Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Na bazie polskich hodowli zachowawczych Polskiej Czerwonej rolnicy z Warmii i Mazur chcą zainicjować badania, które doprowadzą do stworzenia pierwszej w historii Polski mięsnej rasy bydła. Pomysł na poszukiwania krów, które przekażą swoim potomkom gen odpowiadający za budowę mięśni powstał w latach 70- tych ubiegłego wieku. Wtedy nie doszło do jego realizacji, teraz są na to pieniądze.

galloway-czy-warto

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Najbardziej charakterystyczną cechą tej rasy jest brak rogów, poza tym jest to bydło spokojne o łagodnym temperamencie. Rasa pochodzi ze Szkocji gdzie panują surowe warunki klimatyczne dzięki czemu osobniki stały się bardzo odporne i mało wymagające. Galloway pieszczotliwie zwane są włochatymi kosiarkami. Ich wyglądu tłumaczyc nie trzeba, a dodatkow potrafią zjeść dosłownie wszystko co rośnie na pastwiskach łącznie z pokrzywami. Bez przeszkód utrzymywane mogą byc na tych użytkach zielonych gdzie bydło lub np. konie selektywnie zjadają rośliny łąkowe. 
belgijska-blekitno-biala-przywedrowala-na-slask

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jak podaje magazyn AgroBiznes krowy przypominają bardziej kulturystów w szczytowej formie niż swojskie móćki. Jednocześnie zapewnia, że te okazałe mięsnie w żaden sposób nie budowały sterydy tylko czyste belgijskie geny. 
bydlo-rasy-charolaise

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W Polsce hodowla bydła mięsnego w czystości rasy jest rzadkością. Najczęściej klasyczne mięsne rasy bydła wykorzystuje się w krzyżowaniu towarowym, mającym na celu poprawę wydajności rzeźnej mieszańców pochodzących z krzyżówek z rasami mlecznymi.Pierwsze osobniki importowane z Francji, do Polski przybyły w 1961 roku.W Polsce większość mieszańców opasa się i ubija w optymalnym wieku dla wysokiej wydajności rzeźnej. Mieszańce mają lepsze parametry mięsności od ras krajowych mlecznych, ale cechy te ujawniają się tylko podczas prawidłowego żywienia.
jaka-rasa-do-chowu-bydla-miesnego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 Miarą produkcji w tych stadach jest liczba i masa ciała cieląt odsadzonych od krów - mamek na koniec sezonu pastwiskowego. W uproszczonych kalkulacjach przyjmuje się, że dla osiągnięcia zbliżonej opłacalności w chowie bydła w miejsce 1 krowy mlecznej powinno utrzymywać się 3 krowy mięsne. Przy produkcji bydła mięsnego zaoszczędzić można ograniczając do minimum inwestycje w budynki i ich wyposażenie oraz minimalizując nakłady pracy.
bydlo-salers-jedna-z-najstarszych-francuskich-ras

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Pochodzenie i występowanieSwoją nazwę rasa zawdzięcza miasteczku Salers, w okolicach którego odkryto rysunki naskalne, przedstawiające zwierzęta o pokroju przypominającym dzisiejsze bydło salers. Ta prawdopodobnie najstarsza z francuskich ras bydła dopiero w drugiej połowie XX w. wywędrowała poza Francję – do Hiszpanii, Portugalii, Belgii, Niemiec, Polski, Australii, Afryki i obu Ameryk.
charolaise-tu-rozrod-wymaga-wiedzy

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jeżeli matka dobrze karmi cielę, to jej organizm po prostu nie jest zainteresowany rują. Kiedy tylko odsadzi się cielę to po upływie 7 dni mamki ruję manifestują. 
beefmaster-pierwsze-zarodki-trafily-do-polski

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
  Jako pierwszy w Polsce tą rasą zainteresował się Łukasz Karmowski, współwłaściciel gospodarstwa rolnego w Radziczu gmina Sadki. Hodowlą bydła mięsnego zajmuje się od 1996 r. i obecnie utrzymuje 400 szt. zwierząt rasy Limousine.Zdecydował się na rozwój gospodarstwa i poprawę wydajności zwierząt. W tym celu skontaktował się z Doylem Sandersem ze Związku Hodowców Bydła Mięsnego rasy Beefmaster.
beefmaster-rasa-ktora-sprawdzi-sie-wszedzie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Rasa beefmaster powstała w stanie Texas w 1946 roku, a oficjalnie została uznana w 1954 roku. Powstała ona na bazie pięciu różnych ras, w krzyżowaniu których wykorzystano efekt heterozji, czyli wybujałości mieszańców. Obecnie rasa beefmaster jest jedną z 10 najliczniej występujących w USA.
francuskie-bydlo-w-polskiej-oborze

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
- Wydaje mi się, że w naszym kraju ta rasa ma przed sobą duże perspektywy. Sam od kilku lat obserwuję coraz większe zainteresowanie materiałem hodowlanym tych zwierząt - przyznaje Jacek Klimza z Łagiewnik Wielkich w woj. śląskim.Od trzech lat hoduje on bydło rasy Blonde d'Aquitaine. W 2012 r. skontaktował się z francuskim krajowym związkiem tej rasy i za jego pośrednictwem zamówił 10 cielnych jałówek w wieku 30 miesięcy.Obecnie stado liczy 10 krów, które wkrótce będą się cielić po raz trzeci oraz pięć cielnych jałówek i sześć rocznych cieliczek.