Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

bedzie-wzrost-produkcji-wolowiny

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Eksperci FAO w najnowszym raporcie FAO Food Outlook prognozują, że w największym stopniu produkcja wołowiny wzrośnie w Ameryce Północnej – o 4,4% do 12,4 mln t (w ekwiwalencie tuszy). Będzie to związane z większym pogłowiem i masą ubojową bydła w USA (wspieranymi przez niższe koszty pasz).
program-pomocy-dla-producentow-mleka

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
1 sierpnia 2016 r. ma ruszyć program pomocy dla producentów mleka, którzy muszą wnieść opłatę za przekroczenie kwot indywidualnych w roku 2014/2015, pod warunkiem uzyskania zgody Komisji Europejskiej na jego realizację. Chodzi o opłaty za wprowadzenie do obrotu mleka lub jego przetworów w ilości przekraczającej kwoty indywidualne.Program będzie polegał na umorzeniu w całości lub części opłat za przekroczenie kwot indywidualnych, których wniesienie zagraża ważnym interesom rolników. Program pomocowy jest konieczny ze względu na drastyczny spadek cen skupu mleka.
co-drugi-polak-nigdy-nie-jadl-steka-wolowego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W badaniu przeprowadzonym w kwietniu przez IPSOS na zlecenie sieci Sphinx wzięło udział 1004 losowo wybranych respondentów z różnych regionów Polski.Blisko co trzeci mieszkaniec Polski (29 proc.), który nigdy nie spróbował steków wołowych, przyznaje, że powodem ich niejadania jest zbyt wysoka cena - czytamy w komunikacie sieci restauracji. Co czwarty badany (26 proc.) wskazuje na brak okazji, a co piąty (20 proc.) twierdzi, że po prostu nie lubi mięsa wołowego. 
do-konca-roku-czolowi-producenci-wolowiny-moga-zaczac-eksportowac-do-chin

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Obie strony, tj. Chiny oraz Irlandia uzgadniają obecnie ostatnie szczegóły techniczne przed uruchomieniem handlu. Tym samym po 16 latach zakazu eksportu wołowiny z Unii do Państwa Środka,
dania-moze-opodatkowac-czerwone-mieso

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Duńska Rada Etyki zwraca uwagę, że produkcja mięsa wiąże się z dużą emisją gazów, co przyspiesza globalne ocieplenie. Rada zaleciła wprowadzenie podatku od czerwonego mięsa, działając tym samym na rzecz wyeliminowania "etycznego problemu" związanego ze zmianami klimatu. Rada podkreśliła także, że konsumenci powinni mieć wybór, czy chcą kupować produkty "szkodliwe dla klimatu", takich jak chociażby wołowina. 
eksperci-w-tym-roku-wartosc-eksportu-zywnosci-moze-wzrosnac-o-4-proc

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Wydatki na import mogą się zwiększyć o ponad 3 proc. do 16,4 mld euro. Nadwyżka obrotów może wzrosnąć do 8,2 mld euro, wobec 7,7 mld euro w 2015 r. - informuje Instytut w najnowszym raporcie nt. handlu zagranicznego żywnością w 2015r.
cena-wolowiny-bez-zmian

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Zagraniczny popyt na wołowinę w bieżącym roku będzie stymulował wzrost unijnego eksportu tego mięsa. W rezultacie mimo przewidywanego dalszego wzrostu produkcji, ceny wołowiny w Unii Europejskiej prawdopodobnie będą stabilne.Krajowa cena wołowiny również pozostanie bez zmian. W efekcie, w czerwcu 2016 r. ceny skupu bydła w Polsce będą zbliżone do notowanych w pierwszym kwartale b.r. Jednocześnie będą niższe od cen sprzed roku.
wolowina-z-polski-trafi-do-czarnogory

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
  Oprócz możliwości wysyłki polskiej wołowiny na rynek czarnogórski, to od 6 kwietnia krajowi przedsiębiorcy mają również możliwość eksportu przetworzonych skór do Bośni i Hercegowiny.Informacje dotyczące porozumienia zostały już przekazane terenowym organom Inspekcji Weterynaryjnej wystawiającym świadectwa zdrowia dla towarów importowanych przez firmy z krajów spoza Unii Europejskiej.Od początku roku służby weterynaryjne Polski oraz Bośni i Hercegowiny uzgodniły już trzy nowe świadectwa zdrowia. Trwają również negocjacje dokumentów dla kolejnych grup towarów.
w-marcu-polski-zywiec-wolowy-drozal

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W marcu 2016 r. za młode bydło kl. A R3 płacono w UE średnio 374,04 euro za
100 kg. Spadki odnotowano w 11 krajach członkowskich, największe w: Niemczech (-3,6%), Austrii (-2,4%), we Włoszech (-2,2%), w Wielkiej Brytanii (-1,4%), Słowenii (-1,2%), na Litwie (-1,0%), a także w Portugalii, Francji, Czechach, Belgii i w Hiszpanii.  Bydło drożało natomiast w: Grecji (+2,9%), Szwecji (+2,7%), Luksemburgu (+2,6%), Finlandii (+1,9%), Polsce (+1,8%), Holandii (+1,7%), Irlandii (+0,4%), Chorwacji (+0,3%) oraz na Słowacji (+0,2%).
sprawa-falszowania-wolowiny-na-eksport-znow-na-wokandzie-sadu

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W ocenie sądu wniosek przygotowany przez prokuraturę zawiera błędy w opisie czynów zarzucanych podejrzanemu. Wątpliwości sądu wzbudziła także ich kwalifikacja. Według sądu wniosek powinien być napisany od nowa. W ubojni działającej w okolicy Przysuchy (Mazowieckie) mieszano mięso wołowe z lepiej wyglądającą koniną. 51-letni właściciel chciał w ten sposób ukryć gorszą jakość wołowiny i otrzymać za mięso lepszą cenę.