Pasteryzacja siary - dobry sposób na bakterie - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
pasteryzacja-siary-dobry-sposob-na-bakterie
  Podanie cielętom dobrej jakości siary wzmacnia ich odporność. Pasteryzacja siary może dodatkowo poprawić wyniki ich odchowu. Dzięki niej nie tylko giną bakterie i patogeny, takie jak E. coli czy rotawirusy, ale również zwiększa się o 5-8 proc. efektywność wchłaniania immunoglobulin.Właściwie przeprowadzona pasteryzacja powinna odbyć się w łaźni wodnej w temp. 60 stopni Celsjusza przez 60 minut.  

  Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Minnesocie wykazały, że właściwie wykonana pasteryzacja niszczy również bakterię powodującą chorobę Johnego, czyli paratuberkulozę.

Należy jednak pamiętać, że pasteryzacja nie sterylizuje siary, czyli nie niszczy wszystkich bakterii i metabolitów przez nie wytworzonych. Proces ten uszkadza również leukocyty, które biorą udział w budowaniu odporności u cieląt.

 

 

Źródło:AgroPolska

http://www.agropolska.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo/pasteryzacja-siary-dobry-sposob-na-bakterie,148.html

Zaloguj się aby dodać komentarz