Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

preparaty-mlekozastepcze

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Po okresie pojenia siarą naturalnym pokarmem cielęcia jest mleko matki. Mleko oprócz składników pokarmowych zawiera także substancje bioaktywne oraz antybakteryjne. Ponadto w trakcie rozkładu białek mleka w przewodzie pokarmowym oseska powstają substancje o działaniu regulacyjnym, antybakteryjnym i przeciwbiegunkowym oraz stymulującym rozwój przewodu pokarmowego. Powszechnym i niedopuszczalnym błędem popełnianym przez rolników jest skarmianie mleka od krów z podwyższoną zawartością komórek somatycznych a nawet leczonych antybiotykami.
zasady-stosowania-mocznika-oraz-przyklady-sposobow-podawania-tej-paszy

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Podstawowe zasady stosowania mocznikaDecydując się na dodatek mocznika do dawki pokarmowej nie wolno zapomnieć, że jest to pasza odpowiednia dla zwierząt z całkowicie rozwiniętymi i zasiedlonymi przez mikroorganizmy przedżołądkami. Tak więc niewskazane jest podawanie mocznika oraz pasz mających go w składzie, osobnikom które nie ukończyły 6 miesiąca życia. Przyjmuję się, że dzienna dawka tego dodatku, nie powinna przekraczać 20 - 30 g na 100 kg masy ciała zwierzęcia.
pastwisko-podstawa-w-zywieniu-bydla-miesnego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Stado podstawowe i jałówki reprodukcyjne należy żywić ekstensywnie z maksymalnym wykorzystaniem użytków zielonych. Wypas i całodobowe utrzymanie krów z cielętami na pastwisku zapewnia najwyższą efektywność produkcji wołowiny kulinarnej w stadach mięsnych. Również pasze objętościowe do żywienia zimowego stada, najlepsze i najtańsze są, gdy pochodzą z użytków zielonych.
kontynuujemy-poszukiwanie-alternatywych-zrodel-substancji-odzywczych-a-moze-mocznik

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Najdroższym komponentem pasz treściwych jest białko. Dlatego zarówno firmy paszowe jak i rolnicy szukają surowców białkowych, które były by zarazem wydajne i tanie. Odkąd mączki mięsno-kostne, oraz inne pasze pochodzenia zwierzęcego zostały zakazane w żywieniu bydła, coraz to nowe surowce zostają 'odkrywane' przez rynek paszowy. Jednym z nich jest mocznik, który może z powodzeniem stanowić składnik dawki pokarmowej dla dorosłych przeżuwaczy.
obnizanie-kosztow-produkcji-poszukiwania-roznych-zrodel-pasz-dla-bydla-miesnego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Wywar gorzelniany jest produktem ubocznym powstającym przy wytwarzaniu alkoholu etylowego (spirytusu) do celów spożywczych lub bioetanolu jako dodatku do paliw. Polska nazwa powinna brzmieć: suszony wywar zbożowy z substancjami rozpuszczalnymi. W praktyce jednakże bardziej przyjął się skrót angielskojęzyczny DDGS (ang: dried distillers grains with solubles). Produkt ten występuje również pod innymi polskimi nazwami: wywar suszony lub wywar gorzelniczy zbożowy suszony.
czy-istnieje-szybka-metoda-poprawienia-polskiej-wolowiny

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W Polsce podstawowym źródłem wołowiny jest rasa czarno- biała ze znaczącym udziałem krwi holsztyńsko- fryzyjskiej odznaczająca się dobra użytkowością mleczną, lecz mająca tendencje do odkładania w tuszy znacznych ilości zapasowego tłuszczu, szczególnie w opasie do wyższej masy ciała.Istnieje jednak możliwość poprawienia tej cechy, poddając zwierzęta procesowi odchudzania w końcowym okresie opasu. Wówczas okazuje się że4 nasze dotychczasowe opinie co do przewagi ras mięsnych musza ulec rewizji.
wartosc-odzywcza-i-prozdrowotna-miesa-wolowego

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Podstawowym błędem popełnianym w wyrażaniu opinii na temat mięsa wołowego było to, że tłuszcz był rozpatrywany tylko i wyłącznie jako składnik pokarmowy. Niestety zapomniano o jego aktywnych funkcjach biologicznych. W ostatnich latach obserwuje się rozwój badań nad zdrowotnymi aspektami tłuszczy pochodzących od przeżuwaczy. Obecnie żywność coraz częściej traktowana jest jako jeden z ważniejszych czynników w profilaktyce wielu chorób. Położenie nacisku na korzystne, zdrowotne atrybuty żywności, wynika ze wzrostu zainteresowania pożądanym pod względem jakości pożywieniem.
sezon-na-wyslodki

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Zawartość pektyn w suchej masie wysłodków wynosić może od 10 do 30%, a ich fermentacja przez bakterie żwaczowe jest dużo wolniejsza od skrobi, stąd też zastąpienie części dawki pasz zbożowych wysłodkami buraczanymi obniża poziom skrobi, a w efekcie, ogranicza ryzyko wystąpienia kwasicy żwacza. Wszystkie rodzaje wysłodków buraczanych posiadają wysoką zawartość potasu (0,6 – 0,8% w s.m.) i wapnia (0,8 – 1,0% w s.m.), a niską fosforu ( ok. 0,1% w s.m.).
pojenie-bydla-zima-poidla-niezamarzajace

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 W codziennej praktyce pojenie zwierząt gospodarskich, w tym również bydła, bywa jednak często niedoceniane. Niedobory wody powodują stres, pogorszenie apetytu, zmniejszenie wykorzystania paszy, obniżenie mleczności (87% składu mleka to woda, a tylko 13% sucha masa) i przyrostów masy ciała. W przypadku krów mlecznych ich produkcyjność przy niedoborach wody może ulec obniżeniu nawet o kilkadziesiąt procent. Bydło, zarówno dorosłe jak i młodzież, cielęta, musi mieć zatem zapewniony stały, nieograniczony dostęp do czystej wody. 
pryzma-kukurydzy-dostosowana-do-potrzeb

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
W wielu gospodarstwach ciągle najpowszechniejszym sposobem przechowywania kiszonki z kukurydzy jest pryzma. Wynika to m.in. z faktu, iż jest to najtańsza forma przechowywania kiszonki. Wybudowanie betonowego silosu przejazdowego wiąże się z dużymi nakładami finansowymi, których ponoszenie przy aktualnie spadającej cenie mleka pozostaje pod dużym znakiem zapytania.