Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

1-zwierzeta.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Początkowy okres – pojenie siarą ma olbrzymie znaczenie, przede wszystkim związane z budowaniem odporności cieląt. Oprócz tego prawidłowe odpojenie cieląt siarą, gwarantuje wysoką przeżywalność w pierwszych dobach życia młodych zwierząt. Okres ten trwa jednak stosunkowo krótko.
2bb7565218a7b86228530d2295b4c19a.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Nie jest możliwe, aby krowa w pełni uwidoczniła swój potencjał genetyczny, jeśli w okresie odchowu popełnione zostały kardynalne błędy związane z żywieniem. Do takowych możemy zaliczyć: zbyt małą liczbę pojeń młodych cieląt w ciągu doby, niewłaściwą dawkę pójła oraz jego nieodpowiednią temperaturę, skład i sposób podania.
66661688.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Gospodarstwa posiadające duży areał trwałych użytków zielonych i słabo wykorzystanej ziemi powinni rozważyć możliwości tworzenia stad bydła mięsnego. Biorąc pod uwagę względy organizacyjne i ekonomiczne, stado krów mięsnych nie powinno być mniejsze niż 20 sztuk. Największą wadą tego kierunku produkcji jest powolny obrót kapitału. Kłopot niedoświadczonego hodowcy
september-01-2011-22-24-49-dailypicdump77364067dailypicdump20110822s580x464224903580.jpeg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Bydło mięsne ze względu na specyfikę chowu różni się znacząco od krów ras mlecznych. Warunki utrzymania i żywienie to podstawowe różnice. Mamki, tak potocznie nazywa się krowy tych ras, charakteryzują się matczynością i łatwością wycieleń. Ale czy zawsze tak jest? Co na to wpływa? Po pierwsze bydło ras mięsnych to zwierzęta późno dojrzewające tzn. dojrzałość płciową do rozrodu osiągają w wieku 20-24 miesięcy, a nie jak mówi wiele podręczników 1, 5 roku, choć zdarzają się oczywiście wyjątki. 
9_21_07calfrunning.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Natomiast Ustawa o ochronie zwierząt w art.12 stwierdza: „Kto utrzymuje zwierzęta gospodarskie jest obowiązany do zapewnienia im opieki i właściwych warunków bytowania." Należy przy tym zawsze pamiętać, że dobrostan bydła - a zwłaszcza cieląt - wymaga szczególnie przyjaznego i dobrego traktowania ich przez obsługę.Wymogi dobrostanu zwierząt:Wolne od głodu i pragnieniaWolne od dyskomfortuWolne od bólu, urazów i choróbWolne od strachu i stresuZdolne do wyrażania normalnego behawioru
automatyczny_roz.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
"Władysław Rutkowski produkcją mleka zajmuje się od lat 70. Gospodarstwo w miejscowości Karniewo w okolicach Ciechanowa prowadzi wraz z żoną Mariolą. W sumie Rutkowscy posiadają ok. 140 zwierząt, w tym 60 krów dojnych. - Wydajność stada to około 7-8 tys. kg, dla wielu pewnie nie jest imponująca, ale ja mam swoją teorię - im większa wydajność, tym więcej problemów i szybsze brakowanie krów. Ilość mleka, jaką dają nasze krowy, pozwala użytkować je średnio przez pięć, sześć laktacji - komentuje pan Władysław. JAKIE CIELĘ, TAKA KROWA
istock_000001792830small.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Maksymalna zdolność przyswajania występuje w pierwszych trzech godzinach życia, po 24 godzinach spada do minimum, a po około 30 praktycznie zanika. Dlatego też tak ważne jest pierwsze napojenie najlepiej w ciągu 0,5-1 godziny a najdalej 2 godzin po porodzie.