Jak wybrać dodatki paszowe, by uzupełnić niedobory odżywcze mieszanek? - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
jak-wybrac-dodatki-paszowe-by-uzupelnic-niedobory-odzywcze-mieszanek
Wyróżniono kilka grup dodatków paszowych, które pełnią określone funkcje. Przede wszystkim uzupełniają niedobory składników odżywczych mieszanek paszowych, poprawiają procesy trawienne i utrzymują homeostazę mikrobiologiczną układu pokarmowego, wspomagają produkcyjność zwierząt, eliminują niekorzystny wpływ odchodów na środowisko, poprawiają strawność pasz, zapobiegają schorzeniom.Dodatki technologiczneSpośród dodatków technologicznych należy wymienić antyoksydanty, konserwanty, emulgatory oraz różnego rodzaju spoiwa.

Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze są stosowane w celu zabezpieczenia pasz przed utlenianiem niektórych substancji, w celu ochrony zdrowia zwierząt i zachowaniem jak najwyższej wartości biologicznej. Obecnie stosuje się butylohydroksyanizol i butylohydroksytoluen, witaminę A i C. Antyoksydanty są szczególnie istotne w przypadku stosowania w mieszankach pasz pochodzenia zwierzęcego o wysokiej zawartości tłuszczu.

Środki konserwujące pasze zabezpieczają je przed psuciem, cechują się działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Głównymi konserwantami w produkcji pasz są kwasy organiczne- mrówkowy, fumarowy, mlekowy, cytrynowy.

Emulgatory są stosowane przede wszystkim przy wytwarzaniu preparatów mlekozastępczych, mają na celu zmianę napięcia powierzchniowego substancji i samoistne mieszanie ich ze sobą.

Spoiwa to substancje mające na celu łączenie się rozdrobnionych składników paszy do granulatu i zmniejszenie pylenia paszy podczas zadawania.

Dodatki sensoryczne

Dodatki sensoryczne to substancje stosowane w celu poprawy jakości produktów pochodzenia zwierzęcego oraz paszy.

Barwniki w paszach stosuje się głównie w celu poprawy wyglądu produktów pochodzących od zwierząt np. jaj (kolor żółtka) czy tusz drobiu, ponieważ tego wymagają konsumenci. Dodatki tego typu to głównie ekstrakty np. papryki lub karotenoidy naturalne lub syntetyczne.

Dodatki smakowe i aromatyczne mają na celu poprawę smakowitości i zapachu pasz, tak aby zwierzęta chętniej ją pobierały w większych ilościach. Substancje te działając na zmysł węchu i smaku pobudzają wydzielanie śliny, buforowanie paszy w żołądku oraz zwiększają żerność. Dodatki smakowe stosuje się głównie dla bydła i trzody chlewnej, przede wszystkim dla prosiąt, które preferują słodki smak. Dlatego do mieszanek paszowych dodaje się sacharynę i wanilinę oraz dodatki owocowe -kokosowe, malinowe, jabłkowe. Drób nie reaguje na określony zapach czy smak, ale zastosowanie niektórych ziół w dawce może wpłynąć na zwiększenie wydzielania soków trawiennych, co wpływa na żerność.

Dodatki dietetyczne

Dodatki dietetyczne mają na celu uzupełnienie niedoborów substancji odżywczych, witamin i minerałów. Na rynku dostępne są takie dodatki jak witaminy i prowitaminy, które uzupełniają niedobory w paszach, powstające przez obróbkę technologiczną komponentów paszowych (suszenie, kiszenie). Do pasz dodawane są również zioła w różnej formie - świeże, granulowane, suszone, jako napar, macerat lub koncentrat. Ich głównym zadaniem jest poprawa smaku i zapachu paszy, zwiększenie strawności, działanie przeciw bakteryjne, przeciwbiegunkowe. Niektóre zioła pomagają usunąć rybi zapach z produktów pochodzących od zwierząt karmionych mączką rybną lub zmniejszają stres oraz niepożądane działanie substancji antyodżywczych zawartych w paszach.

Powszechnie stosowane są preparaty uzupełniające niedobory aminokwasów w dawce paszowej. Dużo łatwiej jest dodać syntetyczny aminokwas do niezbilansowanej dawki niż próbować ją zmienić całkowicie dodając komponenty paszowe zawierające jego duże stężenie, ponieważ zmieniamy również zawartość innych składników. Bardzo często stosuje się syntetyczną lizynę i metioninę, oraz treoninę i tryptofan.

W żywieniu zwierząt stosowane są również preparaty dzięki którym sprawniej pracują mikroorganizmy np. w żwaczu. Do takich substancji zaliczamy związki azotowe niebiałkowe. Bakterie wykorzystują azot do produkcji własnego białka.

Bardzo ważnym dodatkiem wspomagającym funkcje organizmu oraz konserwującym pasze jest mocznik, w formie granulatu lub proszku.

Dodatki zootechniczne

W żywieniu zwierząt gospodarskich istotną funkcję pełnią enzymy paszowe, dzięki którym poprawia się strawność składników pokarmowych pasz. Enzymy paszowe wspomagają rozkład substancji antyodżywczych i pokarmowych, który organizm samodzielnie nie mógłby rozłożyć, ze względu na brak enzymów własnych trawiących odpowiednie substancje. Enzymy paszowe pełnią również funkcję pobudzającą dla enzymów endogennych.

Powszechnie stosowane są również probiotyki, które mają na celu poprawę mikroflory jelitowej i wytwarzanie enzymów poprawiających strawność składników odżywczych, wspomaganie układu odpornościowego, obniżenie cholesterolu we krwi. Bardzo często probiotyki podaje się zwierzętom tuż po urodzeniu, kiedy układ odpornościowy jest jeszcze bezbronny. W żywieniu zwierząt oprócz probiotyków powinno się stosować substancje wspomagające rozwój mikroflory jelitowej czyli prebiotyki. Najczęściej jednak stosuje się mieszaniny pre i probiotyków czyli tzw. symbiotyki.

Ostatnimi czasy zwiększa się zainteresowanie ochroną środowiska i zdrowia zwierząt oraz ich dobrostanem, dlatego rozpoczęto badania nad substancjami, które można dodawać do paszy, dzięki którym zmniejszałaby się ilość toksycznych gazów takich jak siarkowodór i amoniak. Z różnym skutkiem stosowano różne substancje, najczęściej otrzymywane syntetycznie. Najlepsze efekty odkryto po rozpoczęciu stosowania wyciągu z juki bezpośrednio do paszy.

Podczas intensywnego chowu fermowego u drobiu pojawiają się stale te same choroby wywoływane przez pierwotniaki. Zaczęto regularnie stosować jako dodatki paszowe substancje profilaktyczne takie jak kokcydiostatyki i histomonastatyki. Linia produkcyjna drobiu jest krótka, dlatego substancje te szybko muszą być usuwane z organizmu i nie pozostawiać po sobie żadnego śladu w mięsie oraz nie mogą być toksyczne.

 

Źródło: RynekRony.pl

Zaloguj się aby dodać komentarz