Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Zasady żywienia i przykładowe dawki pokarmowe dla krów mamek ras mięsnych

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W okresie opasania bydła następuje powolny spadek zawartości wody w organizmie. Wielkość ta waha się od około 70% na początku opasania do około 56% pod koniec opasania. Jednocześnie zwiększeniu ulega tkanka tłuszczowa z około 7 do 23%. Zawartość białka w organizmie jest w miarę stabilna i zmienia się w zakresie ok. 2% od 17% na początku opasania do 19% pod koniec opasania W miarę wzrostu zwierzęcia zmienia się zawartość związków mineralnych od około 2 do 5%.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jeżeli dzienny przyrost masy ciała zwierząt wynosi 1000 g lub więcej, to zapotrzebowanie na energie i wartość energetyczną pasz wyraża się w jednostkach pokarmowych produkcji żywca (JPŻ). 1 JPŻ wynosi 1820 kcal ENŻ, którą dostarcza 1 kg jęczmienia o standardowej zawartości składników pokarmowych, użyty w żywieniu rosnących, opasanych zwierząt, a więc przy produkcji żywca.