także dużą wytrzymałością na warunki naturalne - przez cały rok mogą żyć na powietrzu. Ich mięso ma wysokie walory kulinarne. Jest soczyste, marmurkowate, ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, w smaku przypomina dziczyznę. Idealnie nadaje się na carpaccio, tatara czy steki.
bedzie-pomoc-dla-producentow-mleka

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Pomoc jest niezbędna – tę opinię nie tylko polskich rolników potwierdził dziś szef resortu rolnictwa. Podczas spotkania z komisarzem ds. rolnych Philem Hoganem minister Krzysztof Jurgiel przedstawił polskie propozycje dotyczące wsparcia dla producentów mleka i trzody chlewnej.
australia-zwieksza-eksport-wolowiny-do-chin

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Australijczycy wysłali do Państwa Środka łącznie ponad 135 tys. ton mięsa wołowego i cielęcego, tj. o 18 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2014 r. W ujęciu wartościowym eksport (w miesiącach styczeń-październik 2015 r.) ten zwiększył się aż o 51 proc. do 814 mln AUD. Wzrost wartości eksportowanej wołowiny wynikał z wyższej ceny jednostkowej oraz zwyżki wywozu droższego mięsa chłodzonego. Wokresie styczeń-październik 2015 r. średnia wartość eksportowanej wołowiny z Australii do Chin
powinnismy-budowac-silna-marke-polskiej-wolowiny

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Druga edycja Forum Sektora Wołowiny sfinansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego odbyła się 26 listopada w Warszawie. Jej organizatorem było Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele wszystkich ogniw łańcucha produkcji – hodowcy, zakłady ubojowe i przetwórcze, handel, HoReCa, przedstawiciele świata nauki oraz polskiej i unijnej administracji. Nie zabrakło również międzynarodowych ekspertów, którzy dzielili się swoimi doświadczeniami związanymi z organizacją rynku wołowy. Wśród nich wymienić można m.in.
czesi-rozsmakowali-sie-w-polskim-miesie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Według danych Czeskiego Urzędu Statystycznego prawie jedna czwarta importu polskiej żywności to właśnie mięso i wyroby z niego. Jak podaje agrobiznes.money.pl Czesi zaimportowali więcej mięsa drobiowego i wieprzowego. Natomiast import mięsa wołowego spadł.Zaraz za mięsem, z niemal 21 proc. udziałem, znalazła się kawa, herbata, kakao, przyprawy korzenne i wyroby z nich. Te produkty zanotowały ponadto największy wzrost pod względem wartości importu z Polski. Wyniósł on aż o 107 proc.  Źródło: P|ortalSpożywczy.pl
rossielchoznadzor-znalazl-bakterie-listerii-w-bialoruskiej-wolowinie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Listerię wykryto w laboratorium weterynaryjnym w Briańsku. Partia wołowiny, w której ją znaleziono, ważyła 20 ton. Rossielchoznadzor postanowił powiadomić o tym fakcie służby weterynaryjne Białorusi.To kolejny w ostatnim czasie przypadek znalezienia przez Rossielchoznadzor bakterii w mięsie z Białorusi.
horse-head-on-cow.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Komisja Europejska dała zielone światło dla uruchomienia drugiej rundy badań DNA produktów mięsnych, aby przekonać się, czy mięso końskie nadal trafia w sposób nieuczciwy do produktów oznakowanych jako wyprodukowane z wołowiny. Pierwsza runda badań, które zostały przeprowadzone w 2013 r. wykazała, że około 4,6% próbek pobranych z produktów mięsnych zawierało koninę, która według etykiet w ogóle nie powinna być obecna. Testy zostaną przeprowadzone we wszystkich krajach UE na wiosnę br., natomiast Komisja Europejska przedstawi oficjalnie wyniki tych badań do końca lipca 2014 r.
qmp_logo_001_0_0.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
- Certyfikat QMP to potwierdzenie naszych codziennych starań o dostarczanie konsumentom produktów najwyższej jakości. Wysokogatunkowa wołowina cieszy się coraz większym zainteresowaniem zarówno klientów indywidualnych, jak i przedstawicieli kanału HoReCa. A ponieważ konsumenci wołowiny są wymagający w swoich wyborach, nie ma tutaj miejsca na produkty słabe jakościowo. Cieszymy się, że nasze produkty i wyroby znalazły się w ścisłej polskiej czołówce - tłumaczy Karolina Nawrocka-Mamet, z-ca dyrektora generalnego ZPM Biernacki. - Certyfikacja QMP otwiera przed nami nowe możliwości.
kebab.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
O cudach, jakie dzieją się w menu restauracji serwujących kebaby poinformowała oficjalnie na swojej stronie sieć Amrit Kebab, która, jako jedna z pierwszych, dostosowała się do nadchodzących unijnych dyrektyw. Jeszcze niedawno na oficjalnej stronie restauracji można było przeczytać komunikat: „Szanowni klienci! Od dnia 6 grudnia ruszyło w sieci Amrit nowe menu. Zachęcamy do zapoznania się z nowościami oraz nowym nazewnictwem potraw. Informujemy, że zamiast słowa baranina pojawiło się słowo wołowina.