Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Pod koniec 2017 r. Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) otrzymała dofinansowanie z Komisji Europejskiej w wysokości 2 mln euro.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Wołowina wagyu pochodzi z azjatyckiego bydła w typie roboczym tuczonego nawet przez okres 2-3 lat. Bydło to posiada genetyczną predyspozycję do odkładania tłuszczu międzymięśniowego w większej ilości niż pozostałe rasy. Tłuszcz ten sprawia, że mięso to jest bardziej marmurkowate niż mięso z pozostałych ras.  Wyjątkowość tego mięsa wynika także z szczególnego żywienia i wyjątkowego traktowania zwierząt.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Zakłady Mięsne Zakrzewscy, zainwestowali w jedną z najnowocześniejszych w Europie linii rozbioru mięsa wołowego. Od teraz będą mogli produkować na eksport nie tylko ćwierćtusze wołowe ale i konfekcjonowane, porcjowane i pakowane próżniowo mięso.

harbi-meat-wprowadza-produkty-halal-w-polsce-i-otwiera-sklep-w-warszawie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Rynkową nowością, która coraz częściej pojawia się w zestawieniach i raportach, jest pozyskiwane z uboju rytualnego mięso halal. Ta metoda, w przeciwieństwie do tradycyjnej, niemal całkowicie pozbawia je krwi.Podstawą działalności sklepu Harbi Meat jest wysokiej jakości mięso i jego przetwory. Firma zajmuje się produkcją oraz sprzedażą hurtową i dystrybucją mięsa dla odbiorców na terenie Warszawy i całej Polski. Właściciel prowadzi też sklep mięsny online.
wolowina-doskonale-mieso-kulinarne

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Prof. Wierzbicka podkreśla, że wartość prozdrowotna i kulinarna wołowiny jest wyższa, dlatego cena jest nieco wyższa niż w przypadku drobiu i wieprzowiny.- Dlatego tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby w diecie codziennej przynajmniej dwa razy w tygodniu znalazło się mięso wołowe - dodaje.Co ciekawe, wołowina jest jedynym rodzajem mięsa, które znacząco zmienia swoje cechy pod wpływem nastrzykiwania wodą.
spotkanie-sekcji-branzowej-ds-standaryzacji-miesa

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W spotkaniu wzięło udział ponad 120 uczestników z wielu regionów świata, wśród nich przedstawiciele Polski: Pan Jerzy Wierzbicki - Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Pani Joanna Łątkowska - Główny specjalista w Departamencie Rynków Rodnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pani Anna Janasik - Główny specjalista w Sekretariacie WP.7 EKG/ONZ dla Polski w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.  
krolewska-wolowina-powstaje-w-polsce

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Scottish Highland uchodzi za jedną z najstarszych ras bydła mięsnego na świecie. Wyhodowano ją w północnej Szkocji. Do Polski rasa trafiła w XIX stuleciu. Highlandery wyróżniają się długimi rogami i kudłatą sierścią, a także dużą wytrzymałością na warunki naturalne - przez cały rok mogą żyć na powietrzu. Ich mięso ma wysokie walory kulinarne. Jest soczyste, marmurkowate, ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, w smaku przypomina dziczyznę. Idealnie nadaje się na carpaccio, tatara czy steki.
najlepszy-stek-na-swiecie-z-polski

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Wszyscy Polacy powinni być dumni.Konkurs "World Steak Challenge" na najlepszy stek świata wygrał ten pochodzący z wołowiny z polskiego gospodarstwa!Firma ABP Poland została odznaczona złotym medalem 4 lipca br. w Londynie za wyjątkowy i przepyszny stek z polędwicy wołowej.Mięso pochodziło z krzyżówki bydła rasy Limousine z rasą HF z polskiego gospodarstwa Państwa Frąckowiaków z województwa wielkopolskiego.Zwycięscy zostali ogłoszeni przy 200 osobowej publiczności po całym dniu intensywnej oceny steków z różnych krajów. 
kampania-wolowe-triki-i-techniki

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Tak niski wynik spożycia może wynikać z braku zainteresowania tego rodzaju mięsem przez konsumentów. Eksperci stwierdzają, że istnieje mało rzetelnych informacji na temat wołowiny, mówiących o jej jakości, metodach produkcji, sposobach przyrządzania w kuchni.
nowoczesny-rozbior-wolowiny-rowniez-w-polsce

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Linia powstała w niecałe pól roku. Umożliwi to teraz zakładowi zarówno ubój jak i rozbiór mięsa wołowego. Nowa linia wymagać będzie zatrudnienia około 100 nowych pracowników.Nowa linia umożliwi wysyłkę na eksport gotowych produktów do sprzedaży, ponadto nowoczesne linia pakowania pozwoli przedłużyć termin możliwości do spożycia tego mięsa. Wielkim atutem nowego sprzętu jest możliwość identyfikacji mięsa na każdym etapie produkcji, obejmuje to nie tylko gospodarstwo z którego pochodziło to mięsa ale i z której sztuki bydła ono powstało.