Najlepszy buhaj, jak go znaleźć? - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
najlepszy-buhaj-jak-go-znalezc
Szeroka oferta nasienia buhajów krajowych i zagranicznych może wprowadzić zamęt w głowie, warto więc być na bieżąco z nowymi formami kojarzeń bydła oraz korzystać z porad specjalistów.

Za najpopularniejszą rasę bydła mlecznego w Polsce od kilkunastu lat uznaje się odmianę holsztyńsko-fryzyjską. Wywodzi się z bydła czarno-białego niemieckiego i holenderskiego, które zostało importowane do Ameryki Północnej i tam skrzyżowane. W Polsce prace hodowlane nad ulepszeniem krajowej populacji bydła czarno-białego rozpoczęły się po przywiezieniu pierwszych jałówek HF w 1973 roku oraz imporcie w następnych latach nasienia buhajów tej odmiany.

Hodowla bydła mlecznego ma na celu jak największą produkcyjność mleka o jak najlepszych parametrach. Dlatego każdy hodowca musi postawić sobie pytanie: Jak poprowadzić hodowlę, aby poprawić cechy kształtujące opłacalność produkcji? A należą do nich: wydajność mleka, zawartość białka i tłuszczu, cechy budowy krów (zwłaszcza wymienia i nóg) oraz cechy funkcjonalne: łatwość wycieleń, żywotność cieląt, zawartość komórek somatycznych i szybkość oddawania mleka.

Tym celom podporządkowany jest program doskonalenia rasy czarno-białej w Polsce. Tak, jak w wielu innych krajach zakłada on, że ocena wartości hodowlanej zwierząt prowadzona jest metodą BLUP  (z jęz. ang.: best linear unbiased prediction), która pozwala obliczyć wartość hodowlaną buhaja - na podstawie danych o jego potomstwie oraz innych spokrewnionych zwierzętach, biorąc pod uwagę wpływ środowiska na każdego  z nich.

Ocenę buhajów prowadzi się na podstawie wartości hodowlanej ich córek. Tradycyjny model opiniowania na podstawie potomstwa jest dokładny, lecz niestety, kosztowny. Od momentu wyboru rodziców, poprzez czas testowania, do komercyjnego wykorzystania buhaja minie około 6 lat.

Tańszą metodą jest ustanowienie genomowej wartości hodowlanej. Wykorzystuje się w tym celu informacje zawarte w rodowodach przodków i ich wartość hodowlaną, poprzez ustanowienie pewnych obszarów w DNA, które dziedziczą się w określony, przewidywalny sposób. W Polsce podjęto prace nad tą metodą, aby móc wprowadzić ją do codziennej praktyki hodowlanej.

W 2004 roku przy Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie powstał Polski Bank DNA Buhajów. Dotąd określono genotypy ponad 1.200 sztuk. Na tę chwilę łączy się wartość genomową (materiału genetycznego) i tradycyjnego szacowania, dzięki czemu dokładność oceny wzrosła o 5-10%.  

Ocena bydła jest  przeprowadzana  trzy razy w roku, na podstawie parametrów użytkowych: wielkości produkcji mleka, typu i budowy zwierzęcia oraz cech funkcjonalnych. Jej wyniki są wykorzystywane do wyboru: krów na matki buhajów, buhajów na ojców buhajów, krów na matki krów, buhajów na ojców krów.

 

 

Źródło: wieścirolnicze,pl

Zaloguj się aby dodać komentarz