Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

bydlo-wagyu-diament-japonii

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Dzieje bydła japońskiego mocno powiązane jest z historią kraju kwitnącej wiśni i wszelkimi zmianami religijnymi oraz politycznymi. Ważnym momentem w dziejach bydła na terenach Japonii było przybycie w XVI w. Europejczyków, którzy przyczynili się m.in. do sprowadzenia europejskich ras bydła i tym samym do krzyżowania bydła rodzimego z rasami importowanymi. Niestety od 1635 do 1868 roku ma miejsce ponowne odizolowanie się Japonii od świata zewnętrznego. Po upadku epoki Edo w Japonii nastąpiła epoka Meiji, dzięki czemu Japonia ponownie otworzyła się na świat.
uniwersalna-rasa-simentale

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Simentale w PolsceW Polsce chów simentali rozpoczęto w pierwszej połowie XIX wieku, szczególnie w rejonach południowo-wschodnich (na tzw. kresach wschodnich). Spotykało się je również w Wielkopolsce, na Kujawach oraz Lubelszczyźnie. Już w końcu XIX wieku na ogólną ilość 43 obór zarodowych, aż 28 obór stanowiły obory z bydłem simentalskim.
niedocenione-salersy

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Natura i francuscy hodowcy wyposażyli salersa w zdolności do bytowania w najtrudniejszych warunkach. Bydło charakteryzują się niesamowitą odpornością i żywotnością oraz doskonałą płodnością, łatwością porodów i dobrą żywotnością cieląt. Posiada najwyższą mleczność wśród ras mięsnych. W przeciętnych warunkach dzienna produkcja mleka przez krowy mamki w ciągu pierwszych 6 miesięcy wynosi: salers – 9 l, charolaise – 7,5 l, limousine – 6,5 l, a hereford tylko 5 l.
b9b4bee3aa0af5ecdfc3c8f17dda5427_m.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Rasa Białogrzbieta, jak możemy przeczytać w opracowaniach z epoki, w XIX w., była szeroko rozpowszechniona na wchód od Wisły. W okresie między wojennym, rasa ta stonowała mniej niż 10 proc. pogłowia krów. Profesor Jan Pająk w swoim podręczniku „Zarys chowu bydła”, wydanym w latach 60-tych, twierdzi że bydło tej rasy można jeszcze spotkać we wschodnich i południowych rejonach Polski. Od lat 70-tych bydło Białogrzbiete uznawano za wymarłe.
aberdeen-angus.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Unia Europejska zaaprobowała urugwajski program świadectw dla bydła rasy Aberdeen Angus, co tym samym może potencjalnie wpłynąć na zwiększenie możliwości eksportowych dla urugwajskich producentów wołowiny. Po ubiegłotygodniowym spotkaniu z przedstawicielami z unijnej Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Konsumentów (DG SANCO), urugwajski instytut mięsa (INAC) poinformował, iż Wspólnota uznała INAC za właściwy organ do wydawania świadectw dla bydła tej rasy.
1316244972795325329_165808910168157_100002171469457_341345_1058036358_ogd.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W dniu 8 listopada br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 1107/2013 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i  chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Carne de Bravo do Ribatejo”. Jest to mięso otrzymane z rozbioru tusz bydła rasy „Brava de Lide”. Rasa „Brava de Lide”, dawnej nazywana „Ribatejana”, jest rodzimą portugalską rasą bydła, a obszar jej występowania wyznaczają mokradła rzek Tag i Mondego.
ox_kalb_kuh_kraft.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W dniu 24 września br. ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 911/2013 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Weideochse vom Limpurger Rind". Jest to mięso uzyskane z uboju wołów lub też z rozbioru tusz wołów autochtonicznej rasy Limpurger Rind, urodzonych i wyhodowanych na obszarze geograficznym, karmionych produktami pochodzącymi z upraw lokalnych, przy zastosowaniu ekstensywnego, tradycyjnego wypasu w okresie wegetacyjnym.
brown-swiss-lactating-1.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Brown SwissWedług krajowego programu hodowlanego dla rasy brown swiss w Polsce jest to bydło o użytkowości mleczno-mięsnej.
simmental.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Simental pochodzi ze Szwajcarii i należy do najstarszych ras hodowanych w Europie. Obecnie po holsztyno-fryzach jest najpopularniejszą i najliczniejszą rasą na świecie, a ich populacja szacowana jest na około 42 mln sztuk ze stałą tendencją wzrostową. Obecność simentali na wszystkich kontynentach potwierdza ich duże zdolności adaptacyjne i wysoką produkcyjność w tak ekstremalnym klimacie i warunkach, jakie panują w wysokich Alpach czy na kontynencie afrykańskim.Umaszczenie i dostosowanie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Obserwowany od czerwca na południowym wschodzie Madagaskaru konflikt pomiędzy złodziejami bydła a hodowcami nasilił się w nocy z piątku na sobotę. Jak poinformował szef żandarmerii ppłk Tahina Rakotomalala, po kolejnej kradzieży na południu kraju w regionie Port Dauphin wieśniacy zabili 67 złodziei. Udało się odzyskać 98 ze 100 skradzionych sztuk bydła.W nocy z niedzieli na poniedziałek zginęły kolejne 23 osoby w tym samym regionie, lecz innej gminie. Złodzieje zostali tam zaatakowani przez hodowców uzbrojonych w kamienie, oszczepy i strzelby.