Dodatki fitogenne w żywieniu bydła cz.2 - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
dodatki-fitogenne-w-zywieniu-bydla-cz-2
... płodnośćBadania wykazały także korzystny wpływ ziół i preparatów wyprodukowanych na ich bazie na płodność oraz żywotność krów mlecznych. Dodatek już nawet 50 gramów ziół w dawce pokarmowej istotnie poprawia intensywność występowania rui u krów. U krów z cichą rują udaje się w co drugim przypadku wywołać pełne jej objawy. Takie efekty wywołują fitoestrogeny występujące w ziołach (np. w lucernie, koniczynie).
Zioła są potrzebne zwierzętom do prawidłowego trawienia zielonki. Bardzo często są pomocne w zwalczaniu dolegliwości związanych z intensywnym jej spasaniem. Zwierzęta wolno żyjące instynktownie pobierały zioła na pastwiskach. Wspomagały w ten sposób trawienie oraz zwalczały bakterie, grzyby i pasożyty. Dziś żywienie krów kiszonką z kukurydzy i traw, z dodatkiem paszy treściwej, a w okresie letnim dodatkowo zielonki zmieniło sposób odżywiania się bydła. Nie jest jednak ono do końca zgodne z potrzebami zwierząt. Stąd coraz częściej konieczność zmusza do poszukiwania naturalnych środków poprawiających przebieg procesów trawienia. Zioła zwiększają apetyt zwierząt, przez co korzystnie oddziałują na pobieranie paszy. Poprzez swoisty smak i zapach zwiększają wydzielanie soków trawiennych, co pociąga za sobą szybsze trawienie paszy, a tym samym lepsze jej wykorzystanie oraz wyższą produkcyjność (produkcja mleka, przyrosty masy ciała). Walory zapachowe i smakowe ziół wykorzystywane są przez przemysł paszowy do komponowania mieszanek smakowych dla przeżuwaczy.

Ziołowe substancje aromatyczno-smakowe, zmieniające zapach paszy coraz częściej znajdują zastosowanie w żywieniu cieląt i bydła opasowego. Dodatki te, identyczne z naturalnymi, o zapachu wanilii, owoców lub świeżego masła, izolaty z mleka, przeciwutleniacze stosowane są w postaci preparatów zapachowych, dodawane najczęściej do dawek pokarmowych dla bydła w ilości od 0,25 do 0,5 kg/t paszy. Stosując aromaty o zapachu owocowym stwierdza się wzrost pobierania paszy przez bydło oraz znacznie lepsze jej wykorzystanie.

Współdziałanie z mikroflorą przedżołądków
Coraz częściej w żywieniu bydła ma miejsce stosowanie saponin występujących w wyciągu z juki. Zmieniają one skład lotnych substancji kałowych. Ponadto u cieląt oraz u bydła mięsnego stosowanie tego preparatu zwiększa retencję azotu, dzięki czemu obniżeniu ulega ilość tego pierwiastka traconego z odchodami. Jest to prawdopodobnie wynikiem redukcji populacji pierwotniaków w przedżołądkach. Wprowadzenie dodatku z juki zmienia również miano Escherichia coli.

Podstawowym mechanizmem działania fitogennych dodatków paszowych jest stabilizacja higieny żywienia, przez korzystny wpływ na funkcjonowanie mikroflory przewodu pokarmowego. Najnowsze badania wskazują, że dodatki fitogenne stabilizują ekosystem drobnoustrojów przewodu pokarmowego podobnie jak probiotyki, prebiotyki i kwasy organiczne. Ograniczenie negatywnego wpływu działania drobnoustrojów i związanych z tym produktów ubocznych ma szczególne znaczenie szczególnie w jelicie cienkim, gdyż powstawanie lotnych kwasów tłuszczowych utrudnia stabilizację kwasowości (pH), która jest konieczna dla optymalnego funkcjonowania enzymów trawiennych. Ponadto wytwarzanie amin biogennych przez drobnoustroje zasiedlające jelita jest zjawiskiem niepożądanym, z jednej strony ze względu na toksyczność tych substancji, z drugiej zaś na fakt, iż aminy biogenne produkowane są głównie na drodze dekarboksylacji aminokwasów egzogennych (limitujących), uniemożliwiając zwierzęciu ich wykorzystanie do procesu wzrostu. Podawanie z paszą dodatków fitogennych korzystnie oddziałuje na aktywność jelitowego systemu limfatycznego.

Szereg związków fenolowych, olejki eteryczne oraz limonen, zawarte w ziołach, w badaniach przeprowadzonych in vitro wykazują właściwości antybakteryjne. Dostępna literatura sugeruje, że nie można wykluczyć działania antymikrobiologicznego związków fitogennych in vivo. Uważa się, że niektóre fitogeniczne dodatki paszowe mogą zwalczać drobnoustroje np. z rodzaju Eimeria.
W badaniach poświęconych stosowaniu ziół w żywieniu młodego bydła opasowego stwierdzono wiele pozytywnych reakcji w przypadku układu odpornościowego. Podawane preparaty ziołowe wpływały również korzystnie na kondycję zwierząt. Zwierzęta chętnie pobierały zioła, szybciej przyrastały oraz o wiele korzystniej się prezentowały. Obserwowano u nich we krwi zwiększenie miana przeciwciał oraz wzrost liczby granulocytów fagocytujących. Nierzadko dodatki fitogenne poprawiają morfologię krwi zwierząt objawiającą się wzrostem liczby erytrocytów oraz podniesieniem poziomu hemoglobiny. Mieszanki ziołowe, stosowane w żywieniu bydła opasowego mogą mieć również działanie uspokajające i eliminować efekty stresów wywołanych przez czynniki środowiskowe. W żywieniu bydła opasowego mają również zastosowanie mieszanki ziołowe poprawiające zapach paszy na bardziej pożądany.

Z przytoczonych faktów wynika, że dodatki fitogenne powinny stanowić niezbędny i konieczny składnik diety zwierząt gospodarskich. Nie można je jednak traktować jako paszę zastępczą. Najlepsze efekty przynosi stosowanie nie pojedynczych ziół, ale ich mieszanek z wielu roślin. Stosując je należy uwzględniać skład chemiczny, botaniczny oraz interakcje oraz zależności farmakologiczne zachodzące między poszczególnymi składnikami substancji czynnych. W naturalnych warunkach zwierzę same, instynktownie, dobiera sobie zjadane rośliny, lecz w przypadku systemów alkierzowych to hodowca musi zadbać o ich dobór.

Dodatki fitogenne są w pełni bezpieczne, a przypadkowe przedawkowanie w najgorszym wypadku może doprowadzić do czasowego spadku pobierania paszy. Najczęściej dodaje się je do dawki pokarmowej w ilości od 0,2 do 0,4%. Nie wymagają zachowania okresu karencji.


 
Autor:Marek Pieszka, Tadeusz Barowicz/portalhodowcy.pl(hodowca-bydla)



 

Zaloguj się aby dodać komentarz