Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Rocznie Polska sprowadza około 2,5 mln ton soi GMO. To jak na razie najtańszy i najbardziej dostępne źródło białka, które używane jest przy produkcji pasz, a ponieważ soją karmiony jest głównie drób, którego produkcja stale rośnie, sami paszowcy przyznają że wraz ze wzrostem produkcji kurczaków rośnie też import.

drozeje-soja

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Wraz z rosnącymi cenami soi wzrosły ceny oleju i śruty poekstrakcyjnej sojowej. Obecnie ceny śruty klasują się na poziomie 309$ za tonę, jest to wzrost o około 12$ w porównaniu do zeszłego tygodnia.
spadki-cen-pasz-bialkowych

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Wysokie ceny latem nie sprzyjały popytowi, ale wraz z pojawianiem się co raz większej ilości pasz białkowych na rynku pojawiło się również duże pole do przecen. Na ten moment czeka wiele kupujących, a że zapotrzebowanie rośnie nieco wolniej niż dostępność surowców, to właśnie teraz zaczyna się najgorętszy okres w handlu tymi paszami.Stawki już są niższe niż na początku wakacji. Ceny kształtują się następująco:Otręby pszenne 405-480 zł/tOtręby żytnie obecnie brak na rynku w wyniku małych ilości żyta w tym roku i jeszcze nie rozpoczętej produkcji.
unia-europejska-chce-zmniejszyc-udzial-gmo

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W Brukseli podpisano w tej sprawie deklaracje, która ma zobowiązywać kraje do zwiększenia upraw soi konwencjonalnej, a także roślin strączkowych na cele paszowe do 2030 roku. Dokument podpisało 14 państw członkowskich, w tym Polska.
nie-zalujmy-paszy-tresciwej-dla-opasow

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Kiszonka z kukurydzy, dobrej jakości siano i dostęp do pastwiska to połowa sukcesu. Aby maksymalnie skrócić czasu opasu, co wiąże się z większą opłacalnością produkcji, niezbędne są dobrej jakości pasze treściwe. Niestety wielu hodowców bydła mięsnego nie ma wystarczająco dużego areału, który mogliby przeznaczyć pod uprawę zbóż. Alternatywą dla nich są więc gotowe mieszanki treściwe.
pasze-tresciwe

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Znaczenie pasz treściwych w żywieniu wysokowydajnych krów mlecznych jest równie ważne jak pasz objętościowych. Można powiedzieć, że oba te rodzaje pasz dla krów mlecznych są ze sobą powiązane i wzajemnie się uzupełniają.
imagezboze640000.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Pasze treściwe, są zazwyczaj jedynym pokarmem dla trzody chlewnej i drobiu. Stanowią także ważny składnik diety dla krów i opasów. Podstawą pasz treściwych dla zwierząt, są śruty zbożowe. W składzie chemicznym wszystkich gatunków zbóż dominuje skrobia. Śruty zbożowe stanowią także ważne źródło białka. Jednak oprócz cennych składników odżywczych, zboża zawierają również związki działające szkodliwie, a niekiedy nawet toksycznie na zwierzęta. Problem ten w mniejszym stopniu dotyczy bydła.
soja-transgenica-no-brasil.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Projekt pn. "Unowocześnienie technologii uprawy konwencjonalnych odmian soi w warunkach Polski" będzie realizowany trzy lata. Jak powiedział PAP z-ca dyrektora ds. naukowo-badawczych Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu prof. Tadeusz Praczyk, celem projektu jest opracowanie nowoczesnej technologii uprawy soi. "Chcemy pokazać, że warunki w Polsce i aktualne zdobycze nauki dotyczące tworzenia nowych odmian pozwalają na uprawę u nas tej rośliny z sukcesem" - podsumował prof. Praczyk.