UE – wyniki handlu mięsem oraz żywcem wołowym w okresie I-XI 2013 r. - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
raport.jpg
Według danych Komisji Europejskiej, w okresie I-XI 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie około 310 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 8,6% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (134,3 tys. ton, wzrost o 14,6%), Urugwaju (48,2 tys. ton, spadek o 1,3%) oraz z Argentyny (44,9 tys. ton, spadek o 6,3%). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 73,4%. W omawianym okresie zaimportowano także 25,5 tys. ton (wzrost o 32,2%) wołowiny z Australii oraz 20,7 tys. ton (wzrost o 5,5%) ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 13,2 tys. ton (spadek o 10,8%), natomiast dostawy z Namibii, Botswany oraz ze Szwajcarii ukształtowały się na poziomie odpowiednio 10,4 tys. ton, około 6 tys. ton oraz 3,8 tys. ton.

 

W omawianym okresie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie 413,1 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 11,9% mniej niż przed rokiem. Dostawy na główny do niedawna rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się aż o 95,1% do zaledwie 4,8 tys. ton. Handel z Rosją zmniejszył się o 26,9% do 65,9 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii do Szwajcarii (wzrost o 36,6% do 25,1 tys. ton) oraz do Algierii (wzrost o 42,9% do 20,3 tys. ton), mniej zaś do Libanu (spadek o 4,2% do 24,3 tys. ton). Pomimo odnotowania szeregu spadków w dostawach do znaczących rynków zbytu Unia pozostała
eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej

 

 

Zaloguj się aby dodać komentarz