Zapotrzebowanie bydła mięsnego na składniki odżywcze - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Jeżeli dzienny przyrost masy ciała zwierząt wynosi 1000 g lub więcej, to zapotrzebowanie na energie i wartość energetyczną pasz wyraża się w jednostkach pokarmowych produkcji żywca (JPŻ). 1 JPŻ wynosi 1820 kcal ENŻ, którą dostarcza 1 kg jęczmienia o standardowej zawartości składników pokarmowych, użyty w żywieniu rosnących, opasanych zwierząt, a więc przy produkcji żywca.

Dla cieląt rosnących, hodowlanych buhajków i jałówek, buhajków rozpłodowych oraz wybrakowanych krów, których dzienne przyrosty masy nie przekraczają 1000 g, zapotrzebowanie energetyczne i wartość energetyczną pasz wyraża się w jednostkach pokarmowych produkcji mleka (JPM). 1 JPM = 1700 kcal EN (1,70 Mcal), którą dostarcza 1 kg standardowego jęczmienia podawanego krowom w czasie laktacji.

Zapotrzebowanie na białko trawione w jelicie (BTJ) oblicza się sumując potrzeby bytowe i produkcyjne.

Zdolność pobrania paszy (ZPP) wpływa na możliwość dowolnego pobrania suchej masy (DPSM) przez zwierzę, a tym samym decyduje o możliwości pokrycia potrzeb pokarmowych zwierzęcia. Dla rosnących i opasanych zwierząt wyraża się ją w bydlęcych jednostkach wypełnieniowych (JWB), podobnie jak i wartość wypełnieniową paszy objętościowej. 1JWB = 1 kg SM pobranej przez standardowe zwierzę (jałówka o masie ciała 400 kg) ze wzorcowego pastwiska.

Ważnym czynnikiem wpływającym na efekty produkcyjne bydła mięsnego jest pokrycie zapotrzebowania na składniki mineralne i witaminy, co związane jest z masą ciała i wielkością dziennych przyrostów masy ciała

Zaloguj się aby dodać komentarz