Jakie ziarno zbóż podawać krowom? - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
037279.jpg
Najczęściej wykorzystywanymi gatunkami zbóż w żywieniu bydła są jęczmień, pszenżyto, owies oraz kukurydza. Rzadziej stosowane jest żyto czy pszenica, którą przeznacza się głównie na pasze dla drobiu i trzody chlewnej.
Zboże można podawać zwierzętom w postaci śrutowanej (mielonej). Jednak taka forma rozdrobnienia wpływa niekorzystnie na procesy trawienne. Drobno zmielone ziarno, szczególnie gdy jego udział w dawce wysokowydajnych krów jest znaczący, ulega szybkiemu rozkładowi w żwaczu. W takiej sytuacji dochodzi do gwałtownego spadku pH w żwaczu, co stwarza ryzyko wystąpienia kwasicy.

Dla przeżuwaczy korzystniejsze jest podawanie ziarna zbóż w postaci gniecionej. Powoduje to spowolnienie procesu hydrolizy skrobi, co w znaczący sposób ogranicza zakwaszenie treści żwacza.

Wyjątek stanowi ziarno kukurydzy, ze względu na jego grubą okrywę. Zarówno ziarno suche, jak i wilgotne przeznaczone do zakiszania powinno być drobno zmielone. Zwiększamy w ten sposób dostępność skrobi w żwaczu, a także jelitach, co ogranicza straty energii.

 

 

Autor: Łukasz Chmielewski/farmer.pl




Zaloguj się aby dodać komentarz