Prawie 4% spadek produkcji bydła w UE w okresie I-V 2013 roku - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
raport.jpg
Według Komisji Europejskiej w okresie styczeń-maj 2013 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-27) zmniejszyła się o 3,8% (w sztukach spadła o 3,5%). Produkcja w „starych” krajach UE obniżyła się o 4,1%. W omawianym okresie zdecydowanie więcej bydła wyprodukowali Cypryjczycy (+26,3%), Bułgarzy (+37,7%), Rumuni (+16,7%), Maltańczycy (+9,7%), Estończycy (+5,3%), Irlandczycy (+5,3%) oraz Austriacy (+3,6%). Największe spadki produkcji zanotowano w Portugalii (-12,3%), we Włoszech (-11,4%), w Luksemburgu (-8,7%), Grecji (- 8,0%), Belgii (-7,2%), Niemczech (-6,7%) oraz we Francji (-5,4%) i w Słowenii (-5,4%).

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: danych Komisji Europejskiej

 

Zaloguj się aby dodać komentarz