Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

bez_tytulu.png

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Żywienie krów mlecznych w systemie pastwiskowym stosowane jest w gospodarstwach o średniej wydajności. Wynika to z niskich kosztów produkcji mleka oraz skutecznego ograniczania niekorzystnych skutków wypasu na zwierzęta. Chodzi tu o umiejętne bilansowanie energii w dawce pokarmowej, białka dostępnego oraz składników mineralnych przy zapewnieniu optymalnej ilości suchej masy. Żywienie dobrą zielonką pastwiskową umożliwia pokrycie potrzeb bytowych krów oraz zapewnia dzienną produkcję mleka na poziomie 18 - 20 litrów   
p_kuzdralinski.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Pasza stanowi doskonałe środowisko dla rozwoju drobnoustrojów, gdyż zawiera niezbędne substancje odżywcze. Pasze sypkie pochodzenia roślinnego i zwierzęcego - w wyniku właściwej technologii produkcji i nadzoru higieniczno-sanitarnego - są praktycznie wolne od chorobotwórczych form drobnoustrojów. A jednak zdarza się stosunkowo często nadmierne zakażenie mikroorganizmami heterotroficznymi pasz treściwych.
peluszka_by_singhajaykr25.jpeg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W celu zmniejszenia importu białka paszowego został ustanowiony przez Radę Ministrów w 2011 roku pięcioletni program „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach”. 
1341694851_abc4a20e4ef8923105730e5d25ca8b4d.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Ilość wydalonej wody i elektrolitów decyduje o ciśnieniu osmotycznym. Stałość ciśnienia osmotycznego oraz odczynu krwi wpływa na stałość środowiska wewnętrznego organizmu, od której zależy przebieg wszystkich procesów fizjologicznych.    Stałość środowiska wewnętrznego jest równoznaczna z utrzymaniem stałego: •    ciśnienia osmotycznego, •    stężenia jonów Na+, K+, Cl- w płynach ustrojowych, •    stężenia jonów wodorowych, •    rozmieszczenia i ilości wody w organizmie. 
ranchers-guide.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Stado podstawowe i jałówki reprodukcyjne należy żywić ekstensywnie z maksymalnym wykorzystaniem użytków zielonych. Wypas i całodobowe utrzymanie krów z cielętami na pastwisku zapewnia najwyższą efektywność produkcji wołowiny kulinarnej w stadach mięsnych. Również pasze objętościowe do żywienia zimowego stada, najlepsze i najtańsze są, gdy pochodzą z użytków zielonych.
dec17f1e2614269c50e3b370b0f78b52_big.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Spółka Skotan wdraża technologię hodowli drożdży paszowych na bazie wody glicerynowej i degummingu - biologicznego surowca odpadowego powstającego przy produkcji estru i olejów roślinnych.- Chcemy, żeby pierwszy masowy produkt z gamy Yarrowia trafił do hodowców jak najszybciej. Trwają prace przygotowawcze zmierzające do budowy i uruchomienia zakładu produkcyjnego w Czechowicach - Dziedzicach, którego moce produkcyjne sięgną kilku tysięcy ton drożdży rocznie - mówi Wojciech Sobczak, wiceprezes Skotanu. 
emily_melodis5.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Występuje kilka modeli żywienia krów zasuszonych. 
1vacas.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
O samej kwasicy żwacza jak i jej postaci podklinicznej słyszał każdy hodowca krów mlecznych, nadal jest ona jednak problemem w polskich stadach występując w nich z różnym nasileniem. Największym problemem jest właśnie jej postać subkliniczna – ukryta, gdyż jej wystąpienie nie daje objawów zewnętrznych.- O subklinicznej kwasicy żwacza mówimy wtedy gdy pH jego treści spada poniżej 5,6 na okres dłuższy niż 3 godziny w ciągu doby – wyjaśnia prof. Włodzimierz Nowak z UP w Poznaniu.
025271_600.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Położenie gospodarstwa w malowniczych terenach Mazur w pobliżu jezior, otaczająca gospodarstwo głęboka zieleń lasów i łąk oraz czyste powietrze to nie jedynie warunki do prowadzenia gospodarstwa rolnego - jest to raj dla turystów, którzy licznie odwiedzają pensjonat gospodarzy. 
bez_tytulu.png

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Pierwsze systemy automatycznego żywienia krów mlecznych (AF) dla dawek TMR i PMR zostały opracowane w 2000 r., jednak ich komercyjne zastosowanie w gospodarstwach ma miejsce od niespełna 5-6 lat. Główną różnicą pomiędzy żywieniem konwencjonalnym (CF) a zautomatyzowanym w odniesieniu do TMR-u i PMR-u jest to, że obsługa nie uczestniczy bezpośrednio w przygotowaniu i zadawaniu paszy. Poza tym zadawanie paszy jest programowalne, dzięki czemu można zwiększyć częstotliwość jej podawania krowom.