UE: niższy handel mięsem i żywcem wołowym - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
ue-nizszy-handel-miesem-i-zywcem-wolowym
Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano tradycyjnie z Brazylii (136,7 tys. ton), Urugwaju (46,3 tys. ton) oraz z Argentyny (42,1 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 69,8 proc.. W omawianym okresie zaimportowano także 30,9 tys. ton wołowiny z Australii, 24,1 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 12,1 tys. ton z Namibii. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 11,4 tys. ton, natomiast przywóz z Botswany ukształtował się na poziomie 9,3 tys. ton. W minionym roku Unia zaimportowała również 5,1 tys. ton mięsa wołowego ze Szwajcarii oraz 1,9 tys. ton z Paragwaju.

W 2015 r. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie 600,2 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 7,3 proc. więcej niż w 2014 r.
Wysyłki do Libanu, Ghany, Bośni i Hercegowiny oraz Wybrzeża Kości Słoniowej wzrosły odpowiednio o 32,9 proc. do 50,5 tys. ton, o 12,4 proc. do 37,4 tys. ton, o 17,4 proc. do 40,0 tys. ton oraz o 24,0 proc. do 35,8 tys. ton.

Więcej tych towarów trafiło z Unii także do Libii (o 39,5 proc. do 19,9 tys. ton), Norwegii (o 143 proc. do 19,1 tys. ton), Izraela (o 125 proc. do 18,9 tys. ton), na Filipiny (o 10,8 proc. do 13,1 tys. ton), do Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (o 10,5 proc. do 12,6 tys. ton) oraz do Wietnamu (o 81,4 proc. do 11,6 tys. ton).

Obniżył się za to unijny eksport do Hongkongu (o 30,6 proc. do 45,2 tys. ton), Szwajcarii (o 2,2 proc. do 26,1 tys. ton) oraz Algierii (o 13 proc. do 16,1 tys. ton). W 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-90,5 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) należy stwierdzić, iż Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.

 

Źródło: PortalSpożywczy.pl

Zaloguj się aby dodać komentarz