Były świnie, będzie bydło? - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
byly-swinie-bedzie-bydlo
Hodowcy trzody, którzy zdecydowali, że nie spełnią warunków zapisanych w programie bioasekuracji i zrezygnowali z hodowli świń w swoich gospodarstwach - powoli się przekwalifikowują.Najczęściej wybierają bydło mięsne, gęsi i owoce miękkie. Do tej pory w samym województwie podlaskim około 300 rolników zrezygnowało z hodowli świń.

Choć nie jest to łatwa decyzja, wielu rolników postanowiło zmnienić profil swojej produkcji. Rolnicy biorą kredyty, remontują budynki inwentarskie i przystosowują je do warunków odpowiednich dla bydła mięsnego.




źródło: Agro biznes

Zaloguj się aby dodać komentarz