Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

4 lipca w Londynie odbyła się IV edycja renomowanego konkursu  World’s Best Steak, której celem jest wyłonienie najlepszych producentów steków na świecie. OSI Poland Foodworks zdobyła 4 medale, z czego dwoma złotymi zostały nagrodzone steki pochodzące z bydła polskich ras. Warto podkreślić, że Grupa OSI posiada najwyższe certyfikaty jakości, w tym certyfikat jakości mięsa wołowego QMP. Koncern został nagrodzony 12 nagrodami w różnych kategoriach oraz nagrodą główną World’s Best Steak.

W konkursie wzięli udział producenci wołowiny aż z 22 krajów, prezentowane steki pochodziły od 35 ras bydła, zarówno czystorasowego jaki krzyżówek. OSI Poland Foodworks z Chróściny (woj. dolnośląskie) jako jedyny zgłosił do konkursu steki z polędwicy oraz antrykotu pochodzące z polskich ras bydła, tzw. polskiej czarno-białej rasy holsztyńsko-fryzyjskiej oraz hodowanych w Polsce krzyżówek krów ras mlecznych z bykami mięsnymi. Pomimo tak ogromnej konkurencji właśnie polskie steki zdobyły złote medale, przewyższając walorami kulinarnymi mięso pochodzące od czystorasowych zwierząt, co udowodniło światu, że wołowina pochodząca z tradycyjnie występujących w Polsce ras oraz mięsnych krzyżówek, hodowana tradycyjnie oraz właściwie selekcjonowana jest najwyższej jakości.

W konkursie World’s Best Steak Polska była reprezentowana również przez zakład produkcyjny ABP Poland, który również był laureatem jednej z głównych nagród dla polędwicy (World’s Best Fillet) pochodzącej z krzyżówki rasy Simental.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Pod koniec 2017 r. Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) otrzymała dofinansowanie z Komisji Europejskiej w wysokości 2 mln euro.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Wołowina wagyu pochodzi z azjatyckiego bydła w typie roboczym tuczonego nawet przez okres 2-3 lat. Bydło to posiada genetyczną predyspozycję do odkładania tłuszczu międzymięśniowego w większej ilości niż pozostałe rasy. Tłuszcz ten sprawia, że mięso to jest bardziej marmurkowate niż mięso z pozostałych ras.  Wyjątkowość tego mięsa wynika także z szczególnego żywienia i wyjątkowego traktowania zwierząt.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Zakłady Mięsne Zakrzewscy, zainwestowali w jedną z najnowocześniejszych w Europie linii rozbioru mięsa wołowego. Od teraz będą mogli produkować na eksport nie tylko ćwierćtusze wołowe ale i konfekcjonowane, porcjowane i pakowane próżniowo mięso.

harbi-meat-wprowadza-produkty-halal-w-polsce-i-otwiera-sklep-w-warszawie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Rynkową nowością, która coraz częściej pojawia się w zestawieniach i raportach, jest pozyskiwane z uboju rytualnego mięso halal. Ta metoda, w przeciwieństwie do tradycyjnej, niemal całkowicie pozbawia je krwi.Podstawą działalności sklepu Harbi Meat jest wysokiej jakości mięso i jego przetwory. Firma zajmuje się produkcją oraz sprzedażą hurtową i dystrybucją mięsa dla odbiorców na terenie Warszawy i całej Polski. Właściciel prowadzi też sklep mięsny online.
wolowina-doskonale-mieso-kulinarne

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Prof. Wierzbicka podkreśla, że wartość prozdrowotna i kulinarna wołowiny jest wyższa, dlatego cena jest nieco wyższa niż w przypadku drobiu i wieprzowiny.- Dlatego tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby w diecie codziennej przynajmniej dwa razy w tygodniu znalazło się mięso wołowe - dodaje.Co ciekawe, wołowina jest jedynym rodzajem mięsa, które znacząco zmienia swoje cechy pod wpływem nastrzykiwania wodą.
spotkanie-sekcji-branzowej-ds-standaryzacji-miesa

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W spotkaniu wzięło udział ponad 120 uczestników z wielu regionów świata, wśród nich przedstawiciele Polski: Pan Jerzy Wierzbicki - Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Pani Joanna Łątkowska - Główny specjalista w Departamencie Rynków Rodnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pani Anna Janasik - Główny specjalista w Sekretariacie WP.7 EKG/ONZ dla Polski w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.  
krolewska-wolowina-powstaje-w-polsce

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Scottish Highland uchodzi za jedną z najstarszych ras bydła mięsnego na świecie. Wyhodowano ją w północnej Szkocji. Do Polski rasa trafiła w XIX stuleciu. Highlandery wyróżniają się długimi rogami i kudłatą sierścią, a także dużą wytrzymałością na warunki naturalne - przez cały rok mogą żyć na powietrzu. Ich mięso ma wysokie walory kulinarne. Jest soczyste, marmurkowate, ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, w smaku przypomina dziczyznę. Idealnie nadaje się na carpaccio, tatara czy steki.
najlepszy-stek-na-swiecie-z-polski

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Wszyscy Polacy powinni być dumni.Konkurs "World Steak Challenge" na najlepszy stek świata wygrał ten pochodzący z wołowiny z polskiego gospodarstwa!Firma ABP Poland została odznaczona złotym medalem 4 lipca br. w Londynie za wyjątkowy i przepyszny stek z polędwicy wołowej.Mięso pochodziło z krzyżówki bydła rasy Limousine z rasą HF z polskiego gospodarstwa Państwa Frąckowiaków z województwa wielkopolskiego.Zwycięscy zostali ogłoszeni przy 200 osobowej publiczności po całym dniu intensywnej oceny steków z różnych krajów. 
kampania-wolowe-triki-i-techniki

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Tak niski wynik spożycia może wynikać z braku zainteresowania tego rodzaju mięsem przez konsumentów. Eksperci stwierdzają, że istnieje mało rzetelnych informacji na temat wołowiny, mówiących o jej jakości, metodach produkcji, sposobach przyrządzania w kuchni.